додому Новини Черкащина У Черкасах з’явилась громадська організація для захисту прав містян у боротьбі з...

У Черкасах з’явилась громадська організація для захисту прав містян у боротьбі з управителем-монополістом

0

"Захист прав споживачів, уведених в оману". Про створення громадської організації під такою назвою оголосив депутат Черкаської міської ради Олександр Радуцький під час пленарки 22 серпня. Каже, нова ГО покликана захищати права мешканців черкаських багатоквартирних будинків, які у травні цього року потрапили під опіку управлінської компанії-монополіста. Нині вона налічує вже близько сотні осіб.

У коментарі сайту vikka.ua адвокатка організації Надія Івашкова розповіла, якими мають бути перші кроки черкасців, невдоволених захмарними тарифами від нового управителя. Правниця каже: люди обов’язково мають бути активними і вживати захотів, інакше, за умови не сплати квартплати, їм обов’язково буде нарахована пеня – того вимагає нині діюче законодавство.

"Якщо мешканці будинків просто не будуть платити управителю, але й нікуди не будуть звертатись, така ситуація дійсно можлива. Адже й сьогодні хтось платить, хтось – ні. Якщо людина платить, значить вона погоджується з тим, що їй пропонує ця компанія, – пояснила пані Надія. – Якщо хтось не погоджується, то йому доведеться бути більш активним, доведеться бути захисником своїх прав".
 

Опинившись сам на сам з новими тарифами та незрозумілою ситуацією з управителем, людина самотужки зможе небагато, каже адвокатка. Скласти і подати позов, заплатити судовий збір, представити себе в суді – у цьому потрібна фахова правова допомога. Яку й планують надавати у громадській організації "Захист прав споживачів, уведених в оману".

"Ми вже побували на зборах декількох будинків. Там я переконалась, що люди дійсно не знали про конкурс на визначення управителів. Відповідно до норм чинного законодавства, виконком має право проводити конкурс тільки у тому випадку, якщо співвласники багатоквартирного будинку, тобто його мешканці, зібрались. Вони не змогли самі собі знайти управителя, вони не захотіли створювати ОСББ – тоді звертаються до виконкому і просять провести конкурс, – наголошує правниця. – Подають протокол таких зборів і тоді виконавчий комітет дійсно має право проводити конкурс. У цьому ж випадку, який ми маємо нині, всі як один сказали, що ніколи не збирались, ніяких доручень не давали. А про проведення такого конкурсу взагалі дізнались тільки після отримання платівок".
 

Справді, щодня члени новоствореної організації проводять зустрічі з  черкасцями дають поради, як вийти з ситуації. 

Містянам Надія Івашкова радить три шляхи захисту в цій ситуації.

Перший – вернення до правоохоронних органів з заявою про визнання потерпілими

"Є дві кримінальні справи, які розслідуються управлінням поліції. Якщо вони нікому не будуть цікаві, то можуть так і "заглохнути", як це в нас буває нерідко. Кожна людина, яка сплатила платіжку, може тепер звернутись із заявою до правоохоронців про визнання її потерпілою як у справі по шахрайству, так і в справі про зловживання службовим становищем".
 

Другий – звернення до суду

" Цей шлях дуже складний, тому що ми маємо 846 окремих договорів, яких ніхто не бачив. Кожен договір має 5 додатків. І так по кожному будинку. При цьому деякі додатки є типовими (перелік послуг, які надають), а деякі – особливі, які стосуються конкретного будинку".
 

При цьому мешканці будинку мають право вимагати свій договір в управителя, щоб побачити його подробиці: кошторис, перелік послуг, їхня ціна.

Третій – позасудовий

"На загальних зборах мешканці повинні прийняти рішення про зміну форми управління будинком. Тобто або обрати нового управителя або створити ОСББ. Це найбільш швидко й безболісно позбавить від послуг цієї компанії. Протокол зборів і рішення направити рекомендованим листом на адресу управительської фірми. І тоді дійсно без будь-яких подальших дій цей договір припинить дію через 2 місяці з моменту відправки листа, – пояснює пані Надія. – Якщо ж протягом цих двох місяців вони будуть стягувати квартплату, тоді ми можемо подавати зустрічні позови про визнання цього договору недійсним".
 

Правниця каже: всі необхідні поради у складанні й відправці вказаного рекомендованого листа, дадуть представники новоствореної громадської організації. Нині ж готує необхідні запити для оскаржування договорів. При цьому запевняє: всі юридичні формальності у цьому питання мають бути дотримані, інакше у позивачів немає шансів на перемогу. Кожен документ обіцяють готувати з особливою ретельністю, адже хочуть допомагати дійсно ефективно, щоб люди, які звернуться до ГО, отримали позитивний результат боротьби

Як повідомляв сайт vikka.ua, Радуцький звернувся до очільника області щодо місцевих проблем.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version