додому Новини У Черкасах зафіксували 15 випадків порушення свободи слова (інфографіка)

У Черкасах зафіксували 15 випадків порушення свободи слова (інфографіка)

0

В Інституті масової інформації оприлюднили дані щорічного дослідження "Барометр свободи слова". За рік на Черкащині зафіксували 15 таких випадків, загалом в Україні – 977 випадків, що вдвічі перевищує показники 2013 року, і втричі – 2012. Найгіршими місяцями стали березень та травень.

Напади стали категорією, у якій зафіксовано найбільше порушень – 285 випадків. Зокрема, згідно даних ІМІ, пік нападів на журналістів припав на січень та лютий 2014 року, коли було побито відповідно 82 та 70 журналістів.

"Окрім росту числа нападів на журналістів у зв’язку з їхньою роботою, ми також помітили певну еволюцію насилля щодо журналістів у 2014 році, – заявила виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк. – Ніколи раніше ми не стикалися із викраденнями журналістів незаконними збройними формуваннями, ніколи раніше не було внутрішніх переселенців-журналістів, які змушені були покинути свої місця проживання у зв’язку з професійною діяльністю".

У 2014 році такі міжнародні організації, як "Репортери без кордонів" та "Комітет по захисту журналістів" зарахували Україну у трійку країн світу, що є найбільш небезпечними для журналістів (після Сирії та Палестини).

Протягом року, на території України загинуло 7 журналістів, з них один – під час подій на Майдані, і 6 – у зоні АТО.

Не дивлячись на ріст загроз, в країні лишилася актуальною проблема безкарності.

"У 2014 році, попри прихід нової влади, ми так і не побачили активних розслідувань нападів на журналістів або покарання агресорів. На жаль, безкарність лишилася практично на рівні минулого року. У той же час, у 2014 році сталося багато випадків, за які держава Україна не може нести відповідальності, оскільки вона не контролює частину своєї території", – заявив медіа-юрист ІМІ Роман Головенко.

Кількість випадків цензури у 2014 вдвічі перевищила показник 2013 року (134 у 2014 порівняно із 62 у 2013). Протягом року також сталося 63 напади на офіси редакцій, що майже у вісім разів більше, ніж у 2013 році.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version