НовиниЧеркащинаВдалий піар-хід чи правда: черкасцям розповіли про ситуацію з...

Вдалий піар-хід чи правда: черкасцям розповіли про ситуацію з тарифами на тепло

-

- Advertisment -

Зменшення тарифу на тепло у Черкасах відбудеться, однак не відомо на скільки. Все залежить від рішення Національної комісії регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (далі НКРЕКП).

Із відповідною заявою перед журналістами виступив директор КП "Черкаситеплокомуненерго" Павло Карась, передає кореспондент vikka.ua.

Тариф встановлює Національна комісія

Павло Карась пояснив, що "Черкаситеплокомуненерго" та Черкаська ТЕЦ є ліцензіатами НКРЕКП, тому повністю підпорядковані її рішенням. Відтак питання по тарифам буде вирішено після затвердження комісією.

Тарифи на черкаських теплових організаціях затверджуються та корегуються відповідно до постанови НКРЕКП №1174. В нацкомісії пройшли перші обговорення і зараз затверджуються тарифи на новий рік. Однак перед новорічними святами Уряд ухвалив постанову № 1082. Вона абсолютно суперечить постанові №1174 і вони обидві діють. Перша, є обов’язковою і в ній зазначено, що з підприємства знімуть кошти за витрачене тепло автоматично. Друга – про перерахунок нарахувань, а не про тариф., і вона є добровільною. Тому Павло Карась звернувся з офіційним запитом до Нацрегулятора та Мінрегіону стосовно того, якою постановою слід користуватися, щоб зробити перерахунок.

До прикладу, минулого року в січні, лютому, березні та квітні тариф на газ був 6968,21 грн. У травні він став коштувати 6463,69 грн., у червні – 6027,58 грн., у липні – 5379,37 грн., у серпні – 5127,23 грн., у вересні – 4967,33 грн., у жовтні – 4746,45 грн., у листопаді – 5372,69 грн. і в грудні 4750,38 грн. А вже за січень 2020 року тариф на газ становить 6600 грн. Тобто відбулося суттєве підвищення його вартості.

Не маєш лічильника – платиш більше

У Черкасах за минулий рік тариф, який заплатили містяни за перерахунком з квадратного метра на гігакалорії, тобто навпаки, склав 1067,15 грн., при затвердженому тарифі – 1606,05 грн. Фактично черкасці сплачували на 539 грн. менше.

Це стало можливим через те, що у Черкасах стоїть майже 100% облік, у більшості черкасців є можливість регулювати кількість спожитого тепла, більшість будинків утеплені, а на вікнах встановлені склопакети. Це дозволяє значно економити на спожитому теплі. Відповідно, коли не утеплені будинки та відсутні лічильники, нарахування тарифу здійснюється за квадратні метри, які не відрізняються. Тому економії не відбувається.

"Законодавство визначає, що всі мають бути з лічильниками. Черкаська міська рада прийняла рішення про те, що хто відмовляється від встановлення лічильника, той сплачуватиме за тепло на 25% більше. Минулого року в Черкасах 15 будинків мали тариф не 1606,05, а 2382,99 грн. у перерахунку з квадратного метра", – зазначив Павло Карась.

Також він повідомив, що порівнювати нарахування у платіжках навіть у двох сусідніх будинках не можна. Оскільки все залежить не від самого тарифу, а від того, скільки спожито тепла. Платіжка виставляється за даними показника будинкового лічильника. Тому коли в одному будинку система теплопостачання налаштована на 24 градуси, а в іншому на 20, то перший заплатить майже в два рази більше за другий. Тому що ці 4 градуси – величезна кількість тепла.

Отримав дві платіжки – не панікуй

Тепловик додав: у січні з платіжками складеться цікава ситуація. Серед місяця, коли буде отриманий новий тариф, комунальники будуть змушені закрити стару послугу і відкрити нову. Тобто прийдуть платіжки старого зразка за частину місяця, а за решту – нові квитанції.

