НовиниЧеркащинаВолинянка вирощує у Золотоноші більше ста видів різноманітних рослин...

Волинянка вирощує у Золотоноші більше ста видів різноманітних рослин (ФОТО)

-

- Advertisment -

Срібнокоса кавоманка, уміла швачка і завзятий садовод-любитель з чітко вираженим власним "Я", а ще богопокірна і мудра – це все про жительку Золотоноші Зою Киричук, пише "Златокрай".

На прибудинковій території 66-річна жінка вирощує неймовірні сорти кущів, дерев та лікарських рослин. Урожай збирає, сушить, а лікарські властивості зілля випробовує на власному організмі. Мабуть, саме через те у свої шанобливі роки її ніхто не назве бабусею, бо вертка, гостра на язик і кмітлива. Має трьох синів. Складна доля загартувала тендітну жінку і навчила виживати у будь-якій ситуації. Зоя Михайлівна – знана у місті кравчиня, досі має постійних клієнтів, яким ремонтує, підшиває чи кроїть одяг. А ще обожнює запашну каву. Не звертаючи уваги на свій вік, випиває кілька чашок на день.

Пенсіонерка переїхала до Золотоноші з Волині майже 10 років тому. Побачивши своє нове обійстя без жодного деревця, вона у відчаї сплеснула руками.

"Це була хатинка на курячих ніжках без жодної рослинки, – із засмученим виразом обличчя згадує давнішні події пенсіонерка. Жінка розливає в горнятка запашну щойно змелену каву, додає чайну ложку лимонного соку – для кислинки. – Наступного дня я пішла на ринок і купила фруктові дерева: дві яблуні, різних сортів груші, абрикос".

Через свою невимовну любов саме до насаджень Зоя Михайлівна почала спілкуватися із знаними садоводами, виписувати незвичні саджанці через журнал "Огородник". Одним з перших був Гінкго Білоба – реліктове дерево, сучасник динозаврів, яке збереглося до наших днів з часів мезозойської ери. Воно володіє надзвичайно цілющими властивостями, які допомагають зупинити старіння організму. Наступне – в’юнка ліана ківі, вирощене з насіння.

"Купила ківі, зібрала насіння. У баночці проростила один і другий кущик. Потім висадила. Єдина проблема – з хрущами. Вони під’їдають коріння рослин. А ще завдає шкоди кислий дощ – палить дуже листя: воно жовтіє і скручується", – бідкається пенсіонерка.

У саду гілки фруктових дерев ламаються під вагою навислих плодів. Яблука, персики, різномастні сливи і схрещені види аличі підперті дерев’яними патичками. Тут ростуть обліпиха, кизил, айва, грейпфрут і солодка гола. Про останню Зоя Михайлівна каже, що вона – як транспортер: коріння рослини додають до сумішей, і воно доносить все до потрібного органу. У глибину коріння проростає до 8 метрів.

"А це мій спаситель – зізіфус (унабі чи китайський фінік), – лагідно гладить зелене глянцеве листя дерева господиня. Всього на плантації має сім саджанців. – Він чистить судини головного мозку. Мені з Криму вислали три кілограми, і я щодня з’їдала по 10 штук. Раніше син мені по двічі на ніч "швидку" викликав, тиск дострибував до 160. А після того, як пролікувалася плодами, все нормалізувалося, відчуваю прилив сил та енергії!"

Попід парканом росте схрещена малина з полуницею. Здалеку червоні ягоди повністю повторюють форму полуниці, мають красивий декоративний вигляд. Зблизька ж на поверхні видніються кругленькі соти, як у малини, тільки жорсткіші. Правильна назва гібриду – тибетська малина чи малино-полуниця. На смак кислувата, нагадує ожину з приємними свіжими нотками. До речі, рослина має продовгуваті листочки з відчутними колючками.

"Бузина в дворі дезінфікує повітря, а глід посилює кровопостачання в судинах серця і мозку, має заспокійливу дію та нормалізує артеріальний тиск, – проводить далі екскурсію Зоя Михайлівна, торкаючись рукою зелених насаджень. – Відчуваєте, як базиліком пахне! Я його обожнюю. А це – ділянка з бататом".

Всього у беручкої господині висаджено більше ста найменувань різних рослин. До всього тут ще є три види верби, вічнозелена лавровишня, калина, лимонна м’ята, тисячолисник, звіробій, ожина, три види яблуньки, йошта, лохина, три сорти фундука, інжир, смородина, жимолость, ірга та багато інших.

"Насіння амаранта я збираю, перемелюю і заливаю олією. Це така цілюща рослина! Його Петро-І заборонив вирощувати, бо тоді б люди всі були здорові, – ділиться секретами рослини жінка. – Весною, тільки воно починає рости, листя в салат кидаю. А ще маю безліч рецептів його приготування, зокрема квасіння".

Примітно, що весь багатий урожай, який господиня вирощує вдома, вона роздає сусідам та знайомим. Решту переробляє: консервує фрукти та овочі, засушує зелень, готує настоянки. Наступного року протрухлі трави і прострочене зілля виливає та заготовляє нове. І так щороку – рух по колу. Але з енергією, запалом і великим бажанням! Як вперше.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаська сім’я втілює позитив у вироби з атласу, бісеру і пряжі.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Збитків майже на 100 тис. грн: черкаські патрульні зупинили незаконний вилов риби

Черкаський водний патруль виявив чоловіка, який здійснив незаконний вилов риби. Про це повідомляє пресслужба патрульної поліції Черкаської області. Під час...

Продав згорток за 800 гривень: смілянина заарештували за торгівлю психотропами

Правоохоронці затримали та повідомили про підозру смілянину за фактом збуту особливо небезпечної психотропної речовини. Про це повідомляє пресслужба Черкаської...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x