НовиниЧеркащинаВідсьогодні в обігу українців з’явиться тисячогривнева банкнота

Відсьогодні в обігу українців з’явиться тисячогривнева банкнота

-

- Advertisment -

Національний банк України 25 жовтня 2019 року ввів у обіг банкноту номіналом 1 000 гривень. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

"Відсьогодні банки зможуть отримати її у Національному банку і видавати своїм клієнтам, – розповів Голова Національного банку України Яків Смолій. – Ця банкнота тепер є дійсним платіжним засобом на території України, нею можна вільно розрахуватися у торговельній мережі або зробити внесок на вклад у банку".

За словами Голови Національного банку, ключові переваги введення в обіг нової банкноти номіналом 1 000 гривень – підвищення зручності розрахунків та скорочення витрат на виготовлення та оброблення банкнот. 1 000 гривень заміщує в обігу частину банкнот номіналами 100, 200 і 500 гривень. Поява нової банкноти зменшує середню кількість банкнот, які доводиться носити із собою, і спростить розрахунки та заощадження.

Востаннє банкнота найвищого номіналу – 500 гривень – була введена в обіг 13 років тому. Однак доходи українців зростають, змінюються ціни, тому відповідно до теоретичних досліджень, які застосовують для визначення оптимального банкнотно-монетного ряду центральні банки у світі, для забезпечення нормального грошового обігу в Україні потрібні банкноти вищого номіналу, ніж 500 гривень. Витрати держави та бізнесу на виготовлення та оброблення банкнот знизяться.

Нова банкнота поєднала в собі провідні технології дизайну і захисту грошей.

"Банкнота 1 000 гривень – це найвищий номінал, який сьогодні має наша національна валюта гривня,– зазначив Яків Смолій. – Тому вона надійно захищена. Ця банкнота містить понад 20 сучасних елементів захисту від підроблення, у тому числі два сучасних оптично-змінних елементи. Кожен може самостійно перевірити її справжність".

Так, повертаючи банкноту в руках, легко перевірити її найсучасніший елемент захисту – оптично-змінний елемент SPARK у вигляді квітки-кристалу, який має поступово змінювати колір від золотистого до нефритового і навпаки.

Ще однин інноваційний елемент захисту – "віконна" захисна стрічка. Ця частково введена в товщу паперу пурпурна полімерна стрічка містить цифрове зображення номіналу банкноти та тризуба – малого державного герба України. Якщо змінювати кут нахилу банкноти, спостерігається кінетичний ефект – змінюється напрям руху її фонового зображення.

На лицьовій стороні нової банкноти зображено портрет Володимира Вернадського – визначного науковця, одного із засновників і першого президента Української академії наук, створеної у 1918 році. Його обрано за видатний внесок в історію України як філософа, природознавця, засновника цілої низки нових галузей науки – геохімії, біохімії, радіогеології.

На зворотній стороні надруковано зображення будівлі Президії Національної академії наук України.

За дизайном банкнота номіналом 1 000 гривень наслідує банкноти нового модернізованого покоління гривні – оновлені 20, 100 та 500 гривень.

За розміром і кольором вона помітно відрізняється від банкнот інших номіналів, що допоможе населенню легко визначати номінал. Розмір нової банкноти становить 75х160 мм. Основний колір – блакитний.

Як повідомляв сайт vikka.ua, в країні виводять з обігу дрібні монети.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Табурець показав наслідки ракетного удару по Смілі (ФОТО)

Нині триває ліквідація наслідків ракетної атаки по Смілі. Нагадаємо, зранку ворог вдарив по околицях міста з «Іскандеру». «Спершу про потерпілих....

Міграційна служба виявила двох нелегалів із США у Черкасах

Міграційники виявили двох нелегалів із США у Черкасах і прийняли рішення про їхнє повернення додому. Про це повідомляють на...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x