додому Новини Освіта Відійшов у засвіти відомий черкащанин – автор прапору Черкас та гербу області

Відійшов у засвіти відомий черкащанин – автор прапору Черкас та гербу області

0

Відійшов у засвіти відомий черкащанин, чудовий майстер, народний художник України, Микола Теліженко. Йому було 73 роки. Про це на своїй сторінці в мережі фейсбук розповів Андрій Кравець.

«Декілька тижнів тому, 15 березня, я вітав Матвійовича з днем народження. Хворів він тілом, а не духом – того дня я зрозумів, що охарактеризувати Майстра з безліччю титулів і нагород можна всього трьома словами: чудова ЛЮДИНА. потужний ПАТРІОТ і справжній ВЕСЕЛЬЧАК, якого за жодних обставин похнюпленим не бачив…», – написав Андрій

Микола Теліженко народився в Звенигородці. З 1979 року живе та працює у Черкасах.

З 1987 року член Національної спілки художників України. Заслужений художник України. Учасник багатьох міжнародних конкурсів та симпозіумів по скульптурі.

У Черкасах його мозаїчні панно прикрашають магазин «Рубін» («Козак Мамай») і естраду дитячого парку (мозаїка «Скоморохи»). На школі в селі Будище Черкаського району він виконав найбільший в Україні мозаїчний портрет Тараса Шевченка. Художник є автором іконостасу Покровської церкви в Черкасах та ікон у Ільїнській церкві в Суботові. Він співавтор пам’ятника жертвам Чорнобильської трагедії в Соборному сквері (колишньому Першотравневому парку) Черкас, меморіальних знаків (хрестів), встановлених на могилі гетьмана України Петра Дорошенка (село Ярополче Московської обл.) та на символічній могилі Нестора Махна у Гуляйполі.

Микола Теліженко — автор пам’ятників учасникам антибільшовицького селянського повстання 1920 року в с. Легедзине та жертвам голодомору 1932 — 33 рр., що споруджений у Бельгії, в місті Рейн

Автор прапора Черкас, герба Черкащини і деяких районів області.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version