НовиниУнікальний палац на Черкащині перетворюється на руїни (ФОТО)

Унікальний палац на Черкащині перетворюється на руїни (ФОТО)

-

- Advertisment -

Унікальний палац, що був визнаний найоригінальнішою польською резиденцією Центральної України знаходиться в мальовничому селі Леськове Монастирищенського району на Черкащині. Незвичайний палац магнатів Даховських місцеві та туристи називають Леськівським дивом, повідомляє Vlasno.info.

Розкішний палац був збудований у ХІХ столітті Казимиром Даховським на місці колишньої резиденції його діда.

Місцеві зазначають, багаті пани завжди заздрили славі замків Потоцьких, тому вирішили звести у селі Леськове велику садибу в стилі англійського замку доби Середньовіччя. Навколо замку розкинувся парк, що був закладений у той же час, що й маєток.

Нині територія садиби займає 85 га. Це безпосередньо палац із червоної цегли, яку виготовляв невеличкий приватний завод Даховських.

Навіть досі кожен може побачити цеглинки із іменною позначкою "TD" (Tadeus Dachowski). За переказами, пан настільки прискіпливо відбирав цеглу для будівництва замку, що через одну неякісну цеглину міг забракувати всю партію, тому не дивно, що чимало будинків у селі збудовано з тієї ж червоної цегли.

Всередині палац мав такий же величний вигляд, як і зовні. Там було понад 20 кімнат для різного призначення: для прийому гостей, балів, винні зали, господарські споруди та підземні ходи.

Нині у внутрішній частині палацу переважно руїни, щоправда, і там можна пороздивлятися архітектуру, зокрема численні елементи англійського стилю.

Біля самого палацу було чимало конюшень, адже поміщики Даховські любили коней і частину маєтку перетворили на кінний завод. Коні англійської породи із Леськового були відомі на всю імперію.

Навколо замку, що знаходиться біля невеличкої річки Конелка, розкинувся парк, причому на правому березі хвойний, а на лівому – листяний. Нині там росте чимало рідкісних та екзотичних дерев.

Ще однією цікавинкою, що залишилася звідтоді, є острів закоханих, розташований посеред ставка неподалік палацу. Особливо це місце цікаве для романтичних зустрічей чи фотосесій.

Після революції садибу Даховських націоналізували. Тут були табір відпочинку, військовий госпіталь, протитуберкульозний диспансер та інші заклади. Згодом, територію передали на баланс Міністерства оборони.

Нині приналежність палацу до будь-якої структури – невідома. Місцеві кажуть, що формально ці споруди належать військовим, проте ходять чутки, що нещодавно вони стали чиєюсь приватною власністю. На жаль, нині за маєтком ніхто не доглядає, тому через декілька десятків років Леськівське диво може зникнути з туристичних карт та переліку пам'яток архітектури. 

Як повідомляв сайт vikka.ua, на Черкащині відкрили новий туристичний маршрут підземеллями.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах деякі тролейбуси тимчасово змінять маршрут

Сьогодні, 7 травня, деякі тролейбуси змінять свій маршрут руху. Про це повідомляє пресслужба Черкаської міськради. У зв’язку з проведенням ремонтних...

П’ятеро перспективних школярів із Черкас відвідали Німеччину (ВІДЕО)

П’ятеро фіналістів конкурсу за підсумками стажування у Черкаській міській раді здійснили поїздку до німецького Білефельда. Там набули нового досвіду...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x