НовиниЧеркащинаВ американському архіві зберігають малюнок, присвячений балетмейстеру з Черкащини

В американському архіві зберігають малюнок, присвячений балетмейстеру з Черкащини

-

- Advertisment -

В архіві у США знайдено малюнок, присвячений знаменитому балетмейстеру з Черкащини, учаснику Української революції 100-річної давнини. Про це повідомляє "Козацький край".

В’ячеслав Бугайов – автор ідеї, продюсер і сценарист нещодавно віддрукованого в Києві українського коміксу в жанрі альтернативної історії "ВОЛЯ:The WILL", події в якому розгортаються на фоні розквіту Української Держави 1918 року. Інтерес до історії Української революції і Визвольної боротьби 100-річної давнини спонукає його до вивчення архівних матеріалів тієї епохи. 27 липня митець порадував друзів і знайомих несподіваною знахідкою – малюнком 1923 року, що зберігся в Архіві наукового товариства ім. Т. Шевченка у США.

На малюнку невідомого художника – одягнений у синьо-жовте козак рубає шаблею змія, розмальованого під російський триколор. Під малюнком – підпис від руки: "Авраменко в ролі Гонти відрубує голови гадові, що лізе на Україну". Судячи з того, що гад на малюнку щойно минув означений тризубом державний кордон – цілком можливо, що поєдинок між козаком і зажерливим гадом відбувається десь на Донбасі.

Відомий майстер сучасної військово-історичної ілюстрації, художник Богдан Піргач одразу ж зазначив: "Очевидно, (на малюнку) Авраменко Василь Кирилович, який народився 22 березня 1895 року у Стеблеві Корсунь-Шевченківського району сучасної Черкащини, а помер 6 травня 1981 року у Нью-Йорку – знаменитий український балетмейстер, хореограф, актор, кінорежисер і педагог".

Інші фахівці підтверджують: Василь Авраменко –  на еміграції у США з таким прізвищем – дійсно єдина знаменитість, чию творчість  можна було прирівняти до нещадного удару по ворогу на культурно-просвітницькому фронті. До того ж, малюваний козак, який рубає гада, пританцьовує з шаблею як в українському гопаку, і обличчям дійсно схожий на Василя Авраменка.

Як повідомляв сайт vikka.ua, в уманському музеї відкрили виставку предметів військового походження.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Танцювальний конкурс у Черкасах зібрав 44 хореографічні колективи

Черкасах провели Всеукраїнський фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва «Травневий дивертисмент». Повідомляє Департамент освіти і гуманітарної політики ЧМР. Конкурс відбувся 19 травня у...

У Черкасах поховали 22-річного захисника

У Черкасах сьогодні провели в останню путь молодого захисника. Артем Бодяго загинув від поранень, отриманих на Луганщині. Повідомляє міський...

Цікаве:

Алергія: розуміння та лікування

Алергія – це одна з найпоширеніших проблем здоров'я, що...

Стратегії вивчення граматики англійської мови для новачків

Вивчення англійської мови може бути захоплюючим і в той...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x