НовиниЧеркащинаВ’язні переведених стрілок: черкащани традиційно адаптуються до переходу на...

В’язні переведених стрілок: черкащани традиційно адаптуються до переходу на зимовий час

-

- Advertisment -

Цього року черкащанам, як і іншим громадянам країни, доведеться вкотре перелаштовуватись на новий "зимовий" режим. Із головним болем, дратівливістю та сонливістю людські організми реагують на зміни в часі. Проте фахівці із психічного та фізичного здоров’я знають шляхи полегшення адаптаційних симптомів. Які саме – дізнавався сайт vikka.ua.

30-річна черкащанка Юлія ще з підліткового віку потерпає від щопіврічної зміни часу. І справа не лише в тому, що важко перелаштувати себе прокидатись і засинати на годину пізніше.

"Це відчуття постійної втоми, частий головний біль. Вночі сплю погано, а під ранок не можу прокинутись. До лікарів уже й не йду, бо лише розводять руками, аналізи нормальні. А я з ніг валюсь, – скаржиться жінка. – Крім того, вже кілька років саме після переводу годинника дає про себе знати моя хронічна неврологічна хвороба. Два тижні страждаю від болю, а потім все стає на місце".

Черкаський лікар-психіатр Аркадій Григорян зазначає, що перехід на зимовий час люди переносять легше, ніж на літній.

"Будь-яка зміна часових проміжків являється стресом для організму, тому найбільш вразливими будуть діти, вагітні жінки та пенсіонери. У них знижена здатність до адаптації. Як вона може виявлятись? Це зниження працездатності, дратівливість, тривога, понурий настрій, підвищення або зниження артеріального тиску, загострення психоматичних та невротичних розладів", – розповідає фахівець.

dobryjlikar.com

Він зазначає, що у худих людей будуть більше розвиватись невротичні симптоми та знижуватися тиск. Повні ж люди матимуть переважно депресивні розлади та підвищений тиск.

Лікар-психіатр радить у період переведення годинника не перевтомлюватися на роботі, навчанні, відмовлятися від понаднормової праці, не вживати алкоголь, зменшити кількість викурених сигарет та жирної їжі. Також у день переходу бажано лягти спати пізніше, приблизно, на півгодини.

Для полегшення адаптаційного періоду Аркадій Григорян закликає не пити ніяких пігулок. У випадку, якщо в цей період загострюються хронічні хвороби, треба дотримуватись того лікування, яке призначив лікар.

Простіше звикнути до "зимового" режиму людям, які стежать за своєю фігурою і здоров’ям. Черкаський фітнес-тренер, легкоатлет Родіон Свірський зауважує, що спортсмени набагато швидше адаптуються до змін умов навколишнього середовища і можуть не відчувати перехід як на зимовий, так і на літній час.

poradumo.com.ua

"Є один нюанс: якщо зміна часу відбувається за день, або в день змагань, то це може сильно вплинути на результат. Наприклад, якщо перехід на зимовий час із суботи на неділю, і у спортсмена в неділю змагання – режим "на годину пізніше" виб’є людину з колії. Під час простих тренувань особисто я зміненого режиму можу просто не помітити, – ділиться фітнес-тренер. – Рекомендую змінити час тренування на декілька годин раніше тим людям, які звикли займатись увечері, а бо ж взагалі перенести їх на ранок".

Родіон додає: на людей, які не займаються спортом, вплив може бути досить великий, але різко починати "підкорювати олімпійські вершини" не потрібно.

"Якщо людина до цього ніколи не тренувалася, або була перерва більше, ніж півроку, то відразу братися за цю справу через те, що відбувся перехід на зимовий час, не раджу. Можна собі ще більше лиха наробити", – застерігає спортсмен.

Довідково:

У 2018 році українці традиційно переведуть стрілки на годину назад в останню неділю жовтня – в ніч на 28 жовтня.

24tv.ua

Перехід на літній і зимовий час вперше ввели у Великобританії ще в 1908 році для економії і раціональнішого розподілу електроенергії протягом доби. В СРСР почали переводити стрілки годинника вперше тільки в 1981 році. Зараз понад 110 країн світу сезонно змінюють час. Не переводить годинник 161 країна.

Нещодавно Єврокомісія запропонувала країнам ЄС в 2019 році відмовитися від сезонного переведення стрілок годинника і в індивідуальному порядку вибрати зимовий або літній час як постійне.

Зимовий час, на який Україна перейде в жовтні – це час стандартний. А ось літню пору, на яку ми переходимо навесні, вигадували кілька разів, починаючи з 1784 року. І все для того, щоб люди могли працювати довше, не витрачаючи на освітлення свічки.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкащани отримують листи від родичів 75-річної давнини.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська прокуратура досягла зміни рішення суду у справі грабіжника, який напав на літнього чоловіка

Прокуратура домоглася зміни рішення суду першої інстанції у справі 36-річного грабіжника, який напав на літнього чоловіка. Про це повідомляє...

Чи буде інтернет в Черкасах у випадку блекаутів: Лаут відповів

Інтернет у жителів Черкас під час блекаутів буде. Про це журналістам vikka.ua розповів очільник черкаської компанії провайдера «McLaut» Віталій...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x