НовиниЧеркащинаВода в черкаському Дніпрі забруднена хімічними сполуками

Вода в черкаському Дніпрі забруднена хімічними сполуками

-

- Advertisment -

Вода у Кременчуцькому водосховищі в районі Черкас забруднена хімічними сполуками. Зазначимо, що у природному середовищі вона ніколи і ніде не відповідає своїй хімічній формулі Н2О. Стан річкової води залежить від складу ґрунтів водозбірної території, хімічного складу атмосферних опадів, а найбільше – від скидів, що потрапляють у річку від промисловості, сільського господарства та зі зливовими неочищеними каналізаційними стоками, їх же на території Черкас аж 14.

Про це повідомляє пресслужба Черкаського обласного гідрометцентру.

Лабораторією гідрометеослужби у другому кварталі на акваторії Кременчуцького водосховища в районі м. Черкаси було відібрано 36 проб води на трьох створах: 2 км вище міста (фоновий створ); у межах міста (перший контрольний створ) та 6 км нижче міста (другий контрольний створ). У кожній пробі визначалось більше 30 показників, що характеризують стан природної води по відношенню до норм рибогосподарського призначення.

Як показують результати спостережень, поверхнева вода у районі Черкас та у створі нижче міста забруднена вище допустимої норми хромом шестивалентним до 6,0 ГДК; фенолом – до 5 ГДК; міддю – до 6 ГДК, цинком – до 4 ГДК, манганом – до 3 ГДК

У створі нижче міста більшість хімічних сполук знаходяться на рівні 1,1 – 1,2 від значень, що були зафіксовані у створі в межах міста. У порівнянні з фоновим створом збільшились концентрації хрому, міді, цинку, фенолу та АСПАР в межах 1,3 – 2,0 рази.

Високі температури у поєднанні з наявністю у воді фосфорних сполук призвели до інтенсивного розмноження водоростей. Нині спостерігається їх відмирання, що супроводжується їх гниттям, як у воді так і при береговій смузі. У місцях очеретяних заростів можна відчути неприємний запах.

Тому, необхідно бути обачними під час вибору місця для відпочинку біля води.

За сумою головних іонів вода у Кременчуцькому водосховищі має середню мінералізацію. За сольовим складом – відповідає гідро карбонатному класу кальцієвої групи.

Як повідомляв сайт vikka.ua, правила відпочинку на пляжі під час COVID-19.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Синоптики попереджають про туман на Черкащині

Завтра, 25 квітня, на території Черкас та Черкаської області синоптики попереджають про туман. Про це повідомляє на своїй фейсбук-сторінці...

В автокатастрофі на Уманщині загинула людина

В Уманському районі внаслідок ДТП одна людина загинула, ще одну травмовано. Повідомляє Управління ДСНС у Черкаській області. 24 квітня на...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x