додому Новини Черкаси У Черкаській області на третину зросла захворюваність на гострі кишкові інфекції 

У Черкаській області на третину зросла захворюваність на гострі кишкові інфекції 

0

У літній період значно зростає загроза виникнення та поширення гострих кишкових інфекцій (ГКІ). З початку року в Черкаській області зафіксували 829 випадків захворювань на ГКІ. Повідомляють на сайті Черкаського обласного ОКЦПХ.

Інтенсивний показник на 100 тисяч населення склав 70,6. Це на понад 33% вище, ніж за аналогічний період минулого року, та на 30% перевищує середньодержавний показник. Про це під час брифінгу в медіацентрі Черкаської ОВА розповів головний державний санітарний лікар області Володимир Папач.

Найбільше хворих на гострі кишкові інфекції в області – серед дітей.

«Зареєстровано 454 випадки гострих кишкових інфекцій серед дітей, що становить понад 54% усіх хворих і на понад 10 відсотків перевищує торішній показник», – зазначив Володимир Папач.

За його словами, найвищі показники захворюваності на гострі кишкові інфекції реєструються у Черкасах (432 випадки, 52,1% від загальної кількості зареєстрованих в області), Канівській (31 випадок), Червонослобідській (13 випадків), Маньківській (16 випадків), Катеринопільській (19 випадків) та Бобрицькій (6 випадків) територіальних громадах.

Серед виявлених гострих кишкових інфекцій 64,3% складають гастроентероколіти невстановленої етіології, 26,7% – гастроентероколіти встановленої етіології, 8,6% – сальмонельоз, 0,4 % – вірусний гепатит А.

«Війна в Україні, економічні негаразди, міграція та скупченість населення, відсутність доступу до базових умов та засобів гігієни – все це становить додаткові ризики подальшого поширення інфекційних захворювань, зокрема гострих кишкових інфекцій», – наголосив головний державний санітарний лікар області.

У таких умовах вкрай важливо кожному дотримуватися простих, але дієвих профілактичних заходів, щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій:

– вживати лише безпечні, доброякісні харчові продукти;

– приготовані страви вживати відразу, не залишати «на потім»;

– не зберігати швидкопсувні харчові продукти без холоду;

– дотримуватися правил термічної обробки харчових продуктів, термінів та умов їх зберігання;

– овочі, фруктів та ягоди ретельно мити чистою питною водою та обдавати окропом;

– не купувати харчові продукти на стихійних ринках або «з рук»;

– для пиття та приготування їжі використовувати лише якісну воду з безпечних джерел або бутильовану;

– суворо дотримуватись правил особистої гігієни і слідкувати, щоб це робили діти;

– відпочивати та купатися лише на офіційних пляжах та місцях організованого відпочинку, не брати з собою на пляж швидкопсувні харчові продукти, пити бутильовану воду;

– регулярно мити та дезінфікувати дитячі іграшки і предмети побуту;

– уникати контактів із людьми, які мають ознаки інфекційних захворювань;

– у разі виникнення ознак інфекційного захворювання терміново звернутися за медичною допомогою.

Читайте також:

Черкащани допомагатимуть відновлювати села в Херсонській області

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version