НовиниЧеркащинаУ дитсадок – з вакциною: нещеплені діти в Черкасах...

У дитсадок – з вакциною: нещеплені діти в Черкасах лишилися з розбитим коритом (ФОТО, ВІДЕО)

-

- Advertisment -

"Чому моя нещеплена здорова дитина не може ходити в дитячий садочок?" 19 вересня до Черкаської міської ради завітали батьки разом із дітками, де поставили це питання очільникам "освітнього" департаменту та департаменту здоров’я. У відповідь отримали лише цитування українського законодавства та перекладання обов’язків із одного відомства на інше, передає кореспондент vikka.ua.

Приймати дитину до дитячого садка – це обов’язок завідувача, якому необхідно, згідно із Законами України, надавати чіткий перелік документів (свідоцтво про народження, заяву і медичну довідку із формою 063).

"Якщо у цій картці немає обов’язкових щеплень, ЗУ "Про захист населення від інфекційних хвороб", чітко говорить: дітям, які не отримали профілактичних щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється. У випадку, якщо профілактичні щеплення дітям проведено з порушенням уставлених строків у зв’язку з медичними протипоказаннями при благополучній епідеміологічній ситуації, за рішенням консиліуму відповідних лікарів, діти можуть бути прийняті до відповідного ДНЗ та відвідувати його", – розповідає директор департаменту освіти та гуманітарної політики ЧМР Сергій Воронов.

Присутні батьки намагалися донести, що Конституція України суперечить статті цього закону, але головний освітянин міста попросив не спекулювати, адже у Конституції "права одних дітей закінчуються там, де починаються права інших. В даному випадку – на здоров’я і на безпеку".

Ситуація складається наступна: для зарахування дитини у садочок, необхідно пред’явити завідувачу або довідку форми 063, або рішення консиліуму відповідних лікарів. Але тут також нюанс – ЛКК призначається для дитини, у якої є діагноз, що забороняє робити щеплення. Як відвідувати ДНЗ здоровим нещепленим дітям – питання відкрите. Не всупереч Конституції України, дитина може отримати освіту на індивідуальному плані.

Директор департаменту охорони здоров’я Олег Стадник у ході обговорення зазначив, що лист Міністерства охорони здоров'я та Міністерства освіти і науки, який наробив переполоху в суспільстві, адресований не батькам, а в обласні державні адміністрації. Саме цьому адресату рекомендують вжити заходів щодо відвідування ДНЗ невакцинованими дітьми. Наразі ж черкаські медики керуються попереднім наказом МОЗ України, який лише скасовує довідку форми 026. У ній записувались профілактичні огляди. Натомість у дошкільний заклад необхідно приносити довідку форми 063, з одним чи з багатьма щепленнями.

Стурбовані батьки б’ють на сполох, що їхніх невакцинованих дітей вже умовно назвали заразними і в дитсадках їм, м’яко кажучи, не раді. Під час розпалу розмови одному із батьків удалося "вивести з себе" Сергія Воронова. Як результат, той залишив залу обговорень.

Начальник управління освіти Черкаської міськради Євген Степко переконаний, що медики й педагоги просто перекладають відповідальність одне на одного.

"Департамент охорони здоров’я провів відповідну межу, де вказує про їхні повноваження визначити: здорова дитина чи ні. Що робити із хворою дитиною – зрозуміло. Через ЛКК. Далі намагаються перекласти відповідальність прийняття рішення щодо зарахування чи ні у садочок дитини без щеплень (в порушення закону про захист населення від епідемії) на педагогічного працівника. Тобто на завідуючу, яка має за своїми плечима вищу педагогічну освіту. Мовляв, лікар написав "здорова дитина", а щеплень немає. Та рішення ж не завідуюча повинна приймати! Тут є неузгодженість, і батьки вже два місця бігають навколо цього неузгодження", – каже Євген Степко.

Начальник управління освіти вбачає два способи вирішення питання: звертатися листом до в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, яка протягом місяця повинна дати відповідь, або звертатися в суд.

"Якщо з педагога зніметься відповідальність, то ми всіх у садочок візьмемо. Ми не є бар’єром, який не пускає дітей до ДНЗ", – зазначив Євген Степко.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у селі на Шполянщині діти та медики майже рік обходяться без води.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах «пятачок» біля супермаркету не продали: торги з рекордною сумою скасували

У Черкасах біля одного із супермаркетів по вулиці Гоголя мерія Черкас продавала через аукціон клаптик землі. Проте попри рекордну...

В Умані рятувальники дістали собаку з ями

Сьогодні, 31 травня, до Служби порятунку надійшло повідомлення від небайдужих мешканців Умані про те, що на вулиці Незалежності собака...

Цікаве:

Топер для дивана: вибираємо правильно

Топер – це тонкий матрац без пружин, який здатний...

Зливи, грози, спека: якими будуть останні дні весни на Черкащині

Фінішує весна 2024. Надмірні дощі березня та квітня вилили...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x