додому Новини Черкащина В Україні випустили 5-гривневу монету "Холодний Яр" (ФОТО)

В Україні випустили 5-гривневу монету "Холодний Яр" (ФОТО)

0

15 квітня 2019 року в Україні вийшла нова 5-гривнева монета "Холодний Яр", нейзильбер ("нове золото" – сплав міді з 5-35 % нікелю і 13-45 % цинку). Про це йдеться на Facebook-сторінці Асоціації нумізматів і колекціонерів.

Монета присвячена історичній місцевості, сповненій славними козацькими традиціями, у центрі якої розташована одна з її окрас – Свято-Троїцький Мотронинський монастир.

"Холодний Яр – реліктовий лісовий масив (Кам’янський район Черкаської області), де серед пам’яток природи найвідомішою є тисячолітній дуб, названий на честь Максима Залізняка. Ця територія зберегла багато археологічних пам’яток різних епох. Саме з Холодного Яру навесні 1768 року почався соціальний та національно-визвольний рух 1768–1769 років у Правобережній Україні – Коліївщина. У 1840-х роках тут побував Тарас Шевченко, який згадує про Холодний Яр у поетичних творах "Гайдамаки" та "Холодний Яр". У 1919–1922 роках під прапором Української Народної Республіки діяли повстанці Холодноярської Республіки", – зазначається у повідомленні.

Як повідомляв сайт vikka.ua, помер талановитий письменник родом з Черкащини.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version