НовиниЧеркащинаУ Смілі готуються відзначити 75-річчя визволення міста від фашистських...

У Смілі готуються відзначити 75-річчя визволення міста від фашистських загарбників

-

- Advertisment -

29 січня – День визволення Сміли і Смілянського району від фашистських загарбників. З цієї нагоди у міській раді відбулось робоче засідання організаційного комітету, представники міської та районної влади спільно вирішували, як урочисто і ємко відзначити цей ювілей, пише "Сміла.ua".

До того ж, у Смілу цього дня приїдуть делегації із сусідніх районів. У засіданні оргкомітету активну участь взяли голова міської організації ветеранів та представники духовенства. Святі отці спільно відправлять панахиду за загиблими на війні.

Довідково: 4 серпня 1941 року 116 стрілецька дивізія Червоної Армії під напором ворога змушена була залишити Смілу. Місто і район захопили ворожі війська. Почалися страшні дні окупації, яка тривала з 5 серпня 1941 року до 29 січня 1944 року ( 912 днів і ночей). Територія Черкащини, була включена до рейхкомісаріату "Україна", очолюваного Еріхом Кохом. З перших же днів окупації фашисти розгорнули у нашому місті небачений за своєю жорстокістю терор. Та населення окупованого ворогом міста не скорилося. Розгорнувся запеклий Рух Опору.

Червона Армія заплатила за визволення міст і сіл Черкащини воістину грандіозною і неоціненною у віках платою – життям 210 тисяч солдатів та офіцерів. Останки загиблих за Черкаську землю покояться в 1126 могилах, з яких 773 – братські.

Як свідчать підсумкові дані "Книги пам’яті України" по Черкаській області, на території Черкащини загинуло лише в боях 52 778 бійців армії та флоту, імена, місце народження та призову яких не встановлено. Та ще маємо 95 тисяч радянських військовополонених, які загинули в концтаборах на Черкащині, понад півтисячі партизанів і підпільників, які пішли на смерть не залишивши нам свого імені. Загалом,число загиблих на Черкащині, чиї імена й досі вважаються невідомими, сягає колосальної цифри – 148 378 осіб.

Як повідомляв сайт vikka.ua, на Черкащині вшанували пам'ять В'ячеслава Чорновола.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x