НовиниВладислав Пустовар: "З минулих часів склався стереотип, що міліція...

Владислав Пустовар: "З минулих часів склався стереотип, що міліція – імперія зла, де працюють корупціонери з ознаками садизму"

-

- Advertisment -

"У місті безпечно!" – запевняє начальник обласної міліції Владислав Пустовар на закиди про те, що Черкаси все частіше шокують кримінальні новини. Останнім часом мирне місто й справді поринає у негативних повідомленнях: самосуд пенсіонера над грабіжниками, удушення жінки на "Митниці", розстріл на зупинці та самогубство стрільця у "Соснівці"…

Долив вогню у неспокійні настрої людей і міський голова Черкас Сергій Одарич. Днями він оприлюднив статистику, згідно з якою злочинність у місті зросла на 78 %, в області – на 37.

"Криміногенна ситуація в області за останні кілька років майже не змінювалась. Як правило, якщо відбувається ріст певної категорії злочинів, то по іншій – іде зменшення. Наприклад, візьмемо умисні вбивства. В порівнянні з минулим роком їх на 3 % більше, а з позаминулим – на 10 % менше. Кількість тяжких тілесних ушкоджень взагалі зменшилась більше ніж на 50 %, зґвалтувань – на 80 %, хуліганств – на 34 %. Єдина статистика, яка дійсно зросла, – це кількість крадіжок та пограбувань. На 38 та 45 %", – говорить начальник УМВС у Черкаській області Владислав Пустовар і показує вже іншу – "міліцейську" статистику.

Зустрічаємось із ним у робочому кабінеті у понеділок по обіді, аби обговорити стан у місті.

– Раніше ви виступали категорично проти вільного володіння зброєю. Чи не змінили своєї думки?

– Я і зараз проти. Суспільство ще не готове до цього. Якщо в нас буде вільне володіння зброєю, на вулиці буде щоденна стрілянина. І щоб дитину відправити у школу, потрібно буде одягати на неї бронежилет. На мою думку, вільне володіння зброєю не буде стримуючим фактором.

Згадаймо ситуацію, коли рецидивіст розстріляв жінку в мікрорайоні Соснівки і потім сам застрелився. Зараз дехто каже: якби у жінки був пістолет, то він би цього не зробив. Ми ж не хочемо перетворитись тут у якесь ковбойське місто: хто перший витяг зброю, той і переміг? Практика показує, що людина, навіть маючи травматичну зброю чи газовий балончик, не встигає його витягти із сумочки і скористатись ним під час нападу.

– Так, але якщо, скажімо, грабіжник знатиме, що в будь-якої "жертви" є зброя – це може його зупинити…

– Я вважаю, що для того, аби захистити свою домівку, достатньо купити мисливську гладкоствольну зброю, яку можна вільно придбати за наявністю дозвільних документів.

– У вас у самого є зброя вдома?

– Так, мисливська.

– Для мисливства чи для самозахисту?

– І для полювання, і для захисту. Маю дві мисливські рушниці. Уже років 15.

Ми ж не хочемо перетворитись тут у якесь ковбойське місто: хто перший витяг зброю, той і переміг?
 

– Ви говорите про спокій у місті, але, коли в місті трапляються такі ситуації, як скажімо, вибух авто бізнесмена Грибчука, складається інше враження…

– Ситуація з Грибчуком могла відбутися і минулого, і позаминулого року. Зараз слідство відпрацює різні версії, але всі вони пов'язані із підприємницькою діяльністю. Вже є певні напрацювання. Коли нам буде що сказати людям про стан розслідування – ми це зробимо. У справі Сергієнка розслідування тривало 1,3 року.

– До речі, який на сьогодні стан розслідування справи Сергієнка?

– Пророблений дуже великий обсяг роботи, проведена низка негласних слідчо-розшукових дій, близько 500 осіб допитано, проведено багато експертиз. Встановлено шістьох осіб, причетних до викрадення і вбивства, трьох затримано, місцезнаходження інших встановлюється. В них вилучено речові докази, а саме авто, на якому викрадали журналіста. Їм оголошено про підозру. Трьох заарештовано. Робота поки незавершена.

