додому Новини Черкащина Відміна карантину в Черкасах: старт передвиборчої кампанії, який тягне на кримінал, чи...

Відміна карантину в Черкасах: старт передвиборчої кампанії, який тягне на кримінал, чи турбота про містян?

0

За останню добу Черкаси зі звичайного обласного центру стали центром уваги усієї країни. Від жителів інших населених пунктів, які з початком "травневих" заздрять можливості черкасців посмажити шашлики на природі, великодушно подарованій їм міською владою, до представників центральної влади, які фактично спостерігали початок життя "Черкаської республіки", що живе своїм життям і точно не на виконання норм закону. Такий резонанс викликало рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради про відновлення роботи деяких об’єктів у місті. Фактично ж виконком, в обхід Кабміну, послабив для черкасців карантинні заходи.

Чи настільки доброю для містян є така самовільно дарована владцями свобода, як вони ї сприйняли, – у матеріалі vikka.ua.

Що дозволив виконком?

Поки очільник МОЗ у своєму відеозверненні до українців 30 квітня закликав усіх залишатися вдома на травневі свята та продовжувати дотримуватись умов карантину, аби 11 травня таки відбулось пом’якшення карантинних заходів, у Черкасах місцева влада впроваджувала свої правила і по-своєму виводила місто з карантину.

Майже одноголосно виконавчий комітет дозволив відновити свою роботу таким об’єктам торгівлі та сфери послуг:

  • магазинам з продажу непродовольчих товарів, будівельних матеріалів, електроінструментів, електрообладнання, інших електротоварів, сантехніки, канцелярських товарів, квітів, книжкової продукції та меблів;
  • майстерням з ремонту взуття, одягу, ремонту та встановлення вікон, дверей, воріт, огорож за індивідуальним замовленням;
  • перукарням та салонам краси, салонам для надання послуг із догляду за домашніми тваринами, салонам ритуальних послуг;
  • проектним організаціям;
  • ринкам, ярмаркам із продажу сільськогосподарської продукції та квітів;
  • літнім майданчикам закладів ресторанного господарства.

Додатково "свободівець" Юрій Ботнар запропонував дозволити черкасцям відвідування парків, скверів та атракціонів на їхній території, а ще – об’єктів спортивної інфраструктури виключно для проведення тренувань.

Таке рішення пояснювали бажанням допомогти представникам дрібного бізнесу в Черкасах, які зазнають збитків через карантин.

Не підтримала проєкт лише одна із заступників міського голови – Людмила Бордунос. Мотивувала своє голосування тим, що прийняте рішення не скасує постанови Кабінету Міністрів.

Підпис під прийнятим рішенням поставив не очільник міста Анатолій Бондаренко, а його заступник Ігор Волошин. Хоча мер перебував на робочому місці й з нього ж потому давав коментарі центральним телеканалам, однак фактично вже тиждень він знаходиться у відпустці за свій рахунок. 

Щоправда, попри те, що більшість містян радісно сприйняли новину про те, що нині можна, хоч і в масках, тренуватись у спортивних залах, кататись на колесі огляду та з’їсти шашлик на літному майданчику улюбленого ресторану, були і ті, хто розуміли, чим таке рішення загрожує Черкасам. І тому, підписував документ. 

Вже за кілька годин обласна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних станів направила на виконком листа з вимогою скасувати прийняте рішення, яке, на думку тамтешніх фахівців, порушує законодавство і постанову Уряду №211. Однак члени виконавчого комітету відмовились це зробити.

Анатолій Бондаренко ж, коментуючи події в Черкасах в ефірі каналу 1+1, на питання журналістів про законність свободи від карантину відповів фактично передвиборчим лозунгом. Мовляв, владці не порушували постанов КМУ, а відновили… соціальну справедливість.

Щоправда, справедливість відновлювали не лише для звичайних дрібних бізнесменів, а й для деяких міських обранців та їхніх ділових партнерів, яким належать ресторанні заклади, магазини, проектні компанії та торгові точки в міських парках та скверах, що від сьогодні можуть приймати відвідувачів.

Реакція медиків

Перш за все, послаблення карантину в Черкасах шокувало місцевих медиків. Ті протягом півтора місяці знаходяться фактично на передовій боротьби з COVID-19, подекуди не маючи елементарних засобів захисту. Нині ж остерігаються, що сплеск захворюваності, який можливий після такої святкової поблажки, черкаські медичні заклади просто не впораються з навантаженням.

