додому Новини Черкащина "Я не "зазвіздєлся": молодий черкащанин розповів про свій шлях до високої моди...

"Я не "зазвіздєлся": молодий черкащанин розповів про свій шлях до високої моди (ФОТО, ВІДЕО)

0

Він – неймовірно харизматичний, креативний і твердо впевнений у своєму життєвому виборі. Столичні зірки впізнають його за золотоніським говором та цікавим прізвищем. Він – переможець українського реаліті-шоу "Подіум", успішний дизайнер і волонтер. Його колекції презентувалися в межах "Ukrainan Fashion Week", а одяг поціновували світова топ-модель, стилісти й українські зірки серед яких гурт "Казка". Це все про уродженця Золотоноші Максима Середу, пише місцевий сайт "Золотоноша city".

Хлопець народився у Києві – там закінчували "виш" батьки. Згодом майбутній дизайнер переїхав на батьківщину тата, до Золотоноші. Валентина Василівна і Микола Євгенійович працюють у ветмедицині, менший брат Тарас навчається у сш №6.

"Малював з дитинства, у мене були різні зошити, де були зображені напівоголені дівчата, хлопці в масках, тобто, ті моделі, яких я бачив на екрані телевізора. Тоді в Україні мода тільки зароджувалася, – пригадує своє дитинство хлопець. – Я малював постійно. У школі це були стінгазети якісь, плакати. У 7-му класі записався у гурток малювання в Будинок дитячої та юнацької творчості. У школі вчився не дуже добре".

Максим не любив вчити те, що йому не подобалося. Проте був незмінним старостою класу, користувався неабияким авторитетом серед однолітків, був лідером: відповідальним і трохи самозакоханим.

Після школи вступив до Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова на спеціальність "дизайнер одягу". Проте очікування хлопця від навчання не справдилися. Йому не вистачало обіцяних практичних навичок і наочних прикладів. Тоді він вирішив брати все у свої руки. На першому курсі познайомився з дівчиною, яка набирала волонтерів на відомий і такий бажаний для юних митців "Ukrainian Fashion Week" (Український Тиждень Моди проходить двічі на рік.)

"Для мене волонтерство – це більше, ніж гроші. Я надіявся після цього отримати нові знайомства, зв’язки. Так і вийшло. І хоча я не знав, куди, що і як, але просто пішов! Багато моїх одногрупників говорили – я теж хочу! А коли справа дійшла до діла, ніхто й не зважився".

Вісім сезонів Максим пропрацював на так званій "вертушці" щорічних тижнів моди – свого роду пропускний пункт, фейс-контроль. Зустрічав і перевіряв гостей за списками – команди дизайнерів, моделей, іноземних гостей… За цей час познайомився з величезною кількістю людей і завів "корисні" знайомства. Хлопець працював з такою самовіддачею, що за рік його взяли волонтером на постійній основі. А останні два сезони став хостес-директором. В Одесі й Києві поєднував уже свої покази з волонтерством.

Собівартість одного образу сягала більше 10 тисяч гривень

"Дизайнер – це не швачка. Він не може шити, конструювати, кроїти і так далі. Для цього є спеціальні люди, які на це вчаться. Він не повинен сидіти за машинкою, його справа – налаштовувати й контролювати процес, – впевнений золотоніський кутюр’є. – Через свого друга я познайомився з Машею Дзюбенко. Вона – вміла кравчиня, здібний спеціаліст і дуже допомагала мені з пошиттям одягу. Маша розуміла, що я хочу і детально втілювала це в життя".

На першому курсі Максим вперше взяв участь у конкурсі. Точно не знав, куди йде, лише зрозумів, що там треба відшити свої речі. Це був відомий серед молодих дизайнерів "Погляд в майбутнє", у межах тижня моди в Україні.

