НовиниЧеркасиУ Черкаському драмтеатрі створюють музей історії

У Черкаському драмтеатрі створюють музей історії

-

- Advertisment -

У Черкаському драмтеатрі створюють власний музей історії. Перші локації там презентували напередодні Міжнародного дня театру. Про це повідомила пресслужба Черкаської ОДА.

Зокрема, це експозиції з костюмами з вистави «Великий льох», а також макети декорацій та образів вистав «Украдене щастя» і «Носороги».

Пресслужба Черкаського академічного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка повідомляє, що ще восени минулого року керівник Руслан Паскалов поставив за мету перейти у такій справі «від теорії до практики», адже 90-річну історію назбиралася велика кількість експонатів від кількох поколінь акторів.

Кілька десятиліть тому Черкаський драмтеатр мав музейну кімнату. Такий факт засвідчено, зокрема, місцевою періодикою: час від часу в обласних газетах повідомлялося про нові експонати чи пам’ятні дарунки музею від акторів, які з різних причин залишали сцену.

Завідувач літературно-драматургічної частини театру Борис Юхно зауважив, що наразі не йдеться про «музей» у класичному розумінні слова. Поки що це лише експозиція, яка більшою мірою окреслює подальший напрям діяльності, аніж свідчить про зроблене.

«У ній представлені раритети, присвячені відкриттю будівлі театру у вересні 1965 року, а інші секції розповідають про створення кількох знакових для театру вистав. Серед експонатів – сценічні костюми, реквізит та інші цікавинки, не завжди помітні із глядацьких місць, або й зовсім для такого не призначені. Саме вони частково, мірою можливого, ілюструють справжню магію творення сценічного дійства», — розповідає Юхно.

Зокрема, головний художник театру і сценограф Сергій Ридванецький представить «маленькі моделі» усього, що потім постає на сцені як декорації. Він розповів, що зазвичай робота над новою виставою розпочинається саме зі створення її макету: такого собі візуалізованого «колегіального компромісу» режисера, сценографа й художника костюмів.

Перша експозиція майбутнього музею – оглядова, а у подальшому заплановані й тематичні: про становлення театрального мистецтва на Черкащині у дорадянський період, творчість легендарного головного художника театру Данила Нарбута, театральні костюми з найпопулярніших вистав та інші.

 

Читайте також:

Черкащанин Віталій Пітвало виклав відео з підземних ходів ірдинського Виноградського монастиря. Ці печери розташовані неподалік села Мале Старосілля, Черкаського району.

 

Приєднуйтеся до телекомпанії ВІККА:

Читайте новини на сайті: https://www.vikka.ua

Підписуйтеся на Telegram: https://t.me/vikka_news

Коментуйте в Facebook: https://www.facebook.com/TelekanalVIKKA

Дивіться в Instagram: https://www.instagram.com/vikka_tv

Підтримайте донатами: А-банк 5375235110071785

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська міська рада придбала бус для ЗСУ

Колектив ЧМР на чолі з міським головою придбали мікроавтобус «Wolksvagen» та передали на потреби військовим. Про це повідомляє Анатолій...

Антициклон «GUSTAV» принесе спекотну погоду на Черкащину

Найближчі три дні погоду на Черкащині визначатиме антициклон «GUSTAV», який забезпечить маловітряну, суху та спокійну погоду. Про це повідомляє...

Цікаве:

Чи легко вибрати нерухомість у Чернівцях

Наразі не потрібно їхати у місто вашої мрії, аби...

Чудо-тканина фліс: особливості й переваги

Фліс є синтетичним аналогом шерсті. Попри таку складову, ця...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x