"Із 70 працівників медичних установ, які інфіковані на коронавірус, 22 % – працівники закладів міста Черкаси. Після зняття карантинних обмежень кількість інфікованих прогнозовано збільшиться в рази. Чи вистачить медичного персоналу, який би впорався із спалахом? Зняття обмежувальних заходів мають бути поступовими, як це робить весь світ, – впевнена головна санітарна лікарка області, керівниця обласного лабораторного центру МОЗ України Людмила Кравченко. – Людина, яка інфікована, але не обстежена, несе величезну загрозу для оточуючих. А обмеження в пересуванні дозволяють зупинити перенесення хвороби. На сьогодні маємо порівняно невелику кількість інфікованих коронавірусом. Бо саме карантинні заходи стримують розповсюдження коронавірусу".
 

Лікарка закликала черкасців, навіть при знятті карантинних обмежень, дотримуватися загальноприйнятих правил безпеки у період пандемії: уникати скупчення людей, тримати дистанцію, продовжувати носити маски.

Завідувачка пульмонолічного відділення Черкаської обласної лікарні Олена Голуб наголошує: перш ніж зустрічатися великим колом друзів в парках і скверах, закладах громадського харчування та всіх інших місцях скупчення людей, містяни мають подумати про батьків, рідних у похилому віці. Адже маючи захворювання у безсимптомному перебігу, ви можете інфікувати тих, хто має більш слабке здоров’я.

"Лише в Черкаській обласній лікарні протягом останнього тижня в тяжкому стані перебувають на лікуванні постійно близько 16 осіб, які потребують постійної кисневої терапії та прийняття великих доз антибіотикотерапії, – повідомляє пані Олена. – Летальних випадків інфікованих на COVID-2019 в області – 9. 7 із них – жителі міста Черкаси. Померлі пацієнти – люди в групі ризику: похилого віку, із хронічними захворюваннями".
 

Лише за останній тиждень, за словами керівника Центру екстреної медичної допомоги Ігоря Фесуна, кількість викликів до пацієнтів із підозрою на коронавірус збільшилась приблизно на 35-45%.

"Якщо раніше за добу ми виїздили до пацієнтів з підозрою на COVID-19 близько 50 разів, то зараз ця цифра збільшилася до 80-85 раз. Що в свою чергу наражає на небезпеку медичних працівників екстреної допомоги (незважаючи на наявність засобів індивідуального захисту). Ми розуміємо, в яку тяжку ситуацію потрапили підприємці (і не лише міста Черкаси) у зв'язку з карантином. Ми щиро вдячні їм за розуміння. Але, на нашу думку, повне зняття карантинних обмежень повинно відбуватися поетапно та в більш пізні терміни", – наголосив Ігор Анатолійович.
 

Рішення для отримання дешевих політичних дивідендів

Вже наступного дня після прийняття скандального рішення – саме тоді, коли воно вступило в силу, 1 травня – до Черкас навідався міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Той засудив передчасне пом’якшення карантину, яким міські владці поставили під загрозу життя та здорво’я людей. Очільник МОЗ наголосив: наслідки щодо поширення вірусу можуть бути катастрофічними. 

"Ми розуміємо, що люди втомилися від карантину. Ми, в Уряді, готуємо пом’якшення карантину вже з 11 травня. Всі ці кроки ґрунтуються на думці спеціалістів, вірусологів, на даних, які в нас є. Ми повинні бути впевнені, що наші дії не погіршать ситуацію. Рішення відкрити магазини і торгові центри, а також тераси в закладах громадського харчування може звести нанівець роботу, проведену протягом останніх 1,5 місяця. Діям влади буде надана оцінка, в тому числі правоохоронних органів. Я засуджую такі дії, бо вони ставлять під загрозу життя і здоров’я людей", – наголосив Максим Степанов.
 

Прокоментував ситуацію і голова Черкаської ОДА Роман Боднар. Очільник області зазначив: послаблювати карантинні заходи чи посилати їх виконавчий комітет не має жодних повноважень. В умовах надзвичайної ситуації, в якій нині перебуває країна, подібні повноваження мають комісії з питань ТЕБ та НС, на які покладені високі повноваження і до складу яких входять фахівці Держпродспоживслужби, Лабораторного центру МОЗ, ДСНС, правоохоронці. Механізм послаблення обмежень повинен був впроваджуватись за іншим алгоритмом: зібратись у форматі комісії,  написати і направити звернення в Уряд про послаблення обмежень. Реакція Кабміну, переконує пан Боднар, однозначно була б. 

