додому Новини Черкащина Вбивча блискавка: як черкащанам не стати жертвою літньої негоди

Вбивча блискавка: як черкащанам не стати жертвою літньої негоди

0

Правила поведінки під час грози у теорії всім нам добре відомі ще з дитинства. Проте на практиці, тим більше у стані паніки, у критичній ситуації про них може забути будь-який дорослий.

Так сталось цього літа із трьома черкащанами, життя яких забрала блискавка. 16 червня у селі Велика Бурімка, що на Чорнобаївщині, трагічно загинув молодий чоловік, який під час негоди розмовляв під деревом по телефону. Минуло 10 днів – на Черкащині знову трапилась аналогічна трагедія. Від удару блискавки загинули 23-річний хлопець та жінка, якій близько 55-ти років. Вони відпочивали біля водойми та вирішили від сильного дощу заховатися під деревом. Ще одній 46-річні жінці вдалося вижити.

Сильна спека з грозами – типове атмосферне явище теплої пори року. Така погода тримає у напрузі черкащан ще з початку літа, періодично розбавляючи сухі сонячні дні. Так, наступні короткочасні грозові дощі синоптики прогнозують вже 12-13 липня.

У зв’язку з цим сайт vikka.ua вирішив нагадати читачам, що потрібно робити під час грози вдома, на вулиці, в лісі, на полі і пересуваючись в машині. Ці правила поведінки розповіла у коментарі виданню пресофіцер ГУ ДСНС у Черкаській області Оксана Крутоус.

Якщо гроза застала вас на вулиці, не можна ховатися під деревами – вони притягують блискавку. Крім того, виникає небезпека падіння важких гілок, які можуть ламатись під натиском вітру. Необхідно уникати металевих парканів, стін, біля яких ростуть дерева, вуличних ліхтарів, електроопор.

У лісі під час грози не можна ховатись на підвищенні, треба триматися місць, де ростуть низькі дерева. Ні в якому разі не бігати. Найбільше проводять розряд електрики: дуб, тополя, сосна, ялина. Менше: верба, клен та кущі.

У полі під час грози навпаки краще шукати заглиблення в землі. Бажано, щоб місце було сухим, адже волога земля сильніше проводить електрику. Краще не лягати, а присісти, щоб зменшити площу прилягання до землі.

Перебуваючи в автомобілі під час грози краще зупинитись. Не паркуватись під деревами, зачинити всі вікна в авто, бажано зняти антену і перечекати негоду.

Вдома треба зачинити всі вікна і двері, щоб у приміщенні не було протягу, бо він притягує кульову блискавку. Житловий будинок є найбезпечнішим місцем, де можна сховатись від грози. Найкраще, коли він додатково облаштований громовідводом. Під час грози вимкнути всі електричні прилади в будинку і не користуватись ними.

«Обов’язково треба вимикати телефон. Усі електроприлади, і він зокрема, є своєрідними приймачами для блискавок», – наголошує Оксана Крутоус.

Також фахівчиня додає: блискавка може стати причиною пожежі будинку. Минулого року на Черкащині було 7 таких випадків: три в черкаському районі, чотири у Звенигородському. На щастя, цього року від причин розряду блискавки пожеж поки не зареєстровано.

Довідково: найнебезпечнішими під час грози є розряди блискавки, температура якої може перевищувати 30 тисяч градусів за Цельсієм – це приблизно в 5 разів більше за температуру на поверхні Сонця.

У середньому блискавичний розряд поширюється зі швидкістю понад 190 тисяч км/с, а його довжина становить 3-4 км. За статистикою, щороку в світі від удару блискавки гинуть до 3000 людей.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у червні 2020 року через блискавку у багатодітної родини на Черкащині згорів будинок.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version