додому Новини Черкащина У старовинному палаці Даховських на Черкащині створять музей

У старовинному палаці Даховських на Черкащині створять музей

0

На базі садиби польських шляхтичів Даховських у селі Леськове на Черкащині хочуть створити ландшафтно-парковий музей історії українського війська. Звернення до Кабінету Міністрів про збереження унікального ландшафтно-архітектурного комплексу "Садиба Даховських" і створення на його базі державного музею ухвалила Верховна Рада.

Про це пише "Козацький край".

Комплекс "Садиба Даховських" наразі перебуває на балансі оборонного відомства. З цією метою передбачається передати з балансу квартирно-експлуатаційного відділу м. Біла Церква Міністерства оборони державному ландшафтно-парковому музею історії українського війська на праві оперативного управління 41 будівлю та земельну ділянку площею 88,8 га, які входять до складу "Садиби Даховських".

Пропонується також передбачити у процесі підготовки проєкту Закону "Про Державний бюджет України на 2021 рік" та в проєктах законів про Держбюджет на наступні роки видатки за цільовим призначенням Міністерству оборони для проведення робіт з реконструкції й облаштування комплексу "Садиба Даховських" з метою створення на його базі музею історії українського війська та його фінансування.

Історична довідка:

"Садиба Даховських" зведена у 50-х роках XIX століття в неоготичному стилі англійського замку за проєктом Казимира Даховського і є найвидатнішою резиденцією польської знаті на території України. Вона займає площу майже 89 га землі. У комплекс входять замок, територія з листяним парком на лівому березі річки Конелки та хвойним на правому березі, гребля зі ставом, а також сад. Творцями садиби є чотири покоління польських поміщиків Даховських, які володіли Леськовим і навколишніми селами з 1770-х років до 1917-го.

Радянська влада родинний маєток Даховських націоналізувала. У різні роки на території маєтку розташовували піонерський табір, санаторій, туберкульозний диспансер, військову частини. З 2003 року садиба і замок перебувають у власності Міністерства оборони України.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаський Патріотичний музей АТО внесли до мережі музейних закладів України.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version