Від Черкаської міської інфекційної лікарні стало відомо про випадок підозри на харчовий ботулізм у жительки м. Черкаси. Інформує ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.
За попередніми даними, жінка 23 червня вживала в’ялену рибу (тарань) з ікрою, приготовану в домашніх умовах. Уже через кілька годин з’явилися симптоми:
– сильний біль у животі
– нудота, багаторазова блювота, діарея
– сухість у роті, слабкість, оніміння кінцівок
– порушення зору
Наразі пацієнтці надається симптоматичне лікування.
Нагадуємо:
Ботулізм — одне з найнебезпечніших харчових отруєнь, яке спричиняє токсин бактерії Clostridium botulinum. Його неможливо виявити за зовнішнім виглядом чи смаком продукту. Часто джерелом інфекції стають домашні консерви, в’ялена риба, ковбаси, паштети, солоні продукти.
Як запобігти ботулізму?
- Уникайте вживання в’яленої, солоної чи консервованої продукції домашнього приготування
- Не купуйте такі продукти на стихійних ринках або «з рук»
- Вживайте лише сертифіковану продукцію, виготовлену з дотриманням санітарних вимог