додому Новини Як черкаські владці переплатили за світильники понад півмільйона гривень

Як черкаські владці переплатили за світильники понад півмільйона гривень

0

Протягом 2016 року в Черкасах встановлено 60 світлодіодних світильників для освітлення пішохідних переходів у нічний час. Як вдалося встановити в ході журналістського розслідування міські "господарники" умудрилися переплатити щонайменше 600 тис. грн. на закупівлі та проведенні робіт, повідомляє "Кропива".

Так із загального кошторису у майже 2 млн. грн. які виділялися на реалізацію цілком потрібної ідеї, 600 тис. грн. осіло надприбутком в осіб з якими очевидно мають тепер працювати правоохоронні органи. Перед тим як довести фактичну переплату даних коштів просимо вважати факти викладені в даному матеріалі офіційним повідомленням про зловживання в органи поліції.

На основі отриманих відповідей на інформаційні запити які були спрямовані відповідно до Черкаської та Луцької міської рад, щодо встановлення світильників для освітлення пішохідних переходів виявилося, що вартість ідентичних капітальних робіт в Луцьку та Черкасах різняться щонайменше в 10 тис. грн. на одному світильнику (або ж 35%). Надалі наводимо порівняльну інформацію, яку складено на основі відповідей на інформаційні запити. 

Інформація щодо встановлення світильників для освітлення пішохідних переходів в м. Луцьк.

Загальна вартість модернізації системи зовнішнього освітлення шляхом встановлення 16 світильників для освітлення пішохідних переходів у м. Луцьк – 378,375 тис. грн.

Вартість проектно-кошторисної документації та авторського нагляду – 29,182 тис. грн.

Вартість придбання та встановлення світильників для освітлення пішохідних переходів – 349,193 тис. грн.

Розрахунок середньої вартості всіх витрат на встановлення одного світильника в м. Луцьк складає – 23,648 тис. грн.

Розрахунок середньої вартості підготовки ПКД та авторського нагляду на один світильник – 1,824 тис. грн.

Розрахунок середньої вартості закупівлі та встановлення одного світильника – 21,824 тис. грн.

Виконавець робіт – КП "Луцьке електротехнічне підприємство – Луцьксвітло"

Інформація щодо встановлення світильників для освітлення пішохідних переходів в м. Черкаси.

Загальна вартість модернізації системи зовнішнього освітлення шляхом встановлення 60 світильників для освітлення пішохідних переходів у м. Черкаси – 1983135,16 тис. грн. (1 млн. 983,135 тис. грн.)

Вартість проектно-кошторисної документації, авторського, технічного нагляду – 187,301 тис. грн.

Вартість придбання та встановлення світильників для освітлення пішохідних переходів – 1795833,22 тис. грн. (1 млн. 795,833 тис. грн.)

Розрахунок середньої вартості всіх витрат на встановлення одного світильника в м. Черкаси складає – 33,052 тис. грн.

Розрахунок середньої вартості підготовки ПКД та авторського нагляду на один світильник – 3,121 тис. грн.

Розрахунок середньої вартості закупівлі та встановлення одного світильника – 29,930 тис. грн.

Виконавець робіт – ТОВ "Геобудсервіс плюс" 

Виконавець проектно-кошторисної документації ТОВ "АБК-Електробуд"

Якою була вартість світильників для Черкас – загадка.

Примітним є те, що у Черкаській міській раді не зважаючи на кілька запитів нам так і не надали інформації щодо вартості закупівлі самих світильників. Таким чином наразі неможливо встановити з отриманої інформації за яку ціну купували світильники для Черкаської міської ради і вартість виконання робіт по встановленню кожного світильника.

На фото відповідь заступника міського голови Черкас, депутата обласної ради від ВО "Батьківщина" Романа Буданцева. Це був третій запит по одному ж і тому питанню, але відповіді щодо вартості закупівлі світильників так і не було надано. 

Однак навіть з наданої інформації можна встановити орієнтовну середню вартість виконання робіт з встановлення одного світильника. (Решта відповідей на запити в додатках)

Так згідно відповіді на наш запит з графи відповіді "Вартість виконаних робіт" в яку входить закупівля світильників і їх встановлення можна орієнтовно встановити вартість встановлення однієї одиниці взявши наприклад за основу вартість закупівлі світильників Луцькою міською радою.

Так навіть взявши за базову вартість закупівлі світильників найвищу ціну 12 тис. грн. у м. Луцьку виходить, що закупівля 60 світильників коштували – 720 тис. грн. Віднявши цю суму коштів від суми вказаній у графі "Вартість виконаних робіт" – це 1795833,22 тис. грн., отримуємо число у 1075833,22 тис. грн.

Тобто роботи з встановлення 60 світильників до яких доєднали 4 проводи по 4 м. коштувало міському бюджету 1 млн. 75,833 тис. грн., що в розрахунку на один світильник складає 17 тис. 930 грн. 

Очевидно, що ненадання інформації про вартість закупівлі світильників – це спроба приховати завищену їх вартість з боку міської влади Черкас.

На фото передвиборчий банер Романа Буданцева, а партійному сайту заступник обіцяє вже в цьому році освоїти 10 млн. грн. на додаткове вуличне освітлення.

Про мотиви

Для порівняння було взято саме Луцьку міську раду, оскільки перебуваючи взимку в Черкасах представник виробника НПП "Радій" (м. Кропивницький, раніше Кіровоград) представляючи свою продукцію зазначав, що такі ж світильники встановлюються і в місті Луцьку.

В Луцьку їх почали встановлювати ще в минулому році, але ми зробили запит саме по даних 2016 року щоб максимально мінімізувати вплив змін вартості продукції від коливань курсів валют.

Сюжет про встановлення світильників у м. Луцьк в минулому році, в Черкасах встановлені ідентичні. 

Примітним є те, що в Луцьку світильники закуповували не на пряму у виробника, а через ТЗОВ "Інтер-ліга" (має КВЕД на роздрібну та оптову торгівлю подібними виробами, а не виробництво). Хоча роботи виконувало комунальне підприємство, але навіть при цьому загальна вартість робіт по капітальному ремонту мереж виявилася значно дешевше ніж в Черкасах. 

У Черкасах команда господарників не змогла організувати виконання таких робіт комунальним підприємством "Міськсвітло".

Роботи без тендеру виконувалися ТОВ "Геобудсервіс плюс", яке вже засвітилося в опосередкованих бізнесових операціях з суб’єктами господарювання підконтрольними депутату Черкаської міської ради від БПП Володимиру Бурячинському. ТОВ "АБК-Елетробуд" також входить до орбіти бізнес-партнерів цього ж депутата.

Вся сума у майже 2 млн. грн. на встановлення світильників для освітлення пішохідних переходів була розбита на окремі договори з дотендерними сумами, угоди укладені і проплачені через рахунки КП "Міськсвітло" згідно даних порталу "Е-дата" та відповідей на запити. 

Директором КП "Міськсвітло" є Віталій Терьохін який також є членом партії БПП та балотувався в депутати Черкаської міської ради на виборах 2015 року.

На фото Віталій Терьохін не раз заявляв, що його підприємство прагне працювати без прокладок напряму з виробниками, але в даному випадку не склалося.

Як повідомляв сайт vikka, черкасців здивував новий пішохідний перехід.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version