НовиниОсвітаУ Лисянці шукатимуть родичів цадика Нахмана

У Лисянці шукатимуть родичів цадика Нахмана

-

- Advertisment -

У Лисянці на Черкащині розташований один з найстаріших у Європі єврейських цвинтарів. Таку версію, і не безпідставно, висувають місцеві історики та краєзнавці. Про це розповідає сайт «Вісті Черкащини».

«У Лисянці із 1622 року, відколи у містечку почали проживати євреї, існують місця їх захоронення, – стверджує Олександр Гаврилюк. – Відомі, принаймні, три таких цвинтарі. Вони обов’язково знаходилися за якоюсь природною перешкодою – річкою чи пагорбом. Найбільш відоме лисянам кладовище – на правому березі Гнилого Тікича, на високому пагорбі.

Потрапивши туди, і сьогодні можна бачити сотні зруйнованих могил лисянських євреїв, які століттями жили тут своїм мирним життям. Сам цвинтар за обсягом доволі великий, розкинутий на декількох пагорбах. Частина могил вже знищена, а деякі й зовсім розсипались. Ніяких позначок, огороджень чи охоронних знаків про те, що це є кладовище ви не знайдете. Але кожен єврейський надгробок (мацева) – це витвір мистецтва, який у несе собі прихований зміст. Цікаво, що шестикутна зірка Давида, яка сьогодні стала чи не головним символом євреїв, в оздоблені старовинних мацев не зустрічається. Останні поховання, як свідчать надписи, на кладовищі здійснювались у 1943 році.

Ігор Ілляшенко (на знімку), який зацікавився історією лисянських євреїв, вирішив дослідити їх кладовища. Попросив допомогти в цьому знайомого із США Джеремі Боровича, батько якого є равіном Нью-Йорка, а предки проживали на Лисянщині. Відповіді, каже ще не отримав, але дуже сподівається, що, можливо після перемоги, хоч частково, таємниці єврейських могил будуть розкриті. Адже, за однією з версій, тут захоронені дідусь і бабуся цадика Нахмана. Недаремно ж лисянськими кладовищами зацікавився нещодавно популярний сайт Україна Інкогніта.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська міська рада придбала бус для ЗСУ

Колектив ЧМР на чолі з міським головою придбали мікроавтобус «Wolksvagen» та передали на потреби військовим. Про це повідомляє Анатолій...

Антициклон «GUSTAV» принесе спекотну погоду на Черкащину

Найближчі три дні погоду на Черкащині визначатиме антициклон «GUSTAV», який забезпечить маловітряну, суху та спокійну погоду. Про це повідомляє...

Цікаве:

Чи легко вибрати нерухомість у Чернівцях

Наразі не потрібно їхати у місто вашої мрії, аби...

Чудо-тканина фліс: особливості й переваги

Фліс є синтетичним аналогом шерсті. Попри таку складову, ця...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x