УкраїнаВодохреще 2022: головні традиції та заборони великого свята

Водохреще 2022: головні традиції та заборони великого свята

-

- Advertisment -

Щороку 19 січня православні в Україні та інших країнах відзначають Хрещення Господнє, або Водохреще. 2022 року воно випадає на середу. Про це йдеться на сайті OBOZREVATEL.

Це велике християнське свято присвячене хрещенню Ісуса Христа у водах річки Йордан та зішесті на Нього Святого Духа.

Хрещення Господнє відзначається ще з апостольських часів. Цього дня християни згадують, як Спаситель, Якому на той момент було 30 років, прийшов до пророка Іоанна Предтечі для хрещення в річці Йордан.

Іоанн вважав, що не гідний хрестити Христа, але Ісус відповів, що така Божа воля. Під час Таїнства хрещення на Спасителя зійшов Святий Дух у вигляді голуба, а голос з неба повідав, що Ісус Христос – Син Божий. Своїм хрещенням Спаситель показав, що перед Богом усі рівні, навіть Він сам.

Як святкують Хрещення Господнє: традиції

Напередодні свята, 18 січня, відзначається Хрещенський святвечір – день суворого посту. У саме Хрещення віряни відвідують церковну службу.

Вважається, що в свято вода набуває лікувальної сили. Її освячують у церкві чи набирають у річці, а потім нею вмиваються.

Один з найпопулярніших обрядів в Україні – хрещенські купання. У водоймах вирубують хрест, освячують і занурюються в утворену ополонку. Дехто вважає, що таким чином можна змити з себе гріхи і що від такого купання неможливо захворіти.

Примітно, що багато служителів церкви називають цю традицію язичницькою, оскільки Біблія не згадує про купання на Хрещення. Крім того, в інших християнських країнах немає такого звичаю.

Що не можна робити на Водохреще

На Водохреще не можна працювати по дому, займатися фізичною працею, конфліктувати, злословити, набирати святу воду з негативними думками, розпивати алкогольні напої та їсти перед зануренням в ополонку.

Крім того, категорично не можна ворожити – церква будь-яку магію вважає за великий гріх. Жінкам не можна занурюватися в ополонку в спідній білизні або в купальнику – слід вдягти закриту сорочку, бажано нову.

У свято Водохреща церква не звершує вінчання.

Як повідомляла vikka.ua, для занурення на Водохреща у Черкасах будуть облаштовані чотири пляжі

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах зупинили водія на розбитому авто, який нервував

Днями, на вулиці Гетьмана Сагайдачного, що у Черкасах, екіпаж патрульних зупинив автомобіль Peugeot, в якого були наявні зовнішні пошкодження....

Рівень води у Черкаському районі почав зменшуватись – ДСНС

Підтоплення у селах Хрещатик та Єлизаветівка зберігається, однак рівень води почав знижуватися. Рятувальники та волонтери продовжують допомагати місцевим жителям....

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x