додому Новини Черкаси У мережі показали твори художника, іменем якого назвали провулок у Черкасах

У мережі показали твори художника, іменем якого назвали провулок у Черкасах

0

Громадський діяч і політик Микола Томенко показав твори Івана Іжакевича. Його ім’ям назвали провулок у Черкасах. Твори художника він виклав на своїй сторінці в мережі Фейсбук.

«Сьогодні згадуємо визначного українського художника, одного із найкращих ілюстраторів творів Тараса Шевченка та інших українських класиків, нині вже 158-річного Івана ЇЖАКЕВИЧА», – написав Микола Томенко.

На честь Івана Їжакевича перейменували провулок Хімічний у Черкасах. Це рішення нещодавно ухвалили депутати Черкаської міської ради.

Український живописець, графік і письменник прожив унікальне 98-річне життя і був найвідомішим та можливо останнім знаменитим українським іконописцем (брав участь у відновленні фресок Кирилівської церкви у Києві, розписував Мазепинську Церкву Всіх Святих у Лаврі та іконостас Георгіївського собору на «Козацьких могилах», що на Рівненщині.

Іван Сидорович Їжакевич – (6 (18) січня 1864, Вишнопіль, Уманський повіт, Київська губернія, Російська імперія — 19 січня 1962, Київ, Українська РСР, СРСР) — український живописець, письменник і графік, народний художник УРСР. Батько композитора Михайла Їжакевича. Працював у галузі станкового й монументального живопису, книжкової ілюстрації. Його твори зберігаються в багатьох музеях України, найкращі — в Національному музеї ім. Т.Шевченка. Автор ряду картин на теми української історії.

Нагадаємо, у Черкасах перейменували 106 вулиць та провулків. Ще 30 назв, як кажуть, на підході.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version