НовиниЧеркащинаВІЛ-позитивним не до свята: у Черкасах в знак протесту...

ВІЛ-позитивним не до свята: у Черкасах в знак протесту прикрасили "Чорну ялинку" (Фото)

-

- Advertisment -

Пацієнти та активісти БО "100% життя. Черкаси" долучились до Всеукраїнської акції "Чорна ялинка: ВІЛ-позитивним не до свята".

На День Святого Миколая, 19 грудня, близько 30 черкащан прикрасили ялинку порожніми пляшками від ліків, закупівлю яких "провалило" МОЗ. Про це інформує кореспондент vikka.ua.

За оцінками БО "100% життя", до 30 тисяч українців, які живуть з ВІЛ, можуть залишитись без лікування. На Черкащині таких осіб – 3311.

"МОЗ в силу своєї бездії "провалив" централізовану закупівлю необхідних ліків на наступний рік. Цю символічну ялинку ми прикрасили пустими флаконами, щоб привернути увагу до загрози переривання АРТ-лікування ВІЛ-позитивних людей", – зазначив менеджер організації "100% життя. Черкаси" Олексій Сорокін.

За словами ж в. о. директора Черкаського обласного центру громадського здоров’я Петра Левченка така загроза нині минула.

"Вчора на державному рівні зібрались всі організації, які мають відношення до поставки медикаментів. Було вирішено питання додаткових поставок за рахунок спонсорської міжнародної допомоги, а потім – і бюджету країни, – розповів фахівець. – У Черкаській області ситуація не така критична, як по інших регіонах. Ми забезпечені медикаментами до кінця першого кварталу 2020 року. Люди це повинні знати, щоб не було соціальної напруги. Тож нині загрози переривання або непризначення ліків для черкащан немає".

Учасники акції аплодисментами відреагували на таку новину. Додають, що не дарма вийшли на протест і запобігли проблемі.

Довідково. АРТ (антиретровірусна терапія) – невід’ємна частина медикаментозного лікування ВІЛ-позитивних людей.

АРТ-лікування максимально пригнічує розмерження вірусу імунодефіциту, відновлює функції імунної системи, дозволяє продовжити життя з ВІЛ, поліпшити якість життя та призупинити розвиток супутніх інфекцій, а головне – попереджає перехід ВІЛ-інфекції в стадію СНІДу.

Один із основних принципів лікування АРТ – дотримуватись по життєвого прийому препаратів і не переривати його

В Україні антиретровірсні препарати є доступними для кожної людини з ВІЛ та надаються безкоштовно. Важливо починати АРТ якомога швидше після виявлення вірусу в організмі. Пройти тестування та отримати терапію можна у закладах охорони здоров'я, обласних та міських СНІД-центрах та кабінетах довіри.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у Черкасах пройшов благодійний аукціон. На лікування юного футболіста зібрали 200 тисяч гривень.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

ПАТ «Черкасиобленерго»: енергетики розпочали ремонтний період обладнання відкритих розподільних пристроїв

Пресслужба ПАТ «Черкасиобленерго» повідомляє про технічне обслуговування та ремонти енергообладнання протягом року з метою якісного та безаварійного розподілу електричної енергії...

У Черкасах кухарям дитячих садочків збільшать зарплату

Сьогодні депутати Черкаської міської ради ухвалили рішення про надбавку до заробітної плати для кухарів дошкільних закладів. Про це повідомляє...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x