НовиниЧеркащинаХарчові фальсифікати та спалахи інфекцій: Держпродспоживслужба підсумувала 2019-рік на...

Харчові фальсифікати та спалахи інфекцій: Держпродспоживслужба підсумувала 2019-рік на Черкащині (Фото)

-

- Advertisment -

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області підбили підсумки діяльності у 2019-ому році та оприлюднили плани на поточний рік.

Так, минулого року будо проведено 682 планових та позапланових перевірок. Порушення санітарних норм та правил виявлені у 40% випадків.

"За порушення санітарного законодавства на посадових осіб накладено 123 адміністративних стягнення у вигляді штрафів на загальну суму 33252 грн., – повідомив начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Володимир Папач. – Черкаський окружний адміністративний суд прийняв рішення щодо тимчасової заборони господарської діяльності ПрАТ "Дитячий оздоровчий центр "Сосонка" до усунення порушень санітарного законодавства".

Крім того на розгляд правоохоронних органів передано 8 справ. За пропозиціями Держпродспоживслужби власники об'єктів відстороняли від роботи 236 працівників, знято з реалізації майже 850 кг недоброякісної продукції, тимчасово призупиняли експлуатацію 12 об'єктів.

Санітарно-епідеміологічна ситуація щодо спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь області

На Черкащині впродовж 2019 року зареєстровано 5 випадків групових захворювань на гострі кишкові інфекції, внаслідок яких постраждала 81 особа, серед них – 32 дітей.

Зокрема, зареєстровано: 

– два групових захворювання на ротавірусну інфекцію у приватному дошкільному навчальному закладі "Місто друзів" та дошкільному навчальному закладі "Джерельце" № 78 м. Черкаси, де постраждало 6 дітей;

– два групових захворювання на сальмонельоз: серед відвідувачів кафе "Центральне" с. Бузівка, Жашківського району, де постраждало 14 осіб, з яких троє дітей; серед мешканців м. Черкаси, які вживали в їжу млинці з різними начинками, що були придбані у відділі кулінарії супермаркету "Делікат +" в ТРЦ "Depo't", де постраждало 29 осіб, у т.ч. 9 дітей;

– один  випадок групового захворювання на гепатит А у побуті серед жителів с. Нова Гребля Жашківського району, в наслідок якого постраждало 32 особи, у т.ч. 14 дітей.

Також зафіксовано 4 випадки масових неінфекційних отруєнь, внаслідок яких постраждало 98 осіб, з них 94 дитини. В області сталося 6 випадків захворювання на ботулізм у побуті у Черкаському, Тальнівському, Золотоніському, Кам'янському та Чорнобаївському районах, внаслідок яких постраждало 7 осіб. Захворювання стались внаслідок вживання в'яленої, копченої річкової риби, а також м'ясних та овочевих консервів, виготовлених в домашніх умовах.

Зареєстровано 11 випадків отруєння дикорослими грибами з 13 потерпілими, в т. ч. 1 дитина у Звенигородському, Уманському, Городищенському, Смілянському районах та м. Умань.

Про якість питної води на Черкащині

"В області залишається гострою проблема забезпечення населення якісною та безпечною питною водою, – повідомив начальник управління державного нагляду дотриманням санітарного законодавства Володимир Папач. – За даними лабораторних досліджень, проведених Черкаською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби у 2019 році, не відповідали гігієнічним нормативам 13,8% проб питної води з джерел та мереж централізованих 1 нецентралізованих джерел водопостачання за мікробіологічними та 16,1% – за санітарно-хімічними показниками".

Протягом минулого року перевірок підприємств питного водопостачання порушення санітарного законодавства реєструвались у 80% випадків.

У зв'язку з перевищенням вмісту нітратів у 2-5 разів Держпродспоживслужба змушена була заборонити використання води для питних потреб у 12 закладах освіти сіл Нестерівка, Багва, Кривець, Іваньки Маньківського району; Лисяча Балка, Ярошівка Катеринопільського району; с. Зюбриха Монастирищенського району; Почапинський навчально-виховний комплекс Лисянського району; НВК №1,2 сіл Лебедин та Терешки Шполянського району. За пропозиціями Держпродспоживслужби ці заклади використовують для питних потреб привозну питну воду гарантованої якості з альтернативних джерел.