– Чи встановлено замовника вбивства? Кілька разів народного депутата Геннадія Бобова звинувачували у причетності до вбивства. Спочатку про це говорили свободівці, а потім – народна депутатка Тетяна Чорновол. Бобов якось проходить у цій справі?

– Серед шести осіб, яким оголошено про підозру, такого прізвища немає. Слідство ще триває. Коли будуть остаточні результати, ми про це розкажемо.

– Не так давно міліція рапортувала про розкриття ще одного резонансного вбивства – удушення жінки на Митниці. Однак згодом донька загиблої заявила, що має претензії до результатів розслідування.

– Так, є затриманий. Зараз він у слідчому ізоляторі. 9 червня йому було оголошено про підозру. Чоловік усе визнає. Ця особа раніше судима за подібний вид злочину – він так само вбив жінку. Я читав коментар доньки про те, що мати не могла добровільно піти з незнайомцем, а тим паче вживати з ним алкоголь… Але в неї у шлунку було виявлено червоне вино, яке з показів цього чоловіка вони разом вживали. Це людський фактор, що донька не може повірити… Проте є низка доказів. Вилучено мобільні телефони, які він у неї забрав, й інші речові докази. Було знайдено сліди крові жертви в нього на одязі. Вбивці загрожує від 7 до 15 років позбавлення волі.


Владислав Пустовар очолив обласну мііцію у березні минулого року

– Як щодо стану розслідування вже іншої справи цього ж мікрорайону, коли пенсіонер розстріляв групу людей?

– Ми відкрили за цим фактом кримінальне провадження за ст. 115 (Умисне вбивство, замах на вбивство двох і більше людей). Також відкрили кримінальне провадження за статтею 186 Кримінального кодексу України – грабіж.

Зі слів пенсіонера, він повертався увечері додому, на вулиці його зустріли двоє молодиків, пограбували, забрали в нього барсетку з документами. Він певний час просив їх повернути, але вони тільки насміхалися. Він пішов додому, взяв мисливську рушницю, набої до неї. Вийшов. Знову ж таки, з його слів, наполягав, аби йому повернули барсетку, вони цього не зробили. Він почав стріляти.

– У тих, хто вцілів, вкрадену барсетку виявили?

– Барсетки поки не виявили. Але, наприклад, пенсіонер говорив, що йому погрожували ножем – ніж виявили. Був складний ніж в особи, яка загинула від отриманих поранень.

– Чоловіки зізнались у пограбуванні?

– Ні. Вони всі були у стані алкогольного сп'яніння. Якщо пограбування було, слідство це доведе.

– Це правда, що пенсіонер-убивця – колишній працівник ДАІ?

– Так, він справді був начальником черкаської ДАІ. Він звільнився на початку 90-х років, пішов на пенсію.

Нащо робити підпал театру з третього поверху, якщо вогонь іде знизу вгору завжди?
 

– За якою статтею сьогодні міліція розслідує пожежу в драмтеатрі. Можливо, є вже перші результати експертиз?

– Кримінальне провадження відкрито за частиною 2 статті 270 Кримінального кодексу України – це порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило тяжкі наслідки. Експертизи проводить Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр у місті Києві. 9 липня були призначені експертиза по пожежному смітті, експертизу нафтопродуктів та паливо-мастильних матеріалів. Крім того, по скручуванні проводів призначено судово-металографічну експертизу. Також окрему експертизу проводять по попільничці і пляшці з-під коньяку, які вилучили на місці займання. Одна з версій – пожежа виникла внаслідок непогашеного недопалку.

– Зараз деякі ЗМІ із посиланням на джерела в УДСНС почали повідомляти, що це міг бути підпал. Ви для себе розглядаєте такий варіант?

– Такий варіант є однією із версій. Але нащо робити підпал із третього поверху, якщо вогонь іде знизу вгору завжди?

– Тобто ви – прихильник версії, що це все ж таки людська необережність?