"Я не хочу займатися корегуванням тарифу двічі. Оскільки, якщо ми знімемо гроші зараз за постановою Уряду № 1082, а потім нацкомісія зніме їх ще раз за постановою №1174, то рахунки споживачів підвищаться, оскільки працівникам підприємства не буде чим сплачувати зарплати", − зазначив Павло Карась.

Нові закони не завжди в пору

Окрім цього за грудень в ЧТКЕ відбувся обвал по виплатам. Оскільки лише 90% споживачів заплатили по рахункам. Це сталося через тарифний ажіотаж: люди просто вирішили почекати і не платити по квитанціях.

Однак новий тариф не буде нижчим, як планувалося раніше. Оскільки із ростом ціни на газ ситуація змінюється практично кожного дня. Тому, за словами Павла Карася, заяву Уряду про зменшення вартості тарифу на газ в Черкасах на 20% можна вважати вдалим піар-ходом перед Новим роком.

"Прем’єр-міністр Олексій Гончарук дуже гарно написав, зазначивши, що в певному переліку міст, в тому числі і в Черкасах, відбудеться зниження тарифу до 20%, а не на 20. У цьому є доля правди. Зниження тарифу відбудеться, однак на скільки – стане відомо після перерахунку. І зниження буде можливе лише за рахунок зекономленого газу за грудень. Оскільки минулого місяця ми спожили на 4,5 мільйонів гривень менше газу. І ми їх віддамо споживачу", – зазначив Павло Карась.

Він також додав, що нова постанова № 1082 передбачає усю суму зекономлених грошей розподілити за грудень. Тоді споживач отримає значно знижений рахунок, а за січень відбудеться істотне підвищення тарифу і люди отримають платіжки із захмарними цифрами. Якщо ж діяти за постановою № 1174, то 4,5 мільйонів зекономлених коштів будуть розформовані до кінця опалювального сезону і тоді перепад у сумі не буде таким різким.

"Ситуація із постановою 1082 була класичним піар-ходом перед Новим роком. І цей піар-хід вдався. Бо зараз ніхто не говорить про те, що значно збільшилася вартість газу в країні. Проте всі говорять про зниження платіжок за грудень", – підсумував Павло Карась.

Ситуацію із рахунками на тепло журналістам сайту vikka.ua прокоментував і мер Черкас Анатолій Бондаренко. Нагадаємо, саме очільник міста обіцяв, що значне зниження тарифу таки відбудеться. І менших цифр потрібно чекати вже у квитанціях за грудень. Однак цього не сталось – за грудневе опалення черкасці мають заплатити так само, подекуди – навіть дорожче.

Нині ж мер каже – у своїй обіцянці переповідав слова керівників теплопостачальних підприємств міста.

Фото:vsim.ua

"Була у нас домовленість, що Черкаська ТЕЦ виставить менші платіжки. Але є будинки, де дійсно платіжки менші. Проте є й ті, у кого вони лишилися без змін. Наразі директор комунального підприємства "Черкаситеплокомуненерго" в НКРЕКП визначається, як правильно зробити перерахунок. Я не просто прийшов і так сказав, я викликав директорів. Бо повноважень на зниження тарифу немає ні в міського голови, ні в директора комунального підприємства. Це виключно повноваження національної комісії з питань сфери енергетики", – повідомив Анатолій Бондаренко.

Як повідомляв сайт vikka.ua, наступного місяця черкасці отримають видозмінені платіжки за тепло.

У нашому Telegram каналі – тільки найважливіші та найактуальніші новини.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська прокуратура досягла зміни рішення суду у справі грабіжника, який напав на літнього чоловіка

Прокуратура домоглася зміни рішення суду першої інстанції у справі 36-річного грабіжника, який напав на літнього чоловіка. Про це повідомляє...

Чи буде інтернет в Черкасах у випадку блекаутів: Лаут відповів

Інтернет у жителів Черкас під час блекаутів буде. Про це журналістам vikka.ua розповів очільник черкаської компанії провайдера «McLaut» Віталій...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x