Виявлення фальсифікованої продукції

У 2020 році винесено 20 рішень про призупинення діяльності та призупинення обігу харчових продуктів. Винесено 8 рішень про призупинення обігу харчових продуктів у закладах освіти.

"Йдеться насамперед про вершкове масло, – говорить Юрій Квас, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини. – Так, у 2019 році було встановлено 8 випадків фальсифікацій масла та виявлено один випадок, коли у Смілянській загальноосвітній школі 1-I ступенів № 7 дітей харчували маслом неіснуючого виробника ФОП Мелешков В.В. За інформацією на упаковці продукту підприємство розміщувалось вм. Дунаївка Хмельницької області. Втім, за інформацією Головного управління, такого виробника на території Хмельниччини немає. Ми передали правоохоронним органам області необхідні документи для подальшого розслідування".

За словами начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Юрія Кваса, загалом по області у 2019-ому році накладено 461 526 грн штрафів на підприємців, які порушували законодавство про безпечність та якість харчових продуктів.

Епізоотична ситуація в області щодо сказу

Протягом останніх двох років з метою контролю ситуації зі сказом на Черкащині проводиться кампанія з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин. Минулоріч над лісовими та польовими угіддями площею 15 718 кв. км за допомогою авіації було розповсюджено 392 953 принади із вакциною. Як наслідок в області зменшилася кількість випадків захворювання тварин на сказ.

У 2019-ому зареєстровано 53 неблагополучних пункти, що на 36 менше від минулого року.  

Щорічно проводиться безкоштовна антирабічна вакцинація свійських тварин та сільськогосподарських тварин, що випасаються (велика рогата худоба, коні, дрібна рогата худоба).

Захист прав споживачів

Серед пріоритетних завдань на 2020 рік фахівці управління захисту споживачів називають клієнтоорієнтованість. Так, минулоріч вони отримали майже 250 заяв громадян зі скаргами переважно на якість мобільних телефонів, побутової техніки та низьку якість отриманих послуг тощо. За результатами розгляду звернень споживачам повернуто 43, 656 тис. грн.

Крім того спеціалісти управління захисту споживачів перевірили минулого року майже сотню суб'єктів господарювання, у понад 30% випадків мали місце порушення законодавства. Сума відшкодованих коштів суб'єктами господарювання за неякісні зразки та проведені експертизи становить 80,162 тис. грн.

Завдання на 2020 рік

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби Альона Бойко підсумувала:

"Завдання №1 на 2020-ий рік – запровадження у дошкільних та шкільних закладах системи HACCP, яка покликана контролювати безпечність харчування дітей у школах. Вимоги при впровадженні системи HACCP стосуються технологічних процесів, виробничих і допоміжних приміщень, посуду, кухонного обладнання та інвентарю, відповідності інгредієнтів, що входять в страви, та води показникам безпечності, інше. Поки що триває етап навчання освітян. До кінця року HACCP працюватиме в усіх організованих дитячих колективах".

Також, за словами Альони Бойко, у 2020-ому році буде продовжено роботу з підвищення рівня обізнаності споживачів, планується охопити кожен куточок області. 3 цією метою для діловодів районних управлінь будуть проводитися тематичні наради семінари, щоб спеціалісти змогли надавати фахові консультації споживачам на місцях.

"Це має сприяти вирішенню проблемних питань на місцях в межах повноважень. Наприклад, фахівці консультуватимуть споживачів, як діяти в тій чи іншій ситуації, як звернутися до суб'єкта господарювання, який, на думку споживача, порушив його права тощо"Текст цитаты, – наголосила начальник Головного управління.

Як повідомляв сайт vikka.ua, головний муніципал Черкас побив свого підлеглого.

У нашому Telegram каналі – тільки найважливіші та найактуальніші новини.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкасець постане перед судом за неправдиве повідомлення про підготовку вибуху

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно 65-річного черкасця за фактом надання завідомо неправдивої інформації про підготовку вибуху в...

Черкащан попереджають про пориви вітру

Протягом найближчої доби на Черкащині очікується сильний вітер. Про це повідомляє Черкаський обласний центр з гідрометеорології. У Черкаській області та...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x