НовиниЧеркащинаВ Україні два Різдва: коли святкувати черкащанам?

В Україні два Різдва: коли святкувати черкащанам?

-

- Advertisment -

Сьогодні українці мають два Різдва Христових – 25 грудня й 7 січня. Перша традиція тяжіє до світового досвіду, друга – доволі давно вкорінена в багатьох українських родинах. Спробуємо розібратися, коли ж святкувати.

У чому різниця?

Грудневої традиції святкувати Різдво дотримуються ті християни (і католики, і православні), церкви яких послуговуються григоріанським (новоюліанським) календарем. Наша держава теж живе за цим календарем, однак Українська православна церква досі користується юліанським, який «відстає». Саме тому православні українці святкують Різдво 7 січня. Тобто називати Різдво 25 грудня «католицьким» чи «польським» – неправильно й недоречно.

Що не так із календарем?

У Біблії не повідомляють точної дати народження Ісуса Христа. Юліанський календар запровадили 45-го року до нашої ери, відповідно до нього Різдво й почали святкувати 25 грудня.

Із часом календар змістився. Річ у тім, що Земля обертається навколо Сонця десь на 12 хвилин повільніше, ніж порахували римляни. Так Різдво Христове поступово «зсунулося» ближче до весни, а Великдень, відповідно, – до літа. Минуло 1500 років – і юліанський календар відстав на 10 днів. Тоді Папа Римський Григорій ХІІІ реформував календар і деякі роки стали невисокосними (раз на чотири роки у лютому – 28 днів). Так «врятували» 10 днів, а 1582 року замість 4 жовтня настало 15-те. Відтоді з’явився Григоріанський календар.

Хто як святкує?

Два Різдва наявні не лише в українській культурі – так святкують іще в Білорусі, Молдові, Албанії, Лівані та Еритреї. Решта держав визначилися з однією датою.

За Юліанським календарем, 7 січня, Різдво святкують у трьох країнах: Росії, Грузії й Сербії.

Виходить, святкування Різдва в грудні наближує вірян до світової традиції.

Згідно з дослідженням, наразі 26% українців підтримують перенесення Різдва на грудень. П’ять років тому ця цифра становила 15%. Закономірно, поменшало і противників таких можливих змін.

Цікаво, що лише 4% опитаних святкують 25 грудня. Для 71% українців дата незмінна – 7 січня. Крім того, двічі відзначають Різдво 18% людей, 6% узагалі не святкують.

Що каже церква?

Глава Православної церкви України Епіфаній спрогнозував, що впродовж наступних 10 років українці можуть перейти на святкування Різдва 25 грудня. За його словами, точно перебіг таких змін передбачити важко. Епіфаній зазначив, що і сам підтримує перехід святкування Різдва за «новим стилем», але певен: це має відбуватися поступово.

Імовірно, перехід української православної церкви на новітній календар можливий, якщо таку зміну підтримає більшість вірян в Україні. Тож поки – вибір за вами.

Читайте також: Історичний дайджест, іменинники і прикмети за 24 грудня.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах з одного із пляжів вивезли причип сміття

Із пляжу «Дакхнівський» комунальники вивезли причип сміття. Про це повідомляє Дирекція парків. За словами комунальників, відвідувачі наскладували там величезні купи...

У Черкасах за місяць народилося 86 немовлят

У квітні в міському пологовому будинку Черкас на світ з'явилося 86 немовлят, з них одна пара – двійнята. Про...

Цікаве:

Акумуляторні пилососи: змініть свої звичні поняття про прибирання

Не секрет, що у сучасному світі найважливішим ресурсом є...

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x