Ба більше, очільник області зазначає: перші кроки до послаблення Уряд уже почав робити. Зокрема, дозволив роботу продовльчих ринків. Так само поступово була б візновлена робота в всіх сферах. Однак у Черкасах цього вирішили не чекати. 

"Але виконком, переслідуючи політичні мотиви, поставив у залежність ціле місто за дешеві політичні дивіденди, – зазначив Роман Миколайович. – Хочу нагадати, що лікарі зараз працюють в надзвичайно важкому режимі – фактично падають з ніг. Що в нас працює екстрена медицина, яка працює цілодобово. Ми щодня відбираємо по 600-700 матеріалів для ПЛР-тестування. Напевно, міська влада про це забула. І ставлячи під загрозу, в першу чергу, медиків, людей, які мають патологію, ослаблену імунну систему, вона приймає такі рішення, показує, як вона дбає про дрібний та середній бізнес. Це чистий популізм".
 

Політичними іграми назвав "карантинну свободу" для черкасців і депутат Олександр Радуцький. Той упевнений: промерська більшість на чолі з міським головою вже має інтерес до виділених 100 мільйонів гривень на придбання медичного обладнання для боротьби з коронавірусом.

Обранець наголошує: влада міста не забезпечила всім необхідним обладнанням та препаратами медичні заклади Черкас для боротьби з корона вірусом і як приклад наводить спалах вірусу в Третій міській лікарні. Крім того, стверджує – можливість тестування в місті відсутня через технічні причини.

"Бондаренко розпочав вже виборчу кампанію. Йому дуже потрібні кошти. Скасувавши карантин, він сподівається зберегти 100 млн.гривень, відмовившись закуповувати медичне обладнання для боротьби з вірусом. В місті відсутній аналізатор ПЛР. Виявити хворого вкрай важко. Існуючий в обласній установі ламається кожний день, йому вже 11 років. Бондаренко пообіцяв очільнику області Роману Боднару закупити нові, але знову збрехав", – написав Олександр Радуцький у Фесбуці.
 

Політична гра з запахом криміналу

Тим часом, поки кожен з учасників цієї резонансної історії доводить свою правду, в поліції вже встигла дати їй і правову оцінку.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у своєму Твіттері розкритикував дії черкаської влади і звернувся безпосередньо до очільника міста:

"Пане голово міста Черкас, ви загралися! Припиніть ризикувати здоров'ям і життям людей заради політичних ігор! Реагування буде жорстким!"

 

 

За повідомленням Сектора комунікацій ГУНП в Черкаській області, 1 травня Черкаський відділ поліції розпочав кримінальне провадження за ст. 325 Кримінального кодексу України – Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням

"Попри те, що прийняте рішення виконкому суперечить постанові Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", виконавчий комітет відмовився його скасувати. Таким чином керівництво міської ради зухвало ігнорує вимоги Уряду України та свідомо у період пандемії наражає на небезпеку містян і жителів області. І це при тому, що на Черкащині зафіксовано 296 випадків захворювання на коронавірус (6 – за добу), з них 112 – у місті Черкаси, дев’ять осіб загинуло (1 – за минулу добу)", – йдеться в повідомленні відомства.
 

Разом з тим, поліція наголошує на необхідності дотримання вимог чинного законодавства та не здійснювати діяльність, яка, відповідно до Постанови Кабміну Міністрів України, наразі заборонена. Карантинні обмеження у випадку позитивної епідеміологічної ситуації почнуть послаблюватимуть із 12 травня 2020 року. І робитиме це виключно Уряд України за погодженням із головним державним санітарним лікарем України.

З метою забезпечення виконання букви закону, і місті мобільні групи поліцейських проводитимуть превентивну роботу серед представників малого та середнього бізнесу, а у випадку ігнорування заборони та невиконання законних вимог – притягуватимуть порушників до адміністративної відповідальності за статтею 44-3 КУпАП. Нагадаємо, санкція статі передбачає накладення штрафу від 17 до 34 тисяч гривень для громадян і від 34 до 170 тисяч для посадових осіб.

Які обмеження діють в Україні?

Аби убезпечити наших читачів від неприємностей під час травневих свят та великої кількості вихідних, які тривають і ще попереду, нагадаємо, які саме обмеження ще протягом 10 днів продовжують діяти по всій країні, згідно з Постановою №211 КМУ.

Як раніше повідомляв сайт vikka.ua, у Черкасах маршрутки возять не лише дозволених пасажирів.

 

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version