НовиниЧеркащинаВласники елітного житла на Черкащині заборгували сплату податку за...

Власники елітного житла на Черкащині заборгували сплату податку за "зайві" метри

-

- Advertisment -

За квартиру чи будинок із великою площею черкащан змушують доплачувати. Це згідно до так званого податку на нерухомість, який ввели п'ять роки тому. Так, за даними ДФС області, з початку 2017-го (за 8 місяців) за "зайві квадрати" черкащани сплатили до місцевих бюджетів 6,8 млн грн. Подробиці дізнавався сайт vikka.ua.

Традиційно платіжки за минулий рік офіційно мали надійти до 1 липня, а податки мали бути сплаченими до 28 серпня. Нагадаємо, що в Черкасах місцева влада встановила відносно лояльні умови сплати за "зайві" квадратні метри.

Відповідно до Закону, податки на нерухомість йдуть до місцевих бюджетів. Місцеві ради самі визначають, яка площа вважається "зайвою" і який податок з неї стягувати. Але "імунітет" до оподаткування мають квартири до 60 кв. м та будинки до 120 кв. м. Якщо у власника є і будинок, і квартира, то вважається "нормою" 180 кв. м.

Податок нараховують з урахуванням мінімальної зарплати в розмірі 1378 грн (на початок минулого року), а ставка податку по Україні може коливатися від 0 до 3% мінімальної зарплати.

"За 8 місяців 2017 року на Черкащині фізичні особи – власники житлової та нежитлової нерухомості сплатили 6,8 млн грн цього податку. У поточному році платникам Черкаської області направлено 38258 податкових повідомлень-рішень про сплату податку на нерухомість на суму 24,8 млн грн. Для порівняння: торік було направлено 8584 податкових повідомлення на суму 5,5 млн грн", – повідомив заступник начальника відділу аналізу та прогнозування надходжень податків і зборів з фізичних осіб та єдиного внеску управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Черкаській області Віталій Лушников.

За його словами, для громадян, які отримали до 1 липня 2017 року від органів ДФС податкове повідомлення-рішення останній день сплати податку 29 серпня 2017 року. Відповідно для осіб, які отримали податкові повідомлення-рішення пізніше (після 1 липня) термін сплати – протягом 60 днів з дня їх фактичного отримання.

Віталій Лушников підкреслив, що громадянам необхідно прийти для звірки до ДФС за місцем проживання у декількох випадках.

"Слід звернутися тим, хто наразі не отримав податкових повідомлень-рішень. А також платникам, які вважають, що ДФС неправомірно нарахувала суму податку до сплати, платникам, які не вважають себе такими, але отримали податкові повідомлення-рішення. В ДФС зацікавлені, щоб кожен платник не лише своєчасно, а й свідомо і, як то кажуть, зі знанням цієї справи сплачував податок на майно", – зазначив фахівець.

lviv.samopomich.ua

При зверненні до ДФС із собою необхідно мати документи, що посвідчують особу, документи про право власності на майно та податкове повідомлення-рішення.

У разі, якщо платник не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом 60 днів з дня отримання повідомлення, він притягується до відповідальності у вигляді штрафу. При затримці до 30 календарних днів включно – у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу. При затримці більше 30 календарних днів – 20% погашеної суми податкового боргу.

"Також органи ДФС мають право та зобов’язані нарахувати платнику податок за попередній період, але не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати нарахованих платником грошових зобов’язань", – розповів Віталій Лушников.

Страшний податок на нерухомість міг би охопити не лише житлові приміщення, а й гаражі, сараї, погреби, літні кухні. Але більшість місцевих рад вирішили оподатковувати лише житлову нерухомість, а на господарчі будівлі встановили нульову плату. Не виключенням стали і Черкаси. Наразі у місті встановлені "неважкі" податки в порівнянні з тими, які могли б бути. Тож чиновники поспішають заспокоїти громадян.

"Якщо квартира жителя Черкас більша за 60 кв. м, це ще не означає, що людина має сплатити податок. Ми розширили ці межі", – пояснила директор департаменту фінансової політики Черкаської міської ради Наталія Джуган.

Аби уникнути невдоволення жителів міста, а також зайвих витрат на адміністрування податок мають сплачувати тільки ті, хто має у власності квартиру більше 80 кв. м та будинок, площа якого перевищує 220 кв. м.

"У Черкасах фізичні особи сплачують податок на нерухомість відповідно до рішення Черкаської міської ради  від 28.01.2016 №2-136. Громадяни звільнені від податку, якщо їхня квартира площею до 80 кв. м або будинок до 220 кв. м. Якщо у власності і квартира і будинок, то від податку звільнені власники житла загальною площею до 300 кв. м", – зазначила заступник директора департаменту фінансової політики Тетяна Харенко.

Деякі черкащани вже знайшли спосіб, як уникнути цього податкового тягара на гаманець. Чи не першими лазівку у Законі знайшли ріелтори. Купити квартиру площею більше ніж 80 кв. м можуть дозволити собі заможні за черкаськими мірками люди. Для них експерти з нерухомості знайшли приємне та не передбачене у законодавчому документі виключення.

"Коли з моєю допомогою купують квартири великої квадратури, як ріелтор я попереджаю про податок. В той же час пояснюю, що оформлення квартири більше ніж на одну особу, тобто як співвласність, унеможливлює його розповсюдження на дане житло. Наприклад, чоловік та дружина можуть стати співвласниками житла. Просто потім, якщо вони захочуть продати це житло, доведеться отримувати згоду одне одного",  – пояснив черкаський ріелтор Святослав Федоренко.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкасці вийшли на мітинг, втомившись платити за теплу воду замість гарячої.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами. До простору «Затишно space» черкащанки могли прийти разом зі своїми...

Поліція повідомила деталі смертельної ДТП на Уманщині

Автопригода сталася біля села Паланка Уманського району. Зіткнулися автомобілі ВАЗ та Fiat, внаслідок чого є загибла і постраждалий. За...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x