НовиниВода у Дніпрі в районі Черкас забруднена залізом, цинком...

Вода у Дніпрі в районі Черкас забруднена залізом, цинком і марганцем

-

- Advertisment -

У першому кварталі 2015 року Кременчуцьке водосховище в районі Черкас залишається забрудненим переважно сполуками важких металів та фенолами, пише vechirka.net.

За розрахунками, середні концентрації фенолів перевищують ГДК в 2,0 – 4,0 рази; хрому шестивалентного перевищують ГДК в 2,3 – 2,5 рази; залізо загальне перевищує ГДК в 1,8 – 2,2 рази; цинк – в 1,5 – 3,6 рази; марганець – в 3,9 – 4,2 рази.

За інформацією начальника Черкаського обласного гідрометцентру Віталія Постриганя, концентрації важких металів в створі відбору проб 6 км нижче міста були меншими в порівнянні з фоновим створом. Проте, більшість контрольованих інгредієнтів у пробах води, що відібрані в межах міста, перевищують значення інгредієнтів в пробах води, відібраних у створі 2 км вище міста – в 1,1 рази, а концентрації фенолу – в два рази.

Феноли є одним з найбільш поширених забруднень, що надходять у поверхневі води зі стоками підприємств. Фенол є вихідною речовиною для виробництва барвників, лікувальних препаратів, пластичних мас. У стічних водах промислових підприємств вміст фенолів може перевершувати 5-10 г/л, притому, що ГДК фенолів у питній воді і воді рибогосподарських водойм становить 1мкг/л.

Скидання фенольних вод у водойми різко погіршує їх загальний санітарний стан, впливаючи на живі організми токсичністю. Велика кількість фенолів утворюється при біохімічному розкладі водних рослин. Максимальний вміст фенолів спостерігається у місцях скупчення водоростей у період їх вегетації, особливо у плямах "цвітіння". Хлорування феноломістких вод при водоочищенні призводить до утворення хлорфенолів, які навіть при концентрації 1 мкг/дм3 надають воді неприємний запах.

"Випадків високого забруднення води (перевищення десяти допустимих норм) у 1 кварталі 2015 року не спостерігалось. Однак, у попередні роки такі випадки були зафіксовані – по міді до 68 ГДК в 2014 році. Це свідчить про те, що моніторинг забруднення поверхневої води Дніпра має важливе значення і повинен підтримуватись всіма органами влади як міста Черкаси, так і області, – зазначив Віталій Постригань. – Скиди в річку Дніпро повинні бути контрольованими і проходити якісну очистку. Від якості поверхневої води залежить якість водопровідної води, а відповідно і стан самопочуття людини, особливо маленьких мешканців Черкас".

Гідрометеорологічна служба більше 20 років контролює забруднення води річки Дніпро в акваторії м. Черкаси. Відбір та аналіз проб води виконує спеціалізована лабораторія, що з періодичністю один раз на три роки проходить атестацію в органах Мінекономрозвитку.

В цілому за рік лабораторія виконує аналіз близько 108 проб і визначає в них в середньому 30 інгредієнтів. Проби води беруться в трьох різних місцях: 2 км вище міста (за течією річки); в межах міста та 6 км нижче міста. В результаті аналізу проб оцінюється якість води та визначається на скільки місто Черкаси впливає на інтенсивність забруднення поверхневої води Кременчуцького водосховища своїми господарськими, комунальними та промисловими відходами.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкащани можуть актуалізувати свої військово-облікові дані у ЦНАПі

Публічне роз'яснення про оновлення військово-облікових даних в ЦНАПі опублікували на сторінці Черкаського Центру надання адміністративних послуг. 18 травня вступає в...

Черкаські студенти з викладачами створили книжкове дерево

У Черкасах відбулося відкриття інсталяції «Дерево знань», де у вільному доступі представлені десятки популярних книжкових видань. Про це йдеться...

Цікаве:

Стратегії вивчення граматики англійської мови для новачків

Вивчення англійської мови може бути захоплюючим і в той...

23 червня в Києві стартує Incrypted Conference 2024

Це вже вчетверте, коли криптомедіа Incrypted організовує одну з...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x