НовиниЧеркащинаУквітчані: у черкаській галереї триває унікальна виставка світлин (ФОТО)

Уквітчані: у черкаській галереї триває унікальна виставка світлин (ФОТО)

-

- Advertisment -

Уквітчані, юні й справжні. Такими постали на світлинах черкаських майстринь героїні фотопроекту "Уквітчана". Той напередодні презентували у стінах Черкаської галереї народного мистецтва задля того, аби нагадати про прадавні традиції використання весільних головних уборів українок й показати – віночок і досі актуальний. Побували на відкритті фотовиставки й кореспонденти vikka.ua.

"Уквітчана" стала третім проектом, реалізованим спільно фотографинями Анною Криворотовою, Катериною Друзь та Черкаським обласним краєзнавчим музеєм. Авторки кажуть: натхненні успіхами двох попередніх – "Благословенні Богом українки" та "Родинний зв’язок" – вирішили показати черкасцям ще й красу головного весільного аксесуару наречених. Відтак, власноруч виготовили півтора десятки головних уборів за мотивами віночків з різних регіонів України. Наголошують: роботи є не репліками старовинних вінків, а сучасним їх втіленням.

Робота над проектом тривала близько року. За основу брали як експонати місцевого краєзнавчого музею, так і шукали варіанти в Інтернеті.

Експозицію виставки склали здебільшого віночки центрального регіону: Черкащина, Полтавщина, Київщина. Однак є й експонати з Одещини та Західної України. Ще століття тому віночок для юних українок мав сакральне значення і був певним оберегом. Тому для його створення обирались певні кольори та матеріали. Далеко не завжди вінок плели з живих квітів, адже весілля могло припадати не на сезон цвітіння. Тому почасти використовували тканину, тирсу, папір чи віск. Ті ж матеріали намагались задіяти і авторки проекту. Однак – додавши трохи свого творчого дизайнерського бачення.

"До людей ми хотіли донести в першу чергу, що носити вінок – не така вже й давня традиція, як всі вважають, зараз це на піку популярності, – пояснює фотомайстриня Анна Криворотова. – Подивіться, які в нас моделі: сучасні, з татуюванням, пірсингом. Тобто вінки влилися в наше реальне життя".
 

Участь у фотопроекті взяли 15 юних черкаських красунь. Хтось вже не вперше постає перед об’єктивами камер Анни та Катерини, хтось із захопленням спостерігав за участю своїх матусь у попередніх проектах, а для когось "Уквітчана" стала модельним дебютом.

Студентку Анну Нетахату до участі запросила завідувачка відділу етнографії Черкаського краєзнавчого музею Вікторія Наумчук. Дівчина каже: погодилась охоче, адже їй сподобався формат проекту.

"Поєднання етнічності та сучасності нині дуже актуальне. Адже таким чином ми показуємо, що цінуємо наші традиції, але разом з тим ідемо в ногу з часом. Цей проект показує цю нашу особливість", – ділиться Анна.
 

Віночок, який доповнив її образ, – родом з Коломийського району Івано-Франківщини. У свій час його робили з маків або інших червоних квітів. Нині ж майстрині вплели в нього квіти з червоного фетру. Пшеничні колоски оброблялись за особливою технологією і встановлювались у вигляді променів, утворюючи на головою нареченої незвичайне сяйво.

Аліна Островська досі під враженням від участі в фотопроекті. Каже, зрозуміла, що вінок – то найніжніший аксесуар образу української дівчини.

"А коли прийшла й побачила вінки вперше – був захват. Мій вінок – білий – весільний, тому я відчула себе трошки навіть нареченою", – розповідає дівчина.
 

Побачити на власні очі рукотворні весільні вінки й авторські світлини уквітчаних панянок у Галереї народного мистецтва можна буде до 24 червня. Потому творці виставки обіцяють відправити її у мандри Україною.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у черкаському музеї стартував автентично-емоційний фото проект про родинний зв’язок.

У нашому Telegram каналі – тільки найважливіші та найактуальніші новини.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські поліцейські вилучили у чоловіка більш ніж півкілограма наркотиків

У Черкасах поліцейські вилучили у чоловіка вдома більш ніж півкілограма наркотиків, які він готував до збуту. Повідомляє Поліція Черкащини. У...

У деякі медичні заклади Черкас повернули теплопостачання

КПТМ “Черкаситеплокомуненерго” відновило подачу теплоносія у частину медичних закладів міста Черкаси. Про це повідомляє пресслужба комунального підприємства. Через похолодання керівники...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x