НовиниОсвітаУ Лисянці шукатимуть родичів цадика Нахмана

У Лисянці шукатимуть родичів цадика Нахмана

-

- Advertisment -

У Лисянці на Черкащині розташований один з найстаріших у Європі єврейських цвинтарів. Таку версію, і не безпідставно, висувають місцеві історики та краєзнавці. Про це розповідає сайт «Вісті Черкащини».

«У Лисянці із 1622 року, відколи у містечку почали проживати євреї, існують місця їх захоронення, – стверджує Олександр Гаврилюк. – Відомі, принаймні, три таких цвинтарі. Вони обов’язково знаходилися за якоюсь природною перешкодою – річкою чи пагорбом. Найбільш відоме лисянам кладовище – на правому березі Гнилого Тікича, на високому пагорбі.

Потрапивши туди, і сьогодні можна бачити сотні зруйнованих могил лисянських євреїв, які століттями жили тут своїм мирним життям. Сам цвинтар за обсягом доволі великий, розкинутий на декількох пагорбах. Частина могил вже знищена, а деякі й зовсім розсипались. Ніяких позначок, огороджень чи охоронних знаків про те, що це є кладовище ви не знайдете. Але кожен єврейський надгробок (мацева) – це витвір мистецтва, який у несе собі прихований зміст. Цікаво, що шестикутна зірка Давида, яка сьогодні стала чи не головним символом євреїв, в оздоблені старовинних мацев не зустрічається. Останні поховання, як свідчать надписи, на кладовищі здійснювались у 1943 році.

Ігор Ілляшенко (на знімку), який зацікавився історією лисянських євреїв, вирішив дослідити їх кладовища. Попросив допомогти в цьому знайомого із США Джеремі Боровича, батько якого є равіном Нью-Йорка, а предки проживали на Лисянщині. Відповіді, каже ще не отримав, але дуже сподівається, що, можливо після перемоги, хоч частково, таємниці єврейських могил будуть розкриті. Адже, за однією з версій, тут захоронені дідусь і бабуся цадика Нахмана. Недаремно ж лисянськими кладовищами зацікавився нещодавно популярний сайт Україна Інкогніта.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

7 тисяч доларів за фіктивний діагноз: на Черкащині затримали адвоката

На Черкащині правоохоронці затримали адвоката, його підозрюють у вимаганні грошей за встановлення фіктивного діагнозу отримання “хворим” групи інвалідності. Повідомляє...

У Черкасах збирають кошти, щоб кікбоксер поїхав на змагання

У Черкасах збирають кошти, щоб черкаський кікбоксер Ростислав Кирилюк зміг потрапити на тренувальні збори і взяти участь у змаганнях....

Цікаве:

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...

Як розвиток військових технологій в Україні допоможе перемогти агресора

Сергій Токарєв розповів, чому потрібно швидко розвивати Military Tech...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x