НовиниЧеркащинаВід 200 тис до 9 млн: хто і як...

Від 200 тис до 9 млн: хто і як виловлюватиме рибу на Черкащині

-

- Advertisment -

Цього року  держава вперше запровадила аукціони на промисловий вилов риби. Тобто промисловики, які хочуть, приміром, виловлювати рибу в Кременчуцькому водосховищі, повинні виборювати це право на аукціоні.

Як показали перші аукціони, суми під час торгів зростали у 1000 разів. Чому запровадили аукціони? Чи задоволені рибоохоронці таким результатом? Чи не породить реформа монополістів? Про це ми спілкувалися із головою Черкаського рибоохоронного патруля Віктором Іванько.

  • Як було раніше? Якою була ціна за право виловлювати рибу в Кременчуцькому водосховищі?
  • Квоти на вилов риби переходили із року в рік. Ціна фактично не змінювалася. У промислових рибалок є профспілка. І вони відстоювали позицію, щоб ціна за квоти не зростали. Для прикладу, коли не було реформ, а це два роки тому, промислові рибалки до державного бюджету з 1 тонну судака сплачували 200 грн, за тонну ляща – 190 грн. А сходіть на ринок і подивіться по чому зараз судак?
  • Чому вирішили продавати право промислового вилову через аукціони і хто встановлював стартові ціни?
  • Держрибагенство розпочало цю реформу ще три роки тому. Почали запроваджувати аукціони на вилов. Готувати законодавчу базу. Проти виступили промислові рибалки. Торік розпочалася повномасштабна війна, і навіть у цей важкий рік ми почали робити реформу. Ми почали через прозоро проводити аукціони на право промислового вилову риби. Цього року Інститут рибного господарства визначив, яку кількість риби можна виловити в Кременчуцькому водосховищі. Були оголошені лоти. Загалом, якщо мова йде про Кременчуцьке водосховище, то було оголошено 80 лотів. Великі лоти для великих рибних господарств і маленькі, для менш дрібних, які мають 2-3 човни.Який результат? Він вас задовольняє?
  • По 85% лотів вже відбулися аукціони. Ми маємо переможців. Але все ще на стадії укладання угод. Остаточні фінальні цини нас подивували. Ми розраховували, що вони зростуть від стартових у 2-3 рази, а по деяких лотах вони збільшилися у 1000 разів! Наприклад, був аукціон 38 тис стартова ціна, а купували за 1,5 млн грн грн. Був аукціон зі стартовою ціною 100 тис, а переможець називав суму 5 млн грн!
  • В умовах аукціону чітко вписувалося скільки човнів може використовувати переможець, якими знаряддями лову ловити, а головне – скільки і яку рибу він може виловити протягом року.
  • Дійсно, в умови аукціону входять умови: скільки човнів може використати учасник, яку кількість риби і якого виду має право виловити, які знаряддя лову застосовувати. Наприклад, оголошується аукціон. Стартова ціна 185 тис. Під час торгів ціна зростає до 9 млн 800 тис. Переможець може виловити за цим лотом в водосховищі 305 тон риби, з якої 100 тон – це лящ. При цьому може використовувати не більше 37 суден. Виграє той, хто запропонує найбільшу ціну. І це правильно. Зараз результати аукціонів чітко показали, що три роки тому, коли я говорив, що ціни на квоти в 200-300 грн за тонну, були несправедливими. Зараз ми бачимо реальні ціни.
  • Скільки загалом промислових рибалок працює на Кременчуцькому водосховищі?.
  • Користувачів біоресурсів або промислових рибалок – 56 користувачів. Це користувачі з трьох областей. А в зоні Черкаського рибоохоронного патруля – 36 користувачів
  • Частина аукціонів відбулася? Що далі?
  • Переможці мають 20 днів на укладання угоди. Можливо хтось відмовитися і тоді наступний за списком буде переможцем. Учасник-переможець має заплатити 25% від суми лоту, отримати документи і почати працювати. Якщо раніше було 200 -300 грн, то тепер бюджет отримає мільйони.
  • Куди підуть кошти від цих аукціонів?
  • Кошти надходять в бюджет держави. Потім частина з них спрямовується на тіж самі заходи із зариблення.
  • Чи не створимо ми монополістів? Адже не всі мають такі кошти?
  • У законодавстві було закладені цікаві норми. Ми зробили так, що один учасник може купити не більше 20 %. Ми робили лоти як маленькі, так і великі. Ми передбачили для маленьких підприємств можливості.
  • Ми дивилися результати. Є наприклад, лот, стартова ціна в умовах зазначено, що переможець може виловити, приміром, 64 тонни риби. Хто контролюватиме?
  • Одна із задач Рибоохоронного патруля буде контроль. У подальшому ми плануємо зробити електронний контроль. Тобто ввели в електронний журнал результати вилову і ти знаєш, скільки та чи інша бригада виловила риби. Інформація йтиме на центральний сервер. Зараз це все робиться в ручну і записується в журнали, які ми видаємо. Але це не припинятиме контролю фізичного. Ми як стояли, так і стоятимемо біля вагів. Коли я прийшов, то на території Черкащини було 100 рибоприймальних пунктів, а інспекторів, які є в наявності, враховуючи що 8  пішли в ЗСУ, залишилися 32 людини. І це при тому, що є малі річки.
  • Чи не зросте у такому випадку браконьєрство.
  • Я зараз спостерігаю, що кількість браконьєрства зменшується. Зараз зросли штрафи. Бо, наприклад, зараз за одну рибину можеш заплатити 2 500 грн збитків.
  • Ви задоволені?
  • Ми не очікували, що ціну будуть саме такими. Ми думали, що ціни зростуть у 2-3 рази. Треба почекати 20 днів. Саме стільки днів законодавець відводить на укладання угоди. Потім переможець має сплатити 25% від суми лоту, яку він вказав під час аукціону. Якщо він виграв лот за 1,6 млн грн, то має сплатити 400 тис в бюджет держави, отримати журнали і тільки тоді приступати до вилову.

Читайте також на сайті vikka.ua

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська міська рада придбала бус для ЗСУ

Колектив ЧМР на чолі з міським головою придбали мікроавтобус «Wolksvagen» та передали на потреби військовим. Про це повідомляє Анатолій...

Антициклон «GUSTAV» принесе спекотну погоду на Черкащину

Найближчі три дні погоду на Черкащині визначатиме антициклон «GUSTAV», який забезпечить маловітряну, суху та спокійну погоду. Про це повідомляє...

Цікаве:

Чи легко вибрати нерухомість у Чернівцях

Наразі не потрібно їхати у місто вашої мрії, аби...

Чудо-тканина фліс: особливості й переваги

Фліс є синтетичним аналогом шерсті. Попри таку складову, ця...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x