НовиниЧеркасиУ мережі показали твори художника, іменем якого назвали провулок...

У мережі показали твори художника, іменем якого назвали провулок у Черкасах

-

- Advertisment -

Громадський діяч і політик Микола Томенко показав твори Івана Іжакевича. Його ім’ям назвали провулок у Черкасах. Твори художника він виклав на своїй сторінці в мережі Фейсбук.

«Сьогодні згадуємо визначного українського художника, одного із найкращих ілюстраторів творів Тараса Шевченка та інших українських класиків, нині вже 158-річного Івана ЇЖАКЕВИЧА», – написав Микола Томенко.

На честь Івана Їжакевича перейменували провулок Хімічний у Черкасах. Це рішення нещодавно ухвалили депутати Черкаської міської ради.

Український живописець, графік і письменник прожив унікальне 98-річне життя і був найвідомішим та можливо останнім знаменитим українським іконописцем (брав участь у відновленні фресок Кирилівської церкви у Києві, розписував Мазепинську Церкву Всіх Святих у Лаврі та іконостас Георгіївського собору на «Козацьких могилах», що на Рівненщині.

Іван Сидорович Їжакевич – (6 (18) січня 1864, Вишнопіль, Уманський повіт, Київська губернія, Російська імперія — 19 січня 1962, Київ, Українська РСР, СРСР) — український живописець, письменник і графік, народний художник УРСР. Батько композитора Михайла Їжакевича. Працював у галузі станкового й монументального живопису, книжкової ілюстрації. Його твори зберігаються в багатьох музеях України, найкращі — в Національному музеї ім. Т.Шевченка. Автор ряду картин на теми української історії.

Нагадаємо, у Черкасах перейменували 106 вулиць та провулків. Ще 30 назв, як кажуть, на підході.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська міська рада придбала бус для ЗСУ

Колектив ЧМР на чолі з міським головою придбали мікроавтобус «Wolksvagen» та передали на потреби військовим. Про це повідомляє Анатолій...

Антициклон «GUSTAV» принесе спекотну погоду на Черкащину

Найближчі три дні погоду на Черкащині визначатиме антициклон «GUSTAV», який забезпечить маловітряну, суху та спокійну погоду. Про це повідомляє...

Цікаве:

Чи легко вибрати нерухомість у Чернівцях

Наразі не потрібно їхати у місто вашої мрії, аби...

Чудо-тканина фліс: особливості й переваги

Фліс є синтетичним аналогом шерсті. Попри таку складову, ця...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x