НовиниЧеркащинаУкраїнський мигдаль, двокольорова шовковиця та морозостійка хурма: на черкаських...

Український мигдаль, двокольорова шовковиця та морозостійка хурма: на черкаських ринках розкуповують саджанці

-

- Advertisment -

У Черкасах в унісон дачному сезону розпочався сезон саджанців. На ринках міста різноманіття дерев та кущів різних видів. Черкащани активно цікавляться рослинами. Наразі популярні плодові дерева. Від традиційних яблунь, персиків, вишень, черешень, абрикос, груш до екзотичних хурми, мигдалю та актинідії. Продавці кажуть: якщо саджати зараз, то рослини будуть потребувати менше поливу. Ходовим у садівників товаром цікавився кореспондент сайту vikka.ua.

На місцевому ринку зазначають, що саджанцями торгують другий тиждень. Кажуть, що черкащани вже визначилися з фаворитами цього сезону. Саджанці черешні та персика питають здебільшого канадської селекції.

"Серед найбільш популярних видів персиків – Vine Gold, Collins, Top Sweet, Flemin’Furi. Ці саджанці вартують 60-100 грн. Серед сортів черешні у ходу Техлован, Кордія, черешня Свєтлова. Також купують сорт Джерело – ранній сорт черешні української селекції. Ціна саджанців 60-80 грн", – розповідає продавчиня Олена.

Серед новинок садівництва – безколючкова ожина. Вартість саджанця – 50 грн. Продавці пам’ятають, що ще два роки тому диковинку продавали по 150 грн за саджанець. При тому, що простіші сорти можна придбати за 15 грн.

Селекціонери вивели хурму, що може прижитися на Черкащині. На базарі кажуть, що дерева сортів Божий дар, Росіянка та Соснівська витримують до 37-ми градусів морозу.

"Жимолость – перша ягода, що родить вже у травні, дуже корисна. Продаємо по 80-100 грн за саджанець. Ірга (теж ягоди) вартує 80 грн. Щойно розпродали здоровенні привиті шовковиці з розміром плоду близько 2 см. Бувають навіть привиті на дві сторони: біла та чорна. Ціна саджанців – 180 грн", – каже жінка.

За її словами, серед яблунь наразі питають імунні сорти: Мутсу, Моді, Фуджі.

"Симиренка хворіє і її не хочуть брати", – зазначає черкащанка.

Серед новинок останніх років різновид ківі – Актинідія. Вартість рослин – 150 грн за пару. Адже, щоб плодити, у саду потрібно мати чоловіче та жіноче дерево цього виду.

Черкащина – виноградний край. Принаймні у цьому переконані досвідчені виноградарі. Садівник Максим із Черкаської області зазначає, що саджанець ягоди можна придбати за 40-100 грн.

"Виділяють сорт Каталонія – ультраранній виноград з темними ягодами. Родить з перших днів серпня. Теж ранній та з темними плодами Атос. Сорт "Дарунок Несветая" – ранній, до того ж це мускат. При цьому класичні сорти: Аркадія, Лора, Клевер вартують близько 40 грн", – каже продавець.

Покупці не забувають і про естетику. Розкуповують для своїх садів троянди.

"67 грн вартує кущ. Найбільше купують плетисті та паркові троянди. Обирають темні кольори, червоні. Навіть чоловіки купують саджанці у подарунок", – зазначає продавець Наталія.

А от покупчиня Ольга цьогоріч купує собі та мамі до саду багатолітні квіти морозники.

"Подруга приїздила з Італії та розповідала, що троянди та нарциси там давно не висаджують. Всюди квітнуть морозники. Вся Венеція утопає у цих квітах. Вони бувають найрізноманітніших кольорів", – розповідає жінка.

Крім того, на ринку вже вдосталь картоплі на посадку. Вартує 7-8 грн за кг. У мішку-сітці десь 20-21 кг. Серед найбільш популярних у ці дні сортів продавці виділяють сорти Бела роса, Повінь, Мелодія.

Продавець Олександр Анатолійович із села Сагунівка привіз на ринок цибулю. Каже, що наразі саме сезон для її висадки. Вартість кущовки 20-25 грн за кг.

Як повідомляв сайт vikka.ua, аграріям Черкащини радять якнайшвидше підготувати ґрунт до посівної.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські поліцейські вилучили у чоловіка більш ніж півкілограма наркотиків

У Черкасах поліцейські вилучили у чоловіка вдома більш ніж півкілограма наркотиків, які він готував до збуту. Повідомляє Поліція Черкащини. У...

У деякі медичні заклади Черкас повернули теплопостачання

КПТМ “Черкаситеплокомуненерго” відновило подачу теплоносія у частину медичних закладів міста Черкаси. Про це повідомляє пресслужба комунального підприємства. Через похолодання керівники...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x