"Мені потрібно було підготувати дві моделі. Для чоловічого образу я швидко знайшов швачку, а от для жіночого шукав довше. Нарешті у Золотоноші визначився з кандидатурою і замовив сукню. Це – пам’ятна історія, бо з мене лише за пошив взяли близько шести тисяч гривень! Я був у шоці! – дивується місцевим цінам Максим. – Та найцікавіше, коли я став фіналістом "Подіуму", ця жінка писала в соцмережах, що саме вона зробила з мене дизайнера. Було смішно. – Перший раз я не пройшов. Собівартість одного образу, який так і не продався, сягала більше десяти тисяч".

Проте настирливий хлопець не здавався. І вдруге йому пощастило більше.

"Наступного сезону в мене була колекція "Аперкот", з якою я пройшов до фіналу. Після показу до мене підійшов стиліст журналу "VOGUE" Італія і попросив приміряти мою зимову куртку, що висіла на кронштейні. Потім погодився її купити, – не стримує радості золотонісець. – У парці він запалював на вечірках, хоча, на хвилиночку, надворі було літо. Проте я знаю, що одяг варто продавати відразу після показу чи віддати комусь із зірок, щоб в ньому засвітитися на вечірці".

Окрім навчання і волонтерства на тижнях моди Максим працював у модних глянцях: PINK, XXL, L'OFFICIEL, був асистентом дизайнера Артема Клімчука (ARTEMKLIMCHUK – luxury бренд жіночого та чоловічого одягу. Дизайнер костюму Олени Зеленської на інавгурації Президента України), де пройшов безцінну школу.

Я дуже довго працював безкоштовно як асистент дизайнера. Завдяки цьому побачив роботу бренду зсередини, це колосальний досвід

"Більшість моїх однокурсників до кінця навчання втратили ентузіазм стати дизайнерами. У виші вони не отримали бажаних знань і просто "відгоріли". Коли стажувався у модних українських журналах, я зрозумів, як працює стиліст, що він обирає, я знаю, до якого дизайнера він прийде і що візьме. Ще маю досвід роботи у дитячому бренді".

Колоритний "селюк" vs Переможець всеукраїнського шоу

На проект "Подіум" хлопець потрапив абсолютно випадково. Того дня Максим був  у Золотоноші, йшов алеєю троянд, коли задзвонив телефон.

"Привітавшись, чоловічий голос запросив мене на кастинг шоу. Я спочатку не хотів йти, не бачив у цьому сенсу. Тим більше, не люблю камеру, і вона відповідає мені навзаєм. Проте, друзі із Золотоноші почали наполягати: йди, не втрачай шансу. І я подумав: чому мені сидіти на місці і не спробувати? Вирішив сходити на співбесіду. Пішов з подружкою Анею. Вона не пройшла. Думав, що мене чекатиме така ж доля".

Колоритний, комунікабельний хлопець відразу прийшов до смаку продюсерам. Наступного ранку йому повідомили телефоном, що потрібно взяти 5 власних образів і принести на конкурс. Там хлопця перевіряли на знання модної індустрії, працювали психологи і врешті-решт, оцінивши колекцію, митця запросили на телекастинг. Сказали взяти речі на місяць-два. На телекастингу в юрбі відразу виокремив красиву й ефектну Крістіну. Зрозумів, що з нею подружиться. Ще зустрів Лізу, вона працювала в нього волонтером. Спершу йому було все одно, пройде чи ні. А тоді насторожили судді – Оля Слонь і Ліля Літковська. Перед ними було б соромно зганьбитися. Хлопець зайшов і отримав три "так".

"Хтось порадів за мене, а хтось не зрозумів. У мене справді була цільна колекція, стилізована. Хоча й без аксесуарів, – згадує моменти кастингу молодик. – Взуття, до речі, теж не було. Я взяв його в інших дівчат, щоб взути своїх моделей. Така можливість була у кожного, та скористався нею тільки я. Я люблю, коли образ єдиний, цільний, коли повністю можу зробити ту картинку, яка в мене в голові".

