НовиниЧеркащина"Ваш магазин продали з торгів": черкащанка заявляє про незаконне...

"Ваш магазин продали з торгів": черкащанка заявляє про незаконне заволодіння її приміщенням

-

- Advertisment -

У Черкасах Державна виконавча служба попри рішення Придніпровського районного суду та без відома власника продала з торгів магазин. Родина, що побудувала магазин і вклала у нього 11 років життя, вважає, що стала жертвою змови та шахрайства. А ситуацію, що склалася з малим бізнесом в Україні, вони називають вкрай несприятливою для підприємців. Подробиці дізнавався сайт vikka.ua.  

 Читайте:

"Моя мати перша в Черкасах відкрила такий спеціалізований магазин для вагітних та немовлят. Спочатку це була невелика торговельна площа. Коли зрозуміли, що потрібно розширятися, уклали договір на будівництво нового магазину. У 2005 році моя мати, власниця магазину "Аист" Тетяна Корсунська взяла в "Укрсоцбанку" кредит на будівництво. Так було укладено тристоронній договір між  Тетяною Корсунською, ТОВ "Черкасизалізобетонбуд" та ПАТ "Укрсоцбанк", – розповідає донька власниці магазину Юлія Варнашова.

Жінка зазначає, що тристоронній договір між банком, виконавцем робіт та замовником відрізнявся від договору між банком і позичальником (замовником). В останньому документі замість суми у гривнях містилася інформація про доларовий кредит. Про нього власниця магазину дізналася вперше вже з документів, які підписувала. Через таку розбіжність питання з погашенням кредиту для їх сім’ї перетворилося на нескінченну трагічну історію.

 

 

"Банк вимагав погашення кредиту згідно з новим курсом долара. Водночас нам відмовили у видачі банківських виписок про вже погашену суму", – обурюється Юлія Варнашова.

Вона вважає, що фактично кредит за магазин її сім’єю було погашено вже давно.

"Згідно із зазначеним документом, черкащанка Тетяна Корсунська взяла у банку позику в розмірі  600,087 тисяч гривень, які були переведені на рахунок забудовника. Але у договорі між банком та Тетяною Корсунською було зазначено, що кредит надається в іноземній валюті. Він складав 114,761 тисяч доларів", – розповіла представник Тетяни Корсунської у суді за довіреністю Людмила Тертична.

Вона підкреслила, що власниця магазину не мала юридичної освіти і не стала тоді розбиратися в цьому питанні. Але в умовах фінансової кризи сума валютного кредиту зросла у кілька разів. За словами Людмили Тертичної, саме тоді власники бізнесу з’ясували, на які збитки їх прирікає цей договір, стали очевидними неправомірні дії зі сторони банку. Станом на 2012 рік Тетяна Корсунська сплатила більше 5 млн грн. Однак банк продовжував вимагати сплати коштів.

"3 вересня 2014 року з’явилося рішення Придніпровського районного суду про стягнення з Тетяни Корсунської на користь ПАТ "Укрсоцбанк" 408 тис. грн. Це рішення вважаємо незаконним, адже суд розглядав справу без будь-яких доказів, відмовляв у всіх клопотаннях з вимогами отримати у банку первинні документи", – роз’яснила представник власниці магазину.

Пізніше підприємцю все ж таки вдалося отримати деякі документи, що свідчили про обманні дії з боку банку.  За словами представниці підприємця, у 2005 році до податкової служби зі сторони банку не надходили документи щодо наміру видати на ім’я Тетяни Корсунської кредиту в іноземній валюті. А згода податкової на видачу валютного кредиту тоді була обов’язковою нормою.

"Оскільки компанія-забудовник є резидентом України і працює виключно з гривнею, то кошти на її рахунок перераховувалися у гривнях. До того ж у 2016 році ми отримали відповідь від Національного банку України про те, що з 2005 року й до моменту надання відповіді "Укрсоцбанк" не купував готівкового долару США на міжнародному валютному ринку України, – пояснила Людмила Тертична. – Відповідно, і видавати кредит у валюті не міг. У цьому ми вбачаємо шахрайські дії. За нашою заявою було відкрито кримінальне провадження про порушення банківського, валютного, податкового законодавства України".

Представниця підприємця заявляє, що з 2014 по 2017 рік ані вона, ані Тетяна Корсунська не отримували жодної постанови про відкриття виконавчого провадження на виконання даного рішення суду.

26 жовтня 2017 року власниці магазину Тетяні Корсунській надійшло повідомлення від Державної виконавчої служби міста Черкаси про те, що її магазин оцінено експертом. А вже 8 листопада 2017 року суддя Придніпровського районного суду виніс ухвалу, якою зупинив реалізацію майна через публічні електронні торги "СЕТАМ".