– Слідство все розставить на свої місця. Там є штатний пожежник, який мав би і запобігати цьому, і вживати заходів, щоб не поширювався вогонь. У всіх інструкціях спочатку викликають пожежників, а потім починають гасити. В нас же відбулось усе навпаки: півгодини гасили самотужки, не повідомляючи про пожежу. Внаслідок цього довели до того, що навіть пожежники не могли довго загасити.

– Не так давно міський голова Черкас Сергій Одарич обурювавсь, що "замінування" його будинку розслідують як хуліганство, а не замах на життя. На скільки справедливою є така кваліфікація злочину?

– Кваліфікація підтверджена прокуратурою, що це – хуліганство. В результаті вибуху не було заподіяно безпосередньої загрози життю і здоров’ю. Якщо б гранату кинули безпосередньо в будинок, тоді, безумовно, це б йшло як замах на вбивство. Зараз у нас наближаються вибори, тому різко зростає незадоволення роботою міліції.

– Черкаські правоохоронці досі залучаються до роботи на сході України?

– На сході постійно перебувають, як мінімум, три зведені загони з області. Найбільший – 40 осіб – зараз базується у місті Артемівськ, а службу несе у Світлодарську на Донеччині. Там вони охороняють Вуглегірську ТЕС. Кожен місяць відбувається ротація. Загалом, як правило, черкаські правоохоронці забезпечують у зоні АТО громадський порядок і охорону важливих об’єктів. Спеціальні служби виконують іншу роботу. Якщо це слідчі, то розслідують кримінальні провадження.


Черкаські міліціонери несуть службу фактично на межі зіткнення українських військових із терористами. Мапа РНБО

– Наскільки дестабілізують роботу обласного УМВС постійні відрядження міліціонерів у зону АТО?

– Справді інколи бракує правоохоронців для забезпечення громадського порядку. Особливо – під час якихось масштабних заходів. У таких випадках ми підключаємо правоохоронців із інших районів. Наприклад, коли треба задіяти певну кількість людей на той чи той захід, то "підтягуємо" ще міліціонерів із Золотоноші, Сміли та інших районів. Також інколи задіюємо громадські організації, Національну гвардію.

– На скільки правильним було зняття блок-постів зі в'їздів до міста? На скільки я розумію, залишився лише один – біля мосту.

– Той блок-пост стоїть виключно з метою охорони мосту. Дійсно, на блок-постах вилучали гранатомети, гранати, набої тощо, але в той же час в місті працював лише один екіпаж ДАІ. Ми провели аналіз і з’ясували, що для більш ефективного патрулювання міста та забезпечення громадського порядку доречніше, щоб усі працівники були в місті. Якщо раніше в нас працював один екіпаж Державтоінспекції, який заступав у ніч на все місто, то зараз в місті цілодобово працює десять екіпажів. Крім того, ми об'єднали в єдину дислокацію ДАІ, Патрульну службу і Нацгвардію. Всі вони заступають по 12 годин разом. Іде єдиний інструктаж. Місто поділено на сектори, і кожен наряд працює на своєму.

– Останнім часом у соцмережах черкащани часто пишуть про допомогу з боку правоохоронців. Особливо – на дорогах…

– Ми налаштовуємо кожен наряд не на каральні функції, а на сервісні. Це справді видно із реагування громадськості. Зараз ДАІшники допомагають водіям, попереджають у разі незначного порушення замість того, щоб карати. Ми тимчасово повилучали в них пристрої для вимірювання швидкості (радари). Пробуємо переходити на такий режим: щоб працівник ДАІ був помічником на дорозі, а не якимось "мисливцем", який сидить у кущах, щоб упіймати водія.


Приймальню начальника обласної міліції прикрашає іграшкова качка. У прес-службі УМВС запевняють, що вона була там ще до появи Владислава Пустовара

– Менше почали ловити ДАІшників-хабарників після такої "внутрішньої реформи"?

– Жодного хабарника серед ДАІвців ні за цей, ані за минулий роки виявлено не було. Ловили тільки людей, які намагались дати хабарі…

– Зміна роботи ДАІвців – з "каральної" функції на сервісну – це ваша особиста ініціатива чи розпорядження з Києва?

