додому Новини Черкаси У Черкасах виставили на продаж частину будинку, де колись була синагога

У Черкасах виставили на продаж частину будинку, де колись була синагога

0

Частину приміщення на першому поверсі в будинку по вулиці Святотороїцькій, 50, що в Черкасах, виставили на продаж. За приміщення просять 3 млн. грн. 100 років тому тут розміщувалася синагога. Оголошення виставлене на сайті ОЛХ.

Як зазначають продавці, перший поверх, всі вікна та окремий вхід – на дуже прохідну вулицю. Ідеальне місце для магазину, хостелу, стоматологіі, майстерні і тд.

До бульвару Шевченка – 100 метрів.

У будинку, в якому продають приміщення за 3 млн грн, свого часу розміщувалася синагога «Ремісників». Вона існувала до 20 років минулого століття. З 11 будівель синагог, що були в Черкасах, до наших днів «дожили» три.

Що відомо про синагогу «Ремісників»?

Як писав сайт vikka.ua, у ХХ столітті черкащанин Борух Дунаєвський заповів своє житло за адресою Музикантська, 32, єврейській общині під будинок молитви. Будівля була дерев’яною, тому потребувала ремонту. Згодом на цьому місці була збудована кам’яна споруда, а керівництво міста дало дозвіл на відкриття молитовного будинку.

За твердженням черкаського історика і краєзнавця Юрія Мариновського, «можна сказати, що у серпні 1924 року молитовний будинок «Ремесленний» припинив своє існування». 23 серпня 1924 року комуністична влада дозволила місцевим євреям провести у цій будівлі збори, щоб вони створили общину і мали можливість використовувати її у своїх цілях. Але в той день для євреїв синагогу відкрили востаннє.

«Після закінчення зібрання Окрлидвинком наказав поліції «будинок запечатати». При цьому було вказано: «Ніяких молінь Комісія влаштовувати не дозволяє». Окрім того, за словами Юрія Мариновського, ще у квітні 1924 року молитовний