НовиниЧеркасиУ музеї «Кобзаря» відкрили виставку «Великодня поштова листівка»

У музеї «Кобзаря» відкрили виставку «Великодня поштова листівка»

-

- Advertisment -

До Великодніх свят у музеї «Кобзаря» відкрили тематичну виставку «Великодня поштова листівка». Повідомляє Нова Доба з посиланням на інформацію Музею «Кобзаря».

novadoba.com.ua

Раніше напередодні Великодня та у дні свята поштар приносив до хати поздоровчі картки від друзів, родичів, знайомих. Мистецьки оформлені, вони були частиною свята, їх ставили до образів, просто пришпилювали до стіни, а найчастіше клали до сімейного альбому, де та картка зберігалася роками. Святочна поштова листівка таким чином ставала знаком щирих родинних зв’язків, дружби і симпатії.

На великодніх картках часто зображувались обрядові моменти свята, побут українців, величні церкви, вироби народних майстрів.

novadoba.com.ua

Перші ілюстровані поштові картки з`явились в Україні 1895 року. Великодні листівки відомі в побутовому обігу України з перших років минулого століття. Одна з найпопулярніших серій видавалася в Києві 1904 року власником магазину книг і картин П. Плаховим. Оригіналом для листівок цієї серії послужили малюнки Івана Їжакевича, нашого земляка, котрий на той час уже був відомим художником (одна з них представлена на виставці). Сюжети малюнків на листівках: розписування писанок, орнаменти писанок, великодні натюрморти.

novadoba.com.ua

Основними центрами видання великодніх листівок були Київ і Львів. Серед київських видавництв слід відзначити редакцію журналу «Рідний край», яку очолювала Олена Пчілка. У 1911−1916 рр. київське видавництво «Рассвет» у своїх каталогах пропонувало покупцям широкий асортимент великодніх карток. У 1911 р. у Львові розпочав випуск великодніх листівок Г.Гануляк. Поліграфічне виконання поштівок відповідало досить високим вимогам. Прийоми оформлення окремих листівок зразками народного орнаменту відзначаються винахідливістю і розмаїтістю. За радянських часів великодні картки не видавали, а випущені у попередні роки, планомірно знищували. У західній Україні випуск продовжувався до 1939 р. включно.

Із часів здобуття Україною незалежності ситуація змінилося. Знову з`явилися святочні картки, а в останні роки вони були дуже високої поліграфічної якості й радували українців, додаючи особливої святковості Великодню. У час війни випуск листівок значно скоротився. Натомість з`явилось багато поштівок військової тематики. За інформацією музею «Кобзаря».

Читайте також:

У Черкасах школярі напродавали смаколиків на 25 тисяч гривень (ВІДЕО)

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Тальнівська громада втратила на війні захисника

На російсько-український війні загинув Ковалець Володимир Вікторович. Про це повідомляє пресслужба Тальнівської міської тергромади. Чоловік загинув на Донеччині біля населеного...

У Черкасах хочуть списати альтанку «Автобус»: прогнила підлога

Комунальне підприємство «Черкасиводоканал» має намір списати унікальну альтанку «Автобус». Проект рішення Черкаської міської ради розміщено на сайті ЧМР. Унікальну альтанку...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x