І шоу почалося. Для хлопця все реаліті було морально важким

"Я закомплексована людина з неідеальною фігурою, хоча відкритий до спілкування. Те, що тебе весь час знімають, це вже "напружує", ти повинен постійно контролювати себе, а конкурси – було дууже цікаво! – наголошує на основних моментах. – Бути лідером, намагатись виділятися і заглядати в камери – це не для мене. Якщо я виділяюсь, то я просто сиджу і мене вже видно. Це завжди так. Те, що я суржиком говорю, це теж вплинуло – мій говір відразу став впізнаним. На цьому конкурсі розвинулася моя внутрішня сила, впевненість в собі, що я все-таки не такий і поганий, як я думав. У мене є самооцінка, яку я сам собі зробив на цьому проекті".

До середини шоу дует Середа щоразу були готові до "вильоту", і щотижня збирали чемодани. А коли дійшли до п’ятірки, Максим вирішив, що додому ніхто не їде, будуть йти у фінал.

"Фінальна колекція визріла в голові за секунди і прямо "мурашки побігли" по спині від феєричності ідеї. А я не раз чув від інших дизайнерів, що коли приходе вдалий задум – у тебе завжди підрив, бо ти розумієш, що це твоє, це – "воно"! П’ять луків ми відшили за півтора дні".

Максим став переможцем проекту "Подіум" і отримав можливість взяти участь в основній програмі показів весна/літо 2020 на Українському тижні моди, три професійні швейні машинки, поїздку на Тиждень моди в Париж і повний курс конструювання одягу.

"Я не пафосний, а простий, тому зі мною легко"

Нині хлопець працює у відомого українського дизайнера Вані Фролова.

"Це – найрозкішніша робота, яка може бути, і там просто неймовірний колектив! Якби я після першого курсу не зважився на всі ці роботи і не мав такого досвіду, я б нічого цього зараз не мав. Нарешті у мене в голові реалізувалася картинка, що таке фешн-індустрія в Україні".

У Києві хлопця впізнають, підходять за автографом і просять сфотографуватися.

"Але я не "зазвіздєлся", – наголошує Максим. І додає: Якось я зі своєю подругою пішли на тусовку. Там було дуже багато знаменитостей. Повз мене пройшов Іван Дорн і так подивився на мене уважно… Потім ми вийшли в "курилку". Там теж був Ваня з дівчатами. Він мене впізнав: "Та це ж ти з "Подіуму". Я дивився кожний випуск!" Це було неймовірно!"

За ці роки Максим познайомився і потоваришував з багатьма людьми з фешн-індустрії столиці. Хлопцеві це подобається, він до цього прагнув.

"Я не пафосний, а простий, тому зі мною легко. Та є й інша сторона медалі. Через свою простоту іноді сам боюся підійти за автографом. У мене дуже мало світлин з українськими зірками, хоча можливостей їх зробити було і є безліч. Я навіть придумав свою фішку з рукою, – згадує про свою задумку. – Я фотографуюсь, майже повністю закриваючи обличчя, з витягнутою вперед рукою. Для мене в цьому є своя філософія. Але найцікавіше те, що багато фотографів і просто знайомих підхопило цей ракурс. Навіть у МARUV є така фотографія".

Більшість вважає, що робота дизайнера – це легке малювання картинок на папері, а насправді – це клопітка творча і виснажлива робота. На кожний придуманий образ потрібно намалювати до сорока ескізів, а  потім з них обрати один.

У Києві я зазвичай розмовляю українською мовою чи своїм суржиком. І цього не соромлюсь

"У телевізорі в мене образ якогось селюка. Але люди не розуміють, що це – шоу і там вставлені ті кадри, які були необхідні для обговорення та зацікавленості. Після реаліті на мене полилося стільки бруду в соцмережах! Для всіх у мене відповідь одна: досягни того, що маю я в свої роки, а потім давай мені поради!"

4 вересня у Максима буде власний показ на головному подіумі країни – колекція матиме карпатський колорит. Це буде перша така велика демонстрація одягу на 12 моделей в арсеналі юного таланта. І ще цікавинка: дизайнер креативно поєднав таке нелюбе у дитинстві прізвище і таке нині звучне "Середа" – з дебютним днем тижня. Це теж Максимова "фішка"!

Як повідомляв сайт vikka.ua, хлопець із Золотоноші на всю країну прославився перемогою на дизайнерському шоу.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version