НовиниЧеркащинаХто такий Савін і за що йому давали хабар:...

Хто такий Савін і за що йому давали хабар: розслідування

-

- Advertisment -

Майже всі мас-медіа України облетіла звістка про те, що в Черкасах директор департаменту архітектури Артур Савін погорів на хабарі в 105 тис. грн. Дехто піддавав сумніву, чому із зарплатою в 30 тис. грн він вирішив взяти "на лапу" таку мізерну суму, яка еквівалентна трьом місячним окладам.

Однак виявилося, що 100 тисяч – це частина великого хабара, який дорівнював 365 тис. грн. За куцими повідомленнями із Генеральної прокуратури та СБУ (брати місцевого чиновника приїхали спеціалісти аж із самої столиці) він вимагав і одержав через посередника (власного водія) гроші від місцевого ФОПу, який замається проектно-вишукувальними роботами.

УСБУ

Проаналізувавши всі проплати департаменту архітектури, сайту vikka.ua вдалося з’ясувати, що проектні роботи оплачувалися трьом ФОПам, але найбільше коштів отримав ФОП Заїка Адам Іванович.

Власне, сам Адам Іванович вже багато років працює на цьому поприщі. Відомий і маститий проектант має свою думку, пережив не одного мера і не одного керівника архітектурного департаменту. За 2017 рік йому було перераховано за проектні роботи з реконструкції трьох вулиць (Сержанта Жужоми, Героїв Дніпра та Небесної Сотні) 706 тис. грн. Ймовірно, що саме із цієї суми у нього вимагали відкат, який в наших реаліях складав 50%. Рекорд, адже зазвичай "на лапу" дають 15-20%.

Хто такий Савін?

Артур Савін – насправді не Савін. Це прізвище його бабці. А народився Артур Олександрович під прізвищем Хайрітдінов. Родом із Магаданської області Росії. Після того, як відслужив у армії (прикордонні війська, що в часи Радянського союзу підпорядковувалися КДБ), він опинився в Черкасах, де за рік закінчив ПТУ №20. Директором ПТУ на той час був такий собі Микола Булатецький. У майбутньому заступник міського голови при Олійнику, "вічний революціонер", кандидат в депутати до Верховної Ради і майже депутат парламенту, у якого "за п’ять хвилин забрали мандат". Мабуть, Микола Булатецький добре пам’ятає учня, який навчався бути монтажником технологічного обладнання, а зрештою став тим, хто через 27 років погорить на стотисячному хабарі. Тим більше, що доля неодноразово зводитиме їх разом.

За однією з версій, Савін змінив прізвище, бо хотів іти в політику, а "неслов’янський кандидат" – це вирок під час виборів. За іншою версією, він став Савіним, бо мав неприємності із законом і криміналом. Це в майбутньому могло негативно відобразитися на його політичній кар’єрі.

У буремні 90-ті Артур Савін працював на різних керівних посадах у комерційних фірмах. Перед місцевими виборами 2002 року став заступником голови правління благодійного фонду "Медико-соціальний центр". Основний вид діяльності – благодійна допомога. Щоправда, про цей фонд в Черкасах мало хто знає.

У майбутньому депутат двох скликань, заступник міського голови і керівник департаменту.

Найцікавіше в його кар’єрі – це здобуття вищої освіти. Причому двічі. У 2005 році він став студентом Східноєвропейського університету економіки і менеджменту, а закінчив його через два роки – у 2007-му. Тоді ж він вступає в Університет банківської справи і через рік отримує другий диплом про вищу освіту.

Політичні кульбіти чиновника

У 2002 році його обрано депутатом Черкаської міської ради. У кампанії від "дверей до дверей" участь з ним бере Максим Булатецький (син того самого Миколи Булатецького, який 12 років тому був директором ПТУ, де навчався Савін-Хайрітдінов). Артур Савін перемагає. Спершу він позафракційний. У 2004 році надає свої приміщення під штаб Віктора Ющенка. А з 2004 року в міській раді утворюється фракція блоку "Наша Україна". До складу фракції входять Артур Савін, Павло Карась, Максим Булатецький, Петро Чернявський, Андрій Сиротчук (останнього, як начальника земельного управління, затримають за підозрою в отриманні хабара).

У 2005 році від "Нашої України" Артур Савін стає заступником міського голови. Якраз цього року він вступає до університету. Чи не дивно? Пояснення просте: чиновнику потрібна вища освіта.

На виборах 2006 року він йде під прапорами партії Юрія Кармазіна "Партія захисників вітчизни". Але не проходить до міської ради. Його колишні політичні соратники подалися, хто куди. Павло Карась разом із "Блоком за Волошина" був знятий з виборів. А Максим Булатецький пройшов по списках "Блоку Булатецького", а згодом увійшов до "Демократичного вибору".