"10 листопада я завезла ухвалу до канцелярії Державної виконавчої служби міста Черкаси. Торги були призначені на 13 листопада.  Але ухвала підлягала негайному виконанню і наразі вона вважається тією, що вступила в силу. Ніхто їх не оскаржував. Незважаючи на це, 13 листопада Державна виконавча служба здійснила продаж нашого майна. Ми повідомили про цей злочин у правоохоронні органи", – пояснила Людмила Тертична.

Також вона звернула увагу на те, що торги були навмисне організовані так, щоб приміщення придбала певна особа.

"Зранку 13 листопада об’єкт було знято з торгів, а через дві години його знову виставили на продаж. За нашою інформацією, його придбала та особа, що наразі масово скуповує нерухомість навкруги. Якщо взяти тільки майнові збитки Тетяни Корсунської через продаж об’єкту, вони складають 2 млн 139 тис. 300 грн", – зазначила її представниця у суді.

Жінка зазначає, що випадок з магазином "Аист" не поодинокий. Від таких карколомних дій з боку державних та фінансових установ  страждає велика кількість власників малого бізнесу. Тож закликає правоохоронні органи уважніше зайнятися цим питанням.

"Невиконання рішення суду, що набрало законної сили (ухвала суду від 08.11.2017 р. про зупинення реалізації вказаного  майна), перебачає кримінальну відповідальність відповідно до ст. 382 КК України, про що не знати відповідальні за проведення торгів особи не могли", – заявила Людмила Тертична.

Начальник управління Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Черкаській області Ярослав Фатенко не став давати оцінку діям інспектора ДВС конкретно по цій справі. Натомість він зазначив, що переважна більшість боржників у Черкаській області оскаржує реалізацію їх майна.  

"Якщо лоти публічних торгів мають цінність, то їх оскаржують приблизно 90% боржників, адже не бажають втрачати майно", – сказав він.

Посадовець прокоментував ситуацію, що склалася навколо приміщення магазину "Аист". Він зазначив, що на виконанні у центральному відділі ДВС Головного територіального управління юстиції міста Черкаси перебував відповідний виконавчий напис нотаріуса. Згідно з ним, Державна виконавча служба мала реалізувати магазин, що належить Тетяні Корсунській.

"Цей виконавчий напис надійшов у відділ виконавчої служби ще на початку 2017 року. Він довго виконувався, оскільки, на мою думку, боржник чинила перешкоди шляхом затягування через зупинення виконання судовими процесами та іншими законними способами. Тому центральний відділ ДВС не міг раніше виконати напис нотаріуса", – пояснив начальник управління.

Також він прокоментував скаргу на дії державного виконавця, що подала до Придніпровського районного суду представник Тетяни Корсунської.

"Закінчився цей суд тим, що ухвалою Придніпровського районного суду від 9 листопада 2017 року було відмовлено у задоволенні скарги боржника, скасовано накладені ухвалою від 8 листопада 2017 року заходи забезпечення, а саме зупинення реалізації арештованого майна. Також у частині скасування заходів забезпечення зазначено, що реалізація арештованого майна підлягає негайному виконанню. Тож, згідно з виконавчим написом нотаріуса, майно було реалізовано ", – розповів посадовець.

Щодо спірного питання проведення торгів та сумнівів підприємця щодо реалізації лоту, Ярослав Фатенко зазначив, що Державна виконавча служба не контролює проведення торгів. До того ж за втручання в електронну систему торгів "СЕТАМ", за його словами, передбачається кримінальна відповідальність.

Тетяна Корсунська все ж переконана: прикриваючись недосконалим законодавством, державні структури та банк порушили її законні права.

"Згадана Ухвала суду від 9 листопада 2017 року оскаржується в апеляційному суді Черкаської області, тож є такою, що не вступила в силу. Відповідно і скасування зупинення реалізації вказаного майна не вступило в силу. Наразі ми звернулися до всіх правоохоронних органів,  подали цивільний позов у кримінальному провадженні  до Державної виконавчої служби, оскільки  саме цей державний орган виконавчої влади незаконними діями спричинив нам збитки шляхом проведення публічних торгів, порушуючи вимоги Закону та ігноруючи ухвалу суду. Проблема в тому, що розгляд цих документів затягується у часі, а майно вже продано на торгах. Тепер для того, щоб відновити права на майно потрібно багато часу та зусиль", – зазначає підприємець.

Як повідомляв сайт vikka.ua, НАЗК взялося за мера Черкас Бондаренка.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаських тероборонівців відзначили орденами

Черкаських військових нагородять почесними відзнаками. Про це йдеться в Указі Президента України. Повідомляє сторінка 118 бригади Сил територіальної оборони...

Черкасців запрошують долучитися до акції “Подаруй паску воїну”

Відділ соціального служіння Православної церкви України Черкаської єпархії запрошує всіх охочих долучитися до благодійної акції "Подаруй паску воїну", яка...

Цікаве:

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...

Як розвиток військових технологій в Україні допоможе перемогти агресора

Сергій Токарєв розповів, чому потрібно швидко розвивати Military Tech...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x