НовиниЧеркащинаУ Черкасах хочуть запровадити програму харчування школярів за рецептами...

У Черкасах хочуть запровадити програму харчування школярів за рецептами Клопотенка

-

- Advertisment -

У Черкасах хочуть запровадити оновлену програму харчування школярів. Вона вже пройшла громадські обговорення і має запрацювати з 1 січня 2020 року, якщо її схвалить виконавчий комітет Відповідно до програми, вартість харчування має збільшитися вдвічі, для того щоб діти змогли отримувати повноцінну калорійну їжу.

З такою пропозицією на засіданні виконкому виступив директор Департаменту освіти та гуманітарної політики Сергій Воронов, передає кореспондент сайту vikka.ua.

Так, посадовець повідомив, що у 35 школах міста школярі харчуються за рахунок міського бюджету. З них 138 дітей-сиріт, 110 дітей з малозабезпечених сімей, 40 дітей з особливими освітніми потребами, 70 призерів Всеукраїнських спортивних олімпіад, 11783 учні 1-4 класів, 182 дитини-переселенці, 500 дітей учасників АТО та 23 дитини сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Загалом за рахунок бюджету харчується майже половина усіх учнів – 12 846 юних черкасців.

Станом на 1 вересня для учнів 1-4 класів вартість харчування становила 9,72 грн., для 5-11 класів – 11,03 грн.

"Відповідно до того, що ми харчуємо майже всіх дітей, фінансів не вистачає і вартість порції знижується. Діти буквально не доїдають, оскільки виконання норм харчування по калорійності становить лише 42%. Наразі ми не в змозі виконувати основну функцію – добре харчувати дітей-пільговиків", − зазначив Сергій Воронов.

Також директор департаменту зазначив, що необхідно збільшити вартість харчування. З 1 січня 2020 року вона має становити 21 грн. для учнів 1-4 класів та 27 грн. для 5-11 класів. На цю порційну вартість якість харчування зросте у рази. Відповідно, обсяг фінансових затрат на харчування учнів до цих норм становить близько 43 мільйонів гривень.

У департаменті пропонують три варіанти подальших дій з харчуванням: виділити додатково кошти з міського бюджету у сумі 43 мільйони на забезпечення усіх дітей відповідним харчуванням. Також можна залишити усе без змін, проте у цьому випадку діти ще більше не наїдатимуться. Однак, найкращим виходом із ситуації, на думку департаменту, є запровадження нової системи харчування на основі співфінансування.

Тобто всіх категорійних дітей, згідно з законодавством, будуть повноцінно харчувати безкоштовно з бюджету, на загальну вартість 21 та 27 грн. Всіх же не категорійних учнів пропонують харчувати у співфінансуванні: 60/40.

Для цієї програми, каже головний освітянин міста, необхідно буде 24 мільйони гривень з бюджету і ще близько 24 будуть доплачувати батьки.

"Ми розуміємо, що для деяких батьків сплачувати 200 гривень на місяць за харчування дитини є не підйомною сумою. У цьому разі у нас є окрема категорія, це сім’ї, які потрапили у скрутні життєві ситуації. Якщо дійсно сім’я не може сплатити ці 200 гривень співфінансування ми можемо харчувати їхніх дітей також безкоштовно. Тобто усі діти, які потребуватимуть харчування, його отримають", − підкреслив Сергій Воронов.

 

Окрім цього, від додав, що зі збільшенням вартості харчування, у школах зможуть покращити меню. Технологи розроблять перспективне меню на основі рецептів відомого кулінара Євгена Клопотенка, щоб урізноманітнити харчування та зробити його цікавим. Також, після збільшення вартості харчування у навчальних закладах планують запровадити "Страву на вибір" і учні зможуть харчуватися тим, що їм до смаку. Відповідно – зменшиться кількість відходів.

"Така система харчування вже багато років працює у 31 гімназії. Батьки не категорійних дітей доплачують до вартості, яку пропонує місто, це ще по 10 гривень. Тобто близько 200 грн. в місяць. Такою ж системою харчування керуються і в більшості міст України".
 

Члени виконкому вирішили скликати нараду за участі директорів та бухгалтерів шкіл, а також голів батьківських комітетів, щоб запитати їхної думки та прийняти кінцеве рішення. Засідання відбудеться у 206 кабінеті міськради завтра, 5 грудня, о 16:00.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкасці просять встановити світлофор біля шкіл.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

На Золотоніщині горіла машина у гаражі

У селі Гладківщина Піщанської ТГ днями сталася пожежа в приватному гаражі. Про це пишуть на сторінці Добровольці Черкащини. За викликом...

Черкаський гідрометцентр попереджає про негоду

На Черкащині тримається прохолодна дощова погода. Чого чекати на вихідних - пише директор Черкаського гідрометцентру Віталій Постригань. За 4 доби...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x