НовиниЧеркащинаУ селі на Черкащині організували свято борщу

У селі на Черкащині організували свято борщу

-

- Advertisment -

 Борщ не просто улюблена страва мільйонів українців. Він давно вже став ознакою української автентичності і навіть символом нації. На цьому наголосила сільський голова Княжої Наталія Шевченко, відкриваючи свято борщу, організоване в селі на Звенигородщині з її ініціативи, пишуть "Вісті Черкащини".

"Борщ – це символ надійного даху над головою, родинного тепла, сімейної злагоди і спокою, – зазначила вона. – Українець настільки призвичаївся до борщу, що не може не згадати про нього й тоді, коли розмова не має жодного стосунку до кухні. "Їж борщ з грибами та тримай язик за зубами", "Дивись, не переборщи!" – застерігає народна мудрість. "Давай доборщимо і цей клапоть", – звертався орач до помічника. Взагалі ж борщ настільки ввійшов до традиційних українських страв, що став одним з найголовніших й найулюбленіших в народній кухні й сутності життя.

Хоч на Звенигородщині рецепти борщу й схожі, проте в кожному селі варять "свій" борщ, вкладаючи в цю справу велику фантазію та часточку душі. Його рецептами ділилися учасники свята, які розташувалися на великій галявині перед Княжицьким будинком культури з великими казанами та всіма відповідними продуктами й приправами.

Виявляється, багато господинь в Козацькому полюбляють борщ з грибами, або ж пшоняною затіркою і обов’язково з м’ясом.

"Щоб густий був, наваристий, а до нього ще й пампушки, бо борщ без пампушок, як сім’я без діточок", – приказує кухарочка з Козацького Ірина Голуб.

"А ми готуватимемо борщ за рецептом, який передавався з роду в рід, – чуємо від гурту княжан. – Із натуральним буряковим квасом. При цьому і капуста, і картопля, і м’ясо повинні гарно розімліти у казані і передати смаки одне одному".

Мають свої рецепти борщу й у Шевченковому, Звенигородці та інших населених пунктах району. Як і в Лозуватці на Шполянщині, господині якої прибули на свято, аби продемонструвати й своє мистецтво у приготуванні улюбленої страви.

А неподалік експонують свої вироби народні майстри зі Шполянщини та Звенигородщини. Особливо багато люду біля виставки, представленої ДП "Звенигородське лісове господарство". Це, зокрема, виконані бісером картини Таїси Яциник – дружини майстра лісу Козачанського лісництва, поробки з деревини, створені в художній майстерні родини Юрченків з Хлипнівки. Привертають увагу оригінальні вишиванки Людмили Тяско з Княжі.

Тим часом запалали дрова під казанами. Розпочалося дійство, заради якого, власне і зібралися тут жителі села та гості, серед них і почесні, яким за давнім українським звичаєм були вручені на вишитих рушниках запашні короваї.

Щоб глядачі не нудьгували, допоки готується смачна страва, до святкової програми долучаються самодіяльні артисти: аматорські колективи "Тернівочка" з Княжі, "Серпанок" з Шевченкового, вокальний ансамбль "Славія" з Лозуватки та інші народні таланти. А на площі вже плив, лоскотав ніздрі запашний смак чудового борщу. Тепер слово було за членами журі.

У ході дегустування на їхню адресу було сказано багато теплих слів. Всі старалися, всі показали високий клас. Та найбільше припав до смаку членам журі борщ гурту "Княжанська смакота", який й отримав премію в сумі 1500 гривень. Друге місце та премія в сумі 1000 гривень – в кухарів ГО "Козачанський курінь Вільного козацтва". А премію в 500 гривень за третє місце отримали за свій борщ господині з Лозуватки.

Таким чином, можна сказати, що перше свято борщу, започатковане на Звенигородщині, вдалося. Хоч могло б воно бути більш масовим, аби підтримали ініціативу княжан в інших сільських громадах.

Як повідомляв сайт vikka.ua, фестиваль нескореної Nації Холодний Яр відбудеться у Суботові.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські поліцейські вилучили у чоловіка більш ніж півкілограма наркотиків

У Черкасах поліцейські вилучили у чоловіка вдома більш ніж півкілограма наркотиків, які він готував до збуту. Повідомляє Поліція Черкащини. У...

У деякі медичні заклади Черкас повернули теплопостачання

КПТМ “Черкаситеплокомуненерго” відновило подачу теплоносія у частину медичних закладів міста Черкаси. Про це повідомляє пресслужба комунального підприємства. Через похолодання керівники...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x