НовиниХарчовий прогноз: чому дорожчають молоко, яйця та молочка

Харчовий прогноз: чому дорожчають молоко, яйця та молочка

-

- Advertisment -

Україна вже пережила різке зростання цін на продукти – в лютому через гіперінфляцію, девальвацію, подорожчання виробництва, зростання цін на енергоносії, а також панічні настрої наших співвітчизників роздрібні ціни на окремі види продуктів виросли на 40-50 %. Найбільше подорожчали соняшникова олія, м'ясо, яйця, сир, макарони та солодощі… Також узимку особливо "радували" ціни на моркву і буряк… Однак зимовий стрибок не призведе до стабілізації цін – експерти вважають, що до кінця року вартість продуктів ще помітно зросте, пише видання "Главред".

 

На бюджетній дієті

Деякі продукти вже істотно подорожчали. Наприклад, за останні кілька місяців майже на 10 % зросло в ціні молоко: до 10-13 грн за літр. Щоправда, спочатку осені цей вид продукту, зазначають експерти, подешевшав, але всього на кілька копійок за літр.

Помітно дорожче стали яйця – за кілька місяців цей вид продукту підвищився у ціні на більш ніж 10 %. Зараз десяток яєць найбюджетнішої категорії вартує 17-19 гривень.

За даними Держстату, в серпні також зросли ціни на м'ясні та молочні продукти на 0,2-7,3 %. Найвище зростання цін спостерігалося на капусту – на 98,1 %. Зате відзначилося зниження цін на хлібопродукти (за винятком гречаної крупи), овочі і цукор. Помітно впала в ціні соняшникова олія: літр зараз можна купити в межах 22-25 гривень, а ще на початку літа його вартість коливалася в межах 28-35 гривень. "Споживчі ціни на овочі в серпні поточного року в 1,6-4,6 рази перевищили їхній торішній рівень", – резюмують у Держстаті.

Як пояснюють в "Українському клубі аграрного бізнесу", зростання цін на молоко і яйця пов'язане із сезонністю виробництва цих продуктів – в осінньо-зимовий період виробництво цих продуктів скорочується. Свою лепту в збільшення вартості внесли інфляція, девальвація, подорожчання логістики та кон'юнктура ринку.

Зниження цін на хлібопродукти профільні чиновники пояснюють зменшенням попиту на такі товари. "У раціоні (українців – прим. "Главред") з'являється велика частина м'яса, овочів, молока", – заявив на одній зі своїх прес-конференцій глава Мінагрополітіки Олексій Павленко.

Не зовсім переконливе пояснення – зазвичай влітку через появу на ринку порівняно доступних за вартістю сезонних овочів і фруктів попит на м'ясо і молочку трохи знижується.

Не на користь зростання попиту на м'ясо говорить і його ціна – платити понад 100 гривень за кілограм вирізки свинини або більше 140 гривень за яловичу – можуть далеко не всі українці. Можливо, є невеликий відсоток збільшення покупців, які через ще більшу ціну на рибу стали частіше купувати м'ясо, але навряд чи цей відсоток настільки відчутний, щоб перекрити відтік, пов'язаний зі зниженням платоспроможності українців.

 

У групі ризику

За словами міністра агарної політики, країна самодостатня за всіма видами продовольства, а за деякими виробляє більше споживаного. У Мінагрополітики запевняють: урожай 2015 року є достатнім і для забезпечення "борщового набору" населення України.

Проте досвід минулих років говорить про те, що готуватися до зростання вартості овочів і фруктів треба – овочі та фрукти традиційно дорожчають до зими. Причому часто дорожчають з незрозумілою прогресією: наприклад, два роки тому українцям доводилося купувати взимку звичайну ріпчасту цибулю за ціною дорожче 10 гривень за кілограм, а минулої зими наших співвітчизників шокували ціни на моркву і буряк – моркву продавали дорожче ніж 20 гривень за кіло, буряк – більше 10 грн/кг.

Дорожчатимуть й інші види продуктів. Наприклад, в Мінагрополітики кажуть про подорожчання хліба до 5 %, яєць на 5-7 %. При цьому чиновники не очікують зростання цін на соціально значущі сорти хліба у зв'язку з падінням цін на пшеницю на світових ринках. Зате можуть зрости ціни на цукор – приблизно на 7-10 %, а от вартість соняшникової олії, за словами Павленка, залишиться незмінною.

В Інституті аграрної економіки прогнозують до кінця року подорожчання молока на 5-10 %, зростання цін на м'ясо – на 10-15 %. Найсильніше, на думку фахівців цього інституту, подорожчає яловичина, найменше – м'ясо птиці.

Експерти також говорять про зростання цін на м'ясо птиці і яловичини, проте їхні прогнози менш страхітливі: до кінця року зростання цін на м'ясо становитиме 4-5 %.

Подорожчання м'яса і м'ясної продукції експерти пояснюють тими ж факторами, що і раніше: інфляцією, зростанням вартості кормів, енергоносіїв, логістики та масовим скороченням в Україні поголів'я великої рогатої худоби. Зростання цін на курятину також спровокує і підвищений попит на цей вид продукту – адже це найдоступніший вид м'яса в ціновій категорії для українців. Свинина може подорожчати у зв'язку зі зменшенням попиту на неї через випадки африканської чуми. Втім, цей же фактор, вважають в УКАБ, і навпаки, може призвести до тимчасового зниження цін на свинину.

Однак у будь-якому разі, українцям варто психологічно бути готовими до того, що на продукти цієї осені доведеться витрачати більше ніж минулої. Наскільки більше? Як мінімум на 10-15 %. Однак дуже великого стрибка цін, аналогічного тому, який стався в лютому цього року, швидше за все не буде – є стримуючий фактор – сильне падіння платоспроможності наших співвітчизників. Українцям банально може не вистачити їхніх доходів навіть на той необхідний мінімум продуктів, який вже зараз вони вибирають з ретельною економністю.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах змагалися юні дружини рятувальників-пожежників (ВІДЕО)

Гасили пожежу, проходили естафету та в'язали вузли. В одній з черкаських шкіл відбувся захід з пожежної підготовки. 9 команд...

День вишиванки у Черкасах зібрав майстринь народного мистецтва, артистів, політиків (ВІДЕО)

Черкаський сквер прикрасили вишитими рушниками. Тут зібралися місцеві жителі, вбрані у національний одяг - з нагоди Дня Вишиванки. Інформує...

Цікаве:

Стратегії вивчення граматики англійської мови для новачків

Вивчення англійської мови може бути захоплюючим і в той...

23 червня в Києві стартує Incrypted Conference 2024

Це вже вчетверте, коли криптомедіа Incrypted організовує одну з...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x