НовиниВін показав життям, як треба любити Батьківщину: в Оршанці...

Він показав життям, як треба любити Батьківщину: в Оршанці презентували книгу про Момота (ФОТО)

-

- Advertisment -

В Оршанецькому навчальному центрі Держприкордонслужби журналіст Андрій Кравець презентував книгу "Генерал Момот: наш міф". Саме сьогодні, 18 серпня, легендарному Момоту мало б виповнитися 50 років.

"Ігор би святкував цей день на повну. Він у цей день завжди намагався зібрати всіх друзів, які давно не бачились. Був життєрадісним… Минув рік, а говорити про нього досі важко, – зазначила на початку презентації дружина Ігоря Момота Надія. – У назві ви бачите слово МІФ – тобто Момот Ігор Федорович. Це щось нероздільне було. Він завжди читав міфи, історичні книги – його улюблені були. А тепер в історію увійшов він…"


Надія Момот уже прочитала книгу про свого чоловіка

Поки що вийшли лише сигнальні примірники книги. Автор забрав їх із друкарні вночі, аби встигнути до пам'ятної дати. Друк видання профінансував голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко.

"У кожної людини в житті є знаковий герой. У мене це Момот. Для мене Ігор залишаєтсья прикладом у житті, як треба любити свою Батьківщину, – сказав очільник області. – Згадувати про Ігоря Момота – це та пам'ять, яка необхідна для підтримки духу, патріотизму. Ці книги надійдуть у школи, університети. Безумовно, також на передову".

Видання поділене на дві частини: текстову та фотографічну. Суперобкладинку та ілюстрації для книги створила полячка Беата Куркуль.

Також книга має закладку у вигляді прикордонного стовпчика. На ній вказана дата народження Ігоря Момота.

"Тут мали бути цифри 1107 – та межа, якою завершилось життя Ігоря Федоровича. Потім подумав про те, що тут має бути 1808. Тому що межа є, до якої його не було: до 18 серпня 1965 року. А сказати, після якої дати його не стало, неможна, тому що він залишається у нашій пам'яті", – сказав автор книги Андрій Кравець.

За його словами, формат книги обирався як такий, що є найзручнішим для фронту. Видання розраховане на те, щоб його читати за один день.

"Ігор Момот не любив кабінетних генералів, називав їх паркетними. Він сам казав, що запах портянок йому звичніший, ніж офісних парфумів. Жив у наметі, як усі. Воював, як усі. У нього не було кращого місця для сну чи кращої зброї. Був прикладом", – охарактеризував Ігоря Момота Андрій Кравець.

Нагадаємо, Ігор Момот загинув у ніч на 11 липня. На той час він був заступник начальника Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України.

Крім нього, на Луганщині загинуло ще троє прикордонників, двоє з яких також служили в Оршанці. Черкаські курсанти почали навчання лише у квітні, а вже у червні потрапили в зону АТО.

Військові загинули внаслідок обстрілу з установки "Град". Бойовики здійснювали залп з установки з 4.30 до 4.35 ранку.

Полковник Ігор Момот з першого дня загострення обстановки на сході України брав участь в організації охорони та оборони державного кордону, за що був нагороджений Президентом України орденом Богдана Хмельницького ІІ ступеня. Він помер через осколкове поранення в голову, яке було несумісне з життям.

23 червня 2015 року 26 школу Черкас, де навчався генерал-майор, назвали на честь його ім'я. В Оршанці на його честь відкрили пам'ятник.

 
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Чигирині представили художню виставку «Христос Воскрес! Воскресне Україна!»

Напередодні Великодня в музеї Богдана Хмельницького у м. Чигирин розпочала роботу тимчасова виставка «Христос Воскрес! Воскресне Україна!». Про це...

Черкаські піротехніки розміновують деокуповані території (ВІДЕО) 

Черкаські піротехніки продовжують розміновувати деокуповані території Херсонської та Миколаївської областей від вибухонебезпечних предметів. Про це повідомляють на сторінці Обласного...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x