– Це позиція всієї міліції України, але ми не чекаємо, поки нам прийде вказівка згори, поки з'явиться "нова поліція" і так далі. Ми почали вже запроваджувати це зараз із того матеріалу, що в нас є. До всіх працівників уже довели нові вимоги. Хто пройде це випробування, той зможе потім працювати і в новій поліції, після відбору. Але вони мають бути вже готові працювати по-новому, керуючись тими ресурсами, які є.

Основний вимір роботи міліції – довіра населення. Непринципова її назва: міліція чи поліція. Якщо довіри немає, сенс робити реформи теж зникає. Можна це побачити по Грузії, де довіра до міліції зросла з 1 % до 80. У нас зараз зросла довіра до Збройних Сил також у рази і прирівнюється до довіри до церкви.

– А до міліції?

– Якщо порівнювати із попередніми роками, то довіра зростає. Але вона не може миттєво злетіти. Це відбувається поступово. І від кожного працівника міліції залежить, як він буде професійно ставитись до людей і чесно працювати. Якщо в нас у селі єдиний представник міліції – це дільничний, якщо він на місці, як батько рідний: буде карати і допомагати, то це буде авторитет усієї міліції. В селі не бачать начальника міліції чи міністра. Бачать лише дільничного, який живе між ними. Тому кожен на місці має змінюватись, показувати приклад. Треба починати змінюватись у себе в голові. Хто цього не зможе – відсіється.

Намагаємось зробити, щоб працівник ДАІ був помічником на дорозі, а не "мисливцем", який сидить у кущах, щоб упіймати водія
 

– Як зміниться життя черкаських правоохоронців після ухвалення нового закону про поліцію?

– Закон прогресивний і реформаторський. Є багато змін. Наприклад, Патрульної служби і ДАІ не буде. Замість них буде патрульна поліція, яка забезпечує охорону громадського порядку і дотримання водіями Правил дорожнього руху тощо. Це лише перший етап реформ. З дня опублікування цього закону всі працівники міліції вважаються попередженими про звільнення через скорочення штатів. Працівники міліції, які виявили бажання проходити службу в поліції, за умови відповідності вимогам до поліцейських, можуть бути прийняті на службу до поліції шляхом видання наказів про призначення за їх згодою чи проходження конкурсу на посади. Ті, хто не захоче – звільняються і йдуть у Центр зайнятості.

– Не так давно Рада ухвалила також закон про автоматичну фото-, відеофіксацію правопорушень.

– Я ставлюсь до нього дуже позитивно. Він максимально прибирає всю корупційну складову із роботи Державтоінспекції. Відтепер там немає градації штрафу "від і до". Порушив – отримав фіксований штраф. Крім того, закон прибирає готівку. Тобто штраф сплачується виключено через термінали. Ще одне новаторство – у разі сплати 50 % штрафу протягом п’яти днів, він  вважається сплаченим повністю. Тобто дається 50 %-ва "знижка сумлінним правопорушникам".

Дозволяється визнавати доказом фото-, відеофіксація того ж паркування. От зараз усі негативно висловлюються, коли паркуються на газонах біля "Делікату" тощо. Але для того, щоб покарати водія, треба скласти протокол на нього. Тобто працівник ДАІ має скласти протокол, коли водій буде безпосередньо в автомобілі, чекати його інколи кілька годин. По-іншому неможливо притягнути до відповідальності. Завдяки цьому закону достатньо просто сфотографувати.


У самому кабінеті Владислава Пустовара встановлений монітор із виведенням кількох камер. Також є годинник, ікона. На столі лежать книги законів України

– Як сприймаєте роботу нової патрульної поліції в Києві?

– Позитивно! Впевнений, що така поліція і у нас в Черкасах буде працювати. Те, що Черкаси поки що не потрапили в перелік міст, де насамперед буде запроваджено реформу, – це виключно фінансовий фактор. По всій країні миттєво неможливо це зробити. Потрібні кошти на амуніцію, форму, автомобілі, навчання провести, забезпечити відповідну заробітну плату – нову, у рази більшу, ніж зараз отримують працівники міліції.

– Як в обласному управлінні міліції поставились до нової поліції: з острахом чи позитивно?

– Більшість хоче працювати. Є скептики, є ті, що кажуть "нічого в них не вийде"… Міліція – це зріз суспільства. Які люди є навколо нас, такі люди є в міліції. Міліціонери ж не прилітають з іншої планети. Вони всі навчаються в одних і тих же школах, вишах, живуть у тих же селах чи містах, як і решта людей. А в нас прийнято вважати, що міліція – це щось окреме, негативне. І чомусь вважається, що в міліцію йдуть ті, хто не зміг себе більше ні в чому знайти. Такий стереотип ще з Радянського союзу. Насправді міліціонери – звичайні люди. Є серед нас і таланти: художники, музиканти, спортсмени, які свого часу вирішили працювати в міліції.

Часто у ЗМІ пишуть "колишній міліціонер щось зробив…" Наприклад, нещодавній випадок, коли пенсіонер, колишній міліціонер розстріляв людей. Він що, відрізняється від решти людей? Чомусь не пишуть, що він  – колишній учень школи чи колишній студент?.. У нас склався негативний імідж ще з минулих часів. Що це – якась імперія зла, де працюють негативні корупціонери, жадібні люди з ознаками садизму. І на той час, через деяких з них, він склався певною мірою справедливо…

Міліціонери не прилітають з іншої планети. Це – зріз суспільства
 

– Черкаська міська рада зверталась до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова щодо створення нової патрульної поліції в Черкасах уже цього року. Було якесь реагування з боку МВС?

– Не так давно я брав участь у виїзній нараді в місті Самбір Львівської області під головуванням Арсена Авакова. Там, зокрема, була і Ека Згуладзе. Піднімалось питання запровадження патрульної міліції у всіх обласних центрах. Зараз визначені регіони, де вона найближчим часом з'явиться – це Одеса, Харків, Львів, Закарпаття, Дніпропетровськ, Миколаїв, Луцьк і Хмельницький. А потім будуть Черкаси.

– Скільки загалом потрібно часу з початку набору кандидатів і до впровадження нової патрульної поліції в місті?

– Близько чотирьох місяців. Це від оголошення набору і до виходу на службу.

– Тобто попри всі звернення, нової поліції цього року в Черкасах точно не буде?

– Як я вже казав, основний стримуючий фактор – фінансовий. У держбюджеті не закладені кошти на це. Також курс навчання триває близько двох місяців, а до цього ще буде декілька етапів відбору: від подачі анкет до зарахування у курсанти… Цього року ми не встигнемо цього зробити, як би не хотілось.


Пустовар переконаний, що в нову поліцію люди йтимуть працювати активніше, аніж у наявну міліцію

– Чи відомо вже, який штат буде нової поліції в Черкасах?

– Ми рахували: близько 400 осіб на область. Зараз охорону громадського порядку забезпечує приблизно така ж сама кількість людей.

Цього року ми не встигнемо запровадити нову патрульну поліцію, як би нам цього не хотілося
 

– Якою буде заробітна плата в черкаських поліцейських?

– Я не думаю, що менша, ніж у київських. Планується, що патрульний отримуватиме 8-10 тисяч гривень.

– Скільки зараз отримує міліціонер?

– 2-3 тисячі гривень. Усе залежить від вислуги, посади тощо.

– Багато працівників черкаської міліції звільнили останнім часом за порушення законодавства?

– Всього в 2015 році звільнено 185 осіб, з низ 20 "за негативом". Щодо тих, кого звільняємо через правопорушення, я зазвичай пишу в соцмережах. По всіх затриманнях наших працівників службою внутрішньої безпеки, СБУ, прокуратурою, всіх цих працівників ми звільняємо ще до вступу в силу вироку суду. Якщо достатньо доказів про вчинення злочинів, не треба рік чи два чекати вироку суду.

До речі, щодо останніх двох звільнених працівників, яких затримали за збут наркотиків в Маньківці. Я був здивований: після затримання ми їх звільнили за порушення дисципліни, один із них звернувся до суду про незаконне звільнення. Суд постановив поновити його на посаді і виплатити грошове утримання за вимушений прогул, не зважаючи на те, що справа ще розслідується і йому оголошено про підозру.

– Як з такими випадками боротись? Реформувати терміново судову систему?

– У нас іде реформа міліції, прокуратури. А реформа суду поки не йде… Треба все формувати однією волею, тоді будуть зміни.

Крім того, треба терміново змінювати чи доповнювати закони, по яких працює вся правоохоронна система. Не мені оцінювати ефективність Кримінального процесуального кодексу 2012 року, але на сьогодні він гальмує роботу всієї міліції…

Бо справи не можуть розслідуватись два місці, як цього вимагає закон. Якщо раніше слідчий розслідував близько 30 кримінальних проваджень, які справді мали склад злочину. То зараз таких справ понад 100 на кожного. Зараз відкриваються справи по всіх заявах, незначних порушеннях, які раніше розглядались дізнавачами, дільничними. Тепер усе це валиться на слідчих.

Крім того, ускладнена процедура – все отримується через суд. У разі оголошення про підозру треба звертатись до суду щодо обрання запобіжного заходу. От раніше в разі обрання найбільш поширеного запобіжного заходу, такого як підписка про невиїзд, підозрюваний підписував спеціальний бланк, і ця процедура займала дві хвилини. А зараз слідчий може день простояти в суді, тому що лише суд обирає. От вам і ефективність… Замість займатися слідчими діями, проводити допити… Поїдьте в суд – сьогодні там половина слідчих стоять і чекають. Система не дає ефективності, тому йде тяганина з розслідуванням.

У деяких райвідділах може бути у штаті 7 слідчих, 5 із яких треба звільняти
 

– Кадрового голоду в міліції немає?

– Є. В Черкасах ще більш-менш. А в деяких регіонах, як наприклад, Катеринопіль, міліція недоукомплектована на 35 %, в Лисянці – на 20 %. У Черкасах теж є вакансії. Наприклад, дільничні інспектори. У всьому блоці громадської безпеки вакансії є. І це попри те, що ми скоротили 115 осіб: ліквідували УБОЗ, ветеринарну міліцію, скоротили на 50 % підрозділ по боротьбі з економічною злочинністю, підрозділ по боротьбі з обігом наркотиків і так далі. Але я впевнений, що під час набору в нову патрульну поліцію в нас буде не менше двох-трьох людей на місце.

– Згідно із Законом "Про очищення влади" вже перевіряли черкаських правоохоронців?

– Частину перевірили, частину – ні. Що стосується слідчих, то в нас визначений перелік осіб, які можуть підпадати під дію закону. Там 61 слідчий. Цей список направлений у Київ і Міністерство внутрішніх справ. У МВС утворений відділ з питань люстрації. Найближчим часом приїде сюди комісія, по кожному проведуть перевірку і окремо ухвалять рішення.

– Тобто їх усіх можуть звільнити?

– Так, і це теж проблема. Тому що в деяких райвідділах може бути у штаті 7 слідчих, а 5 із них треба звільняти. Тобто в деяких райвідділах 80 % слідчих підпадають під дію закону. Іншого слідчого знайти складно. Взяти людину без відповідної освіти ми не можемо, а юристи зі стажем та кваліфікацією не погоджуються працювати в міліції через низку причин.

 

Єлєна Щепак, vikka.ua

 
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Учасникам ДФТГ надаватимуть виплати з міського бюджету Черкас (ВІДЕО)

Кожному учаснику формування з міського бюджету цьогоріч виділять матеріальну виплату в розмірі 30 тис. грн. Про це повідомляє власний...

Черкащан попереджають про небезпечні пориви вітру

Завтра, 24 квітня, в місті Черкаси та на території області очікуються небезпечні пориви вітру. Про це повідомляє Черкаський обласний...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x