НовиниУ медзакладах перевірять, на що збирають "добровільні" внески

У медзакладах перевірять, на що збирають "добровільні" внески

-

- Advertisment -

Проект "Протидія поборам – за безкоштовну медичну допомогу" реалізують на Черкащині. Ефективний досвід такого проекту діє у Полтаві. Тепер черга дійшла й до Черкас, де 20 серпня презентували проект, що має на меті запровадження прозорої та підзвітної роботи благодійних фондів при лікарнях та поліклініках регіону.

За словами заступника виконавчого директора Інституту аналітики та адвокації (Полтава) Юрія Ромашка, Черкаси входять у п’ятірку міст, де найбільш прозора система збору добровільних внесків.

"Ми провели дослідження у 12 областях України. Обсяги добровільних пожертв сягають майже 320 млн грн. На потреби лікарень із цих коштів перераховано майже 42 млн грн – трохи більше 13 %. У Черкасах, на фоні інших регіонів, набагато менші обсяги збору добровільних пожертв, але тут все ж є свої особливості. Згідно з офіційною інформацією, добровільних внесків від фізичних і юридичних осіб було трохи більше 4,5 млн грн. Але опитування громадської думки показали інші результати – 15 млн грн".

Ромашко також заявив, що в умовах браку держфінансування благодійні фонди при лікувальних закладах не є поганою моделлю. Втім за умови, що кошти справді підуть на забезпечення лікувального закладу.

"Досить часто вони можуть іти на інші цілі, не завжди бути добровільними, і навіть за умови благодійності люди не мають інформації, куди потім ідуть ці кошти…Одним із ефективних способів змінити цю ситуацію є укладення – між фондами, що діють на території лікувальних закладів, та цими закладами – угод, що закріплюють механізм звітування фонду перед лікувального закладом та звітування закладу про витрачання коштів перед громадою. І таку модель уже успішно впроваджено у Полтаві", – пояснив активіста.

Підтримав проект головний медик міста Олег Стадник.

"Коли врахувати, що торік на утримання закладів охорони здоров’я міста було витрачено 205 мільйонів гривень (і 90% цих коштів державного бюджету — на банальне утримання закладу), то стає зрозуміло, що без благодійних внесків нормальне функціонування лікарень уявити важко", – зазначив директор департаменту охорони здоров’я Черкаської міської ради Олег Стадник.

У межах реалізації проекту у Черкасах заплановано моніторинг стану корупції у черкаській медицині та створення умов для впровадження чіткого і підконтрольного механізму отримання та витрачання коштів черкаськими закладами охорони здоров’я. Уже найближчим часом буде створено робочу групу при департаменті охорони здоров’я Черкаської міської ради та ухвалено пакет документів, що забезпечить прозорість і підзвітність діяльності фондів.

 
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Тальнівська громада на війні втратила 54-річного захисника

На російсько-українській війні обірвалося життя захисника Віктора Валерійовича Курасова. Про це повідомляє пресслужба Тальнівської міської територіальної громади. Сьогодні, 29 квітня,...

Лікувальний заклад із Черкас став партнером відомої клініки з Німеччини

Черкаський кардіологічний центр став партнером німецької клініки Robert Bosch Krankenhaus. Відповідний меморандум про співпрацю підписали днями. Про це повідомив...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x