НовиниЧеркащинаВійни в ОСББ: черкащани невдоволені діями голів об'єднань

Війни в ОСББ: черкащани невдоволені діями голів об'єднань

-

- Advertisment -

Де закінчується турбота про мешканців будинку, обумовлена повноваженнями голови ОСББ, і починається самоправство очільника об’єднання? Таке питання часто піднімається в об’єднаннях співвласників багатоквартирних будинків. Дехто з черкащан переконаний, що голови їх об’єднань перевищують свої повноваження і порушують права мешканців. Подробиці дізнавався сайт vikka.ua.

Ситуація з утриманням та вигулом домашніх тварин, що проживають у мешканців багатоповерхівки по вулиці Гоголя, 221, вибухнула у соцмережі справжнім скандалом.

Черкащанка Ольга Кравцова спонукала у соцмережі масштабну дискусію. Жінку обурило те, що голова ОСББ "Гоголя, 221" Юрій Котолуп нібито заборонив проживання у будинку домашніх тварин.

"У нашому будинку близько 300 квартир. Це люди з різними поглядами та різним рівнем забезпеченості. Голова нашого ОСББ прогресивний, але інколи він перегинає палицю. Мене дуже обурила його фраза щодо заборони утримання в будинку тварин. Це тільки розпалило конфлікт. Виходить, що права людей, які тримають тварин, можуть утискати заради тих, у кого тварин немає", – розповіла мешканка будинку кореспонденту сайту.

Вона оприлюднила позицію Юрія Котолупа, яку він окреслив у переписці з мешканцями будинку.

Жінка також повідомила, що колись у дворі будинку планували зробити майданчик для вигулу собак.

"Норми змінилися і проект так і не реалізували. Чому ж спочатку не зробити майданчик для вигулу, а потім встановлювати заборони та зазначати, де не можна вигулювати тварин? У мене дві собаки і під час їх вигулу я завжди прибираю за ними. Так робить багато хто з нашого будинку", – зазначила Ольга Кравцова.

Згодом з’ясувалося, що "тваринний" конфлікт – тільки верхівка айсбергу непорозуміння та холодної війни між мешканцями будинку та головою ОСББ.

"Люди, що проживають на перших та других поверхах будинку, згідно з законодавством не зобов’язані платити за користування ліфтами. Натомість ОСББ може ухвалити таке рішення і тоді мешканці перших поверхів будуть змушені платити за ліфти. Але для прийняття такого рішення мають бути певні підстави. У нас були підписні листи для голосування. Серед присутніх на зборах більшість проголосувала за те, що мешканці перших поверхів не повинні сплачувати за ліфти. Але ті, хто проголосував, склали менше половини від загальної кількості мешканців. Тож голова ОСББ ухвалив рішення, що мешканці перших поверхів повинні платити за ліфти", – розповіла черкащанка.

ОСББ "Гоголя, 221"

Голова ОСББ "Сумгаїтська, 21" Оксана Іванова знайшла оригінальний спосіб збереження порядку у будинку. Вона ініціювала чергування в будинку на вахті. Кожна квартира має або відчергувати раз у 105 днів, або сплатити 30 грн тим, хто це зробить за них.

"У нас у тамбурах відрізали світло та зібрали по 170 грн із квартири, щоб провести його заново. Вийшло дешевше, але ми так і не дізналися: куди ділася решта коштів. Крім того, ми платимо за прибирання прибудинкової території. Коли ж мешканці виходять вигулювати собак поза територією двору, двірник, якому вони по суті платять кошти, дозволяє собі критикувати мешканців. Також тим, хто вигулює собак біля будинку, хочуть ввести штраф 200 грн", – зазначила мешканка будинку Вікторія Савенкова.

Вона повідомила, що голова ОСББ відмовляється видавати мешканцям будинку довідку про склад сім’ї, якщо у них є заборгованість за внутрішніми розрахунками.

Як пояснив головний спеціаліст відділу сприяння ОСББ Юрій Кучеренко, найчастіше містяни скаржаться на голів ОСББ через їх неякісну фінансову звітність.

"Люди просто хочуть дізнатися: куди поділися і як розподіляються їхні кошти. Також часто звертаються з питаннями щодо утримання будинку, коли немає тепла чи води", – розповів чиновник.

Вищим органом управління ОСББ є загальні збори і голова ОСББ є підзвітним загальним зборам, – пояснив адвокат Юрій Ковтун.

"Органами управління об'єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об'єднання. Також, відповідно до ст. 14 Закону України "Про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків", об’єднання  на  вимогу  співвласника зобов'язане надати йому для ознайомлення всі свої фінансові звіти. Тобто надавати інформацію співвласникам є обов’язком його виконавчих органів у особі голови ОСББ", – зауважив він.

Загальні збори скликаються і проводяться у порядку, передбаченому цим Законом для установчих зборів, правлінням об’єднання або ініціативною групою із не менш як трьох співвласників. Рішення загальних зборів співвласників є обов’язковим для виконання. Воно оприлюднюється. Рішення загальних зборів може бути оскаржене в судовому порядку.

"До виключної компетенції загальних зборів співвласників належить обрання та відкликання членів правління об'єднання, що є виконавчим органом об'єднання і підзвітне загальним зборам", – розповів адвокат.

ukrinform.ua

Порядок скликання та проведення загальних зборів затверджується статутом об’єднання. Рішення вважається ухваленим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості співвласників. Якщо в результаті проведення загальних зборів для ухвалення рішення не набрано необхідної кількості голосів "за" або "проти", проводиться письмове опитування серед співвласників, які не голосували на загальних зборах.

"Голова ОСББ є підзвітним загальним зборам об’єднання, на якому члени об’єднання – співвласники багатоквартирного будинку – можуть поставити питання щодо діяльності голови ОСББ або переобрати його, захищаючи свої права. Також, відповідно до ст. 14 Закону України "Про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків", спори щодо здійснення прав співвласників вирішуються за згодою сторін або в судовому порядку", – зазначив Юрій Ковтун.

Також він надав перелік визначених прав співвласників багатоквартирного будинку: знайомитися з протоколами загальних зборів, робити з них виписки, одержувати в установленому порядку інформацію про діяльність об'єднання, вимагати від статутних органів захисту своїх прав та дотримання співвласниками правил добросусідства, ознайомлюватися із статутними документами об’єднання, одержувати інформацію про технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку, умови його утримання та експлуатації, витрати на утримання спільного майна багатоквартирного будинку та надходження, отримані від його використання.

Адвокат пояснив, що голова ОСББ може паралельно займати іншу посаду або роботу. Заборона на це законодавством не передбачена.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у черкаському ОСББ загородися парканом та встановлюють пропускну систему.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Синоптики попереджають про туман на Черкащині

Завтра, 25 квітня, на території Черкас та Черкаської області синоптики попереджають про туман. Про це повідомляє на своїй фейсбук-сторінці...

В автокатастрофі на Уманщині загинула людина

В Уманському районі внаслідок ДТП одна людина загинула, ще одну травмовано. Повідомляє Управління ДСНС у Черкаській області. 24 квітня на...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x