НовиниЧеркасиУ Черкаському драмтеатрі створюють музей історії

У Черкаському драмтеатрі створюють музей історії

-

- Advertisment -

У Черкаському драмтеатрі створюють власний музей історії. Перші локації там презентували напередодні Міжнародного дня театру. Про це повідомила пресслужба Черкаської ОДА.

Зокрема, це експозиції з костюмами з вистави «Великий льох», а також макети декорацій та образів вистав «Украдене щастя» і «Носороги».

Пресслужба Черкаського академічного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка повідомляє, що ще восени минулого року керівник Руслан Паскалов поставив за мету перейти у такій справі «від теорії до практики», адже 90-річну історію назбиралася велика кількість експонатів від кількох поколінь акторів.

Кілька десятиліть тому Черкаський драмтеатр мав музейну кімнату. Такий факт засвідчено, зокрема, місцевою періодикою: час від часу в обласних газетах повідомлялося про нові експонати чи пам’ятні дарунки музею від акторів, які з різних причин залишали сцену.

Завідувач літературно-драматургічної частини театру Борис Юхно зауважив, що наразі не йдеться про «музей» у класичному розумінні слова. Поки що це лише експозиція, яка більшою мірою окреслює подальший напрям діяльності, аніж свідчить про зроблене.

«У ній представлені раритети, присвячені відкриттю будівлі театру у вересні 1965 року, а інші секції розповідають про створення кількох знакових для театру вистав. Серед експонатів – сценічні костюми, реквізит та інші цікавинки, не завжди помітні із глядацьких місць, або й зовсім для такого не призначені. Саме вони частково, мірою можливого, ілюструють справжню магію творення сценічного дійства», — розповідає Юхно.

Зокрема, головний художник театру і сценограф Сергій Ридванецький представить «маленькі моделі» усього, що потім постає на сцені як декорації. Він розповів, що зазвичай робота над новою виставою розпочинається саме зі створення її макету: такого собі візуалізованого «колегіального компромісу» режисера, сценографа й художника костюмів.

Перша експозиція майбутнього музею – оглядова, а у подальшому заплановані й тематичні: про становлення театрального мистецтва на Черкащині у дорадянський період, творчість легендарного головного художника театру Данила Нарбута, театральні костюми з найпопулярніших вистав та інші.

 

Читайте також:

Черкащанин Віталій Пітвало виклав відео з підземних ходів ірдинського Виноградського монастиря. Ці печери розташовані неподалік села Мале Старосілля, Черкаського району.

 

Приєднуйтеся до телекомпанії ВІККА:

Читайте новини на сайті: https://www.vikka.ua

Підписуйтеся на Telegram: https://t.me/vikka_news

Коментуйте в Facebook: https://www.facebook.com/TelekanalVIKKA

Дивіться в Instagram: https://www.instagram.com/vikka_tv

Підтримайте донатами: А-банк 5375235110071785

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Шкільні ліги на Черкащині: районний етап змагань перетнув екватор

На Черкащині розпочався третій тиждень районного етапу національного проекту «Всеукраїнські шкільні ліги пліч-о-пліч». Про це повідомляє пресслужба Черкаської ОВА. Змагання...

У Черкасах дітей та підлітків навчали дбати про своє ментальне здоров’я (ВІДЕО)

Стійкість молоді – сила нації. У Черкасах дітей та підлітків навчали дбати про своє ментальне здоров’я. Інформує ВІККА. Важливо підтримувати...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x