додому Новини на ВІККА ВіККА-новини У Смілі руйнується майже столітній будинок. Мешканці просять міську владу допомогти (ВІДЕО)

У Смілі руйнується майже столітній будинок. Мешканці просять міську владу допомогти (ВІДЕО)

0

Будівля розходиться по швах. Скаржаться мешканці будинку 7 на провулку Кооперативний у місті Сміла. Міська рада пропонує взяти участь у програмі співфінансування ремонту, щоправда зібрати гроші жителі не в змозі. Інформує власкор ВІККА.

Світлана проживає у цій двоповерхівці все життя. Пригадує останній ремонт, який тут проводили – в часи її дитинства.

СВІТЛАНА ДРОЖ / ЖИТЕЛЬКА БУДИНКУ

Тут народилася, нам дали тут квартиру. Перекривали шифером. Він був під залізом. На залізо поклали шифер у 1970 році. Хоч я була й маленька, але я пам’ятаю.

Будинок зведений у 1927 році. Певний час тут була поліклініка, згодом видали квартири працівникам залізниці. Так отримали житло батьки пані Світлани. Нині жінка бідкається: будинок поступово руйнується.

СВІТЛАНА ДРОЖ / ЖИТЕЛЬКА БУДИНКУ

Уже лягаєш спать, страшно. Просинаєшся вночі, він тріщить, і думаєш, чи встанеш, чи тебе привалить.

На кухні обвалилася стеля. Відшарувалися шпалери. Двері не зачиняються. А між стінами виникають щілини, через які проникають звуки та запахи від сусідів. За словами жителів будинку, одна сторона споруди потерпає від вологи, тому будинок похилився.

ОЛЕКСАНДР ДРОЖ / ЖИТЕЛЬ БУДИНКУ

Тут мох росте. Сюди сонце не попадає, постійно сирость. Будинок з ракушняка, який тягне влагу.

Саме з цього, затіненого боку розташована квартира Олега Пастуха. На стінах тріщини і відшарування. Чоловік застав бомбардування Сміли з повітря як нинішні, так і часів Другої світової.

ОЛЕГ ПАСТУХ / ЖИТЕЛЬ БУДИНКУ

Поїзда бомбили, ми в поїзді. – Самальотом? – … А ми в тєплушках двухетажних. Оце так ми жили. Діти войни.

Чоловік зізнається: на життя пенсії вистачає, за комунальні послуги сплачує регулярно. Щоправда, грошима доводиться ділитися із дітьми.

ОЛЕГ ПАСТУХ / ЖИТЕЛЬ БУДИНКУ

Києві її облапошили , украли гроші в неї. Я їй всю свою пенсію оддав, а шо робить. А сам ото так.

З проханням допомогти з ремонтом будинку співвласники неодноразово зверталися до міської влади. Відповідь – одна.

ОЛЕКСАНДР ДРОЖ / ЖИТЕЛЬ БУДИНКУ

Збирайте кошти.Але так довго чекати, поки мешканці нашого будинку, переважно пенсіонери, зберуть ці кошти, то цей будинок вже завалиться.

Жителі б’ють на сполох: потрібне стягування будинку, нові відливи, стіни і дах. Але хоча б частково оплатити роботи вони не в змозі. У більшості з восьми квартир, за словами пана Олександра, проживають пенсіонери та інваліди.

У міські раді Сміли кажуть: готові допомогти. Нині діє програма співфінансування, відповідно до якої влада зможе надати кошти. Мінімум 50%, а за дотримання певних умов – 80 %.

Євгеній Авраменко

ЄВГЕНІЙ АВРАМЕНКО / НАЧАЛЬНИК ДЕПАРТАМЕНТУ ЖКГ СМІЛЯНСЬКОЇ МІСЬКРАДИ

Заявнику вже неодноразово було роз’яснено. Спочатку відвести земельну ділянку, поставити комерційний облік, буде більший рівень співфінансування. Все можна виконать.

До міської ради вже надійшло 53 заяви на участь у програмі. 11 будинків уже затверджені до співфінансування. Розподілено 670 тисяч гривень. Чекають подальших кроків і від мешканців згаданої двоповерхівки.

YouTube video player

ЄВГЕНІЙ АВРАМЕНКО / НАЧАЛЬНИК ДЕПАРТАМЕНТУ ЖКГ СМІЛЯНСЬКОЇ МІСЬКРАДИ

Заява була подана, акт був голові ОСББ відданий. На даний момент кошториси не розроблені, нам не подані. По акту огляду: заміна вікон, фундамент і покрівля.

Можливості забезпечити ремонт будинку на 100 % за рахунок держави немає -зазначає керівниця ОСББ Ольга Нікітченко. Необхідні кроки для включення будинку до програми співфінансування, каже, зробила. Але без грошей співвласників будинку справа не зрушить з місця.

ОЛЬГА НІКІТЧЕНКО / КЕРІВНИЦЯ ОСББ

Документи у нас є, обстеження у нас є. акти у нас є. На жаль, виконати ці роботи неможливо без отої участі співфінансування. У програмі прописано в самому кращому випадку це 20 на 80 % співфінансування. У нас навіть 20 % немає.

Олеся Омельченко, Іван Дуда, ТЕЛЕКАНАЛ ВІККА

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version