НовиниЧеркащинаВерховний Cуд визнав незаконним виправдання офіцера МВС у справі...

Верховний Cуд визнав незаконним виправдання офіцера МВС у справі про жорстоке побиття черкаського журналіста

-

- Advertisment -

Верховний Суд скасував ухвалу Апеляційного суду Черкаської області від 30 березня 2017 року, якою було виправдано заступника командира батальйону патрульної служби Управління МВС України в Черкаській області Петра Паливоду, який керував співробітниками міліції, що в часи Євромайдану жорстоко побили фотокора Ігоря Єфімова у Черкасах. Про це повідомляє служба інформації НСЖУ.

Касаційний суд зазначив, що "апеляційний перегляд кримінального провадження відбувся формально, а ухвалу апеляційного суду не можна визнати законною, обґрунтованою та вмотивованою". У Національній спілці журналістів Україні наголошують, що це одна з лічених справ щодо побиття журналістів у часи Євромайдану, яка завдяки національному й міжнародному розголосу все ще має шанси закінчитися обвинувальним вироком для нападників.

Більш як два роки триває судова тяганина, пов’язана з побиттям працівниками міліції фотокора газети "Вечірні Черкаси" Ігоря Єфімова під час Євромайдану в лютому 2014 року в Черкасах. Програвши суд у грудні 2016-го й апеляцію у березні 2017-го, постраждалий фотокореспондент підтримав скаргу прокуратури до Касаційного суду. І після розгляду всіх обставин вища інстанція нині визнала попереднє рішення неправомірним і спрямувала на перерозгляд.

"Коли дізнався присуд, спершу не знав, що й робити: радіти чи плакати. З одного боку, маємо невеличку, але все ж перемогу. З другого – попереду знову судові розгляди, які й так тривають кілька років. Втомився, – розповідає Ігор Єфімов, – та відступатися не буду. Надто багато сил і часу витратив на цю справу. Тому маю йти до кінця, і не тільки заради себе, а й заради інших колег. Адже нині навіть убивства журналістів не розслідуються належним чином. Так не повинно бути, свої права треба відстоювати".

Секретар НСЖУ, правозахисник Валерій Макеєв рішення касаційного суду називає кроком назустріч захисту прав журналістів.

"Ця справа від самого початку розслідувалася з численними порушеннями. Хоча б узяти до уваги те, що факт побиття очевидний, відповідні фото облетіли всі українські й міжнародні ЗМІ, а самої справи про побиття не існує. Є лише справа про службову недбалість щодо керівника підрозділу, який не проконтролював дії своїх підлеглих, – наголошує Валерій Макеєв. – Належні докази, аби довести бодай недбальство, у прокуратури є. Але засмучує, що справа розглядається не за статтями, пов’язаним з діяльністю журналіста. І наслідки такого ставлення судів ми, на жаль, бачимо постійно. Лишається бодай маленька надія, що буде певна сатисфакція".

На думку голови Національної спілки журналістів Сергія Томіленка, саме журналістська солідарність і громадський тиск на органи прокуратури дають шанс захистити в суді права побитого ще за часів Євромайдану журналіста:

"Справа про побиття Ігоря Єфімова, це історія про неякісну роботу прокуратури, про кругову поруку силовиків та декларативність обіцянок посадовців покарати нападників на журналістів у часи Євромадану, – наголошує Сергій Томіленко. – Але саме завдяки тому, що на всіх публічних високих майданчиках Спілка журналістів апелювала до влади та Генпрокуратури, що і в Черкасах, і в Києві та на рівні Міжнародної федерації журналістів проводилися акції солідарності з Ігорем, ми маємо певний шанс на справедливість".

Нагадаємо, 20 лютого 2014 року в Черкасах під час Євромайдану міліціонери жорстоко побили фотокореспондента Ігоря Єфімова, який виконував редакційне завдання. Лікарі діагностували в Єфімова травму голови зі струсом головного мозку, рани м’яких тканин, вивих плеча, садна тощо. Прокуратура кваліфікувала ці травми як легкі і вже за кілька днів почала розслідувати справу. 5 лютого 2015 року прокуратура Черкаської області направила до суду обвинувальний акт стосовно одного з керівників батальйону патрульної служби Петра Паливоди за службову недбалість під час проведення акцій протесту в Черкасах. 12 грудня 2016 року Соснівський суд Черкас виправдав підсудного, який на момент побиття журналіста стажувався на посаді заступника командира батальйону.

У січні 2017 року Єфімов подав апеляційну скаргу, але в Апеляційному суді, засідання якого відбулося 30 березня 2017 року, єдиного підозрюваного було остаточно виправдано. Далі справа потрапила до Касаційного кримінального суду.

Як повідомляв сайт vikka.ua, псевдополіцейські у Черкасах пограбували підлітка.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах затримали зловмисника, який пограбував пенсіонера та втік

За інформацією 60-річного потерпілого, невідома особа вкрала його телефон і швидко зникла. Поліція встановила винуватця. Про це повідомляє пресслужба...

Черкасець здобув три золота чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики

Спортсмен із Черкас Ілля Ковтун виборов три "золоті" нагороди чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики. Про це повідомляє Відділення НОК...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x