На місцевих виборах 2010 року Артур Савін кардинально міняє свої політичні уподобання. Він балотується до міської ради по своєму рідному округу від Комуністичної партії. І отримує бажаний мандат. У 2013 році він стає одним із виконавців імпічменту міського голови Сергія Одарича. Як відомо, ідейним натхненником недовіри був губернатор-регіонал Сергій Тулуб, "сірим кардиналом" – Павло Карась, а виконавцями – Артур Савін, Ігор Мельников (лідер фракції ПР у міській раді) та депутати фракції "Батьківщина".

2013 рік. Павло Карась із агітавтобуса Бондаренка кричить у мегафон "Одарича геть"

Після імпічменту меру Черкас вони зустрічаються знову: Артур Савін в якості директора департаменту архітектури (на цій посаді він допрацював до 16 листопада 2017 року), а Павло Карась – в якості заступника міського голови. Цікаво, що у "постодаричівський" період з’являються двоє нинішніх батьківщинівців – Анатолій Бондаренко та Станіслав Овчаренко. Вони стають членами регіонально-комуністичного виконкому на громадських засадах. Так і працюють до 2014 року.

У 2015 році Артур Савін балотується до міської ради від "Опозиційного блоку", але не проходить.

Статки Савіна у декларації

Декларація Савіна не рясніє автопарком чи великою кількістю нерухомості. Такий собі звичайний чиновник із доходом за минулий рік в 116 тис. грн. Переважно це його заробітна плата. Має земельну ділянку в селі Геронимівка та житловий будинок на 112 кв. м. Їздить на автомобілі "Лексус", навпіл з дружиною має 380 тисяч готівкових коштів та позик іншим людям на 300 тис. грн.

Бізнес-імперія опального чиновника

Найцікавіше, що його дружина володіє 23% статутного капіталу ТОВ "Україна Агро Комфорт". Засновниками цієї фірми також є Тетяна Хайрітдінова (мати чиновника) та ПАТ "Україна-1". Місце розташування обох підприємств – село Геронимівка. У цьому селі розміщені основні підприємства його імперії. Вони пов’язані переважно із сільським господарством. Сам чиновник є власником 5 акцій ПАТ "Україна-1". Примітно, що ще одним акціонером цього товариства є Павло Карась, який нині очолює фракцію ВО "Черкащани" у міській раді. З ним Артура Савіна об’єднує не лише спільне політичне минуле, але й один бізнес.

Тетяна Хайрітдінова є засновником ТОВ "Натуральні продукти України", що розташоване також у селі Геронимівка. Вид діяльності – вирощування овочів та ягід. Також вона є одним із засновників ТОВ "Агро-Україна Нова" (інший засновник ПАТ "Україна-1"). Місце розташування – теж Геронимівка.

А ось інше підприємство матері чиновника – ПП "Де-Люкс Плюс" розташоване за адресою м. Черкаси, вулиця Чехова, 33. За цією адресою розміщені сауна, кафе і автостоянка. Саме на цій стоянці, судячи з відео і фото затримань, відбувалася передача грошей Савіну. Чехова, 33 є базою для інших приватних підприємств з орбіти Савіна-Хайрітдінова. Наприклад, за цією адресою було зареєстровано ПП "Інвестиційно-будівельна компанія "Будгарант". Наразі одним із засновників цього скандального підприємства є Інна Скорнякова. А до цього керівником була Лариса Слесаренко, яка зараз працює начальником управління капітального будівництва мерії (підрозділ, підпорядкований Савіну).

Саме із цією фірмою був пов'язаний найбільший скандал цього року. На земельній ділянці ПП "Будгарант", що розташовується на набережній в мікрорайоні "Митниця", мали намір звести житловий комплекс. Проте депутати і громада виступили проти. Дозвільні документи надавав департамент архітектури, який очолював Савін. Міська рада скасувала усі рішення і висловила недовіру керівнику архітектурного департаменту. Проте міський голова Анатолій Бондаренко наклав вето на всі рішення народних обранців, тим самим захистивши члена своєї команди.

Як повідомляв сайт vikka.ua, журналісти розшукують підприємців, які постраждали від дій Савіна та його департаменту.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкащину з робочим візитом відвідав міністр МВС

Вчора у Черкаській області з робочим візитом побував міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. Про це повідомляє начальник Черкаської...

У Черкасах прокуратура «виселила» з ЦДЮТ ломбард

Прокуратура Черкаської області домоглася через суд розірвання договору оренду ЦДЮТ з комерційною фірмовою. Про це повідомляється в пресслужбі обласної...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x