НовиниЧеркасиВиставки автентичного одягу, ярмарок та гра на бандурі: як...

Виставки автентичного одягу, ярмарок та гра на бандурі: як у Черкасах відзначили День вишиванки (ВІДЕО)

-

- Advertisment -

Виставки автентичного одягу, ярмарок хендмейд, та гра на бандурі. Фестиваль “Вишиванка єднає українців” зібрав черкащан. Кожен міг похизуватися власним вбранням та дізнатися більше про історію вишивки Черкаського регіону. На святі побувала й кореспондентка телеканалу “ВІККА”.

Гордію — півтора рочки. Та його колекції вишиванок уже можуть позаздрити дорослі, розповідає мама хлопчика. Його старша сестричка сьогодні теж пішла до садочка у вишитому вбранні.

Це не перша вишиванка. У нього в арсеналі уже можна скоро виставку робити. Йому з народження кожен кум дарує вишиванку, у нас уже їх мабуть 6 чи 7. Він їх носить прям із такою гордістю”, – розповідає черкащанка Алеся Нечуєва.

На пані Оксані — унікальна червона сукня із вишитими маками. Виріб змоделювала й пошила її мама.

Вона унікальна, в неї вкладена вся любов: як любов до мене, так і до нашої держави. Готуємося до перемоги. Символи переможні купила у своєї хрещеної”, – каже черкащанка Оксана.

Любов Івановська своє вбрання замовляла у майстрині. Каже, сама теж цікавиться народною культурою, вишиває. У родині вишиту сорочку має кожен член родини, в тому числі онуки. Одягають національний одяг на свята і до церкви.

Ось попереду в нас буде день незалежності, я думаю можна буде повторити подібне свято. Щоб люди зібралися, щоб були одягнені у вишиванки. Від цього міцніє дух, Україна. Ми крокуємо до перемоги”, – каже черкащанка Любов Івановська.

На фестивалі виставили вишиті костюми черкаських майстрів, аматорів народного мистецтва та репліки автентичного одягу, які представлені в Черкаському краєзнавчому музеї. Наталія Крамна-Таран більше 20 років присвятила відтворенню традиційних для області орнаментів і кроїв.

“Це Лівобережжя Черкащини. Це Правобережжя. Вони на перший погляд однакові, але насправді різні. Лівий берег дуже любив пишний рукав, а Правобережжя любило більш скромніші рукави”, – зазначає майстриня народної творчості Наталія Крамна-Таран.

Майстриня розповідає: сучасна вишиванка бере свій початок від давньої вишитої сорочки. Це був натільний одяг, який доповнювали спідницями, фартухами, корсеткою. У давнину рукодільниці вишивали у різних техніках. У кожному краю набували популярності особливі елементи. До прикладу, такі сорочки, за словами пані Наталії, носили лише у Черкаському районі.

Дивіться, які тут, яблука називається. Стебловим швом, нічого важкого. А оце горлиця. Ви впізнаєте в цьому елементі пташку? Наскільки її народ стилізував”, – каже майстриня Наталія.

Заступниця міського голови Анастасія Чубіна зізнається: вишитий одяг носить із задоволенням. Вважає, тренд на національне вбрання — гарний спосіб об’єднати українців та додати патріотичного настрою.

Все сьогодні зроблено, аби люди сьогодні мали піднесений, патріотичний настрій. Бо тільки з таким настроєм можна перемагати ворога. І, по-друге, щоб люди вдягли вишиванки, прийшли і продемонстрували їх”, – додає заступниця міського голови Анастасія Чубіна.

 

Приєднуйтеся до телекомпанії ВІККА:

Читайте новини на сайті: https://www.vikka.ua

Підписуйтеся на Telegram: https://t.me/vikka_news

Коментуйте в Facebook: https://www.facebook.com/TelekanalVIKKA

Дивіться в Instagram: https://www.instagram.com/vikka_tv

Підтримайте донатами: А-банк 5375235110071785

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах хочуть списати альтанку «Автобус»: прогнила підлога

Комунальне підприємство «Черкасиводоканал» має намір списати унікальну альтанку «Автобус». Проект рішення Черкаської міської ради розміщено на сайті ЧМР. Унікальну альтанку...

Канівчан попереджають про небезпеку підтоплення

Жителів Канівської громади попереджають про можливе підтоплення окремих територій через водопілля. Про це повідомляє пресслужба Канівської міської ради. Очікується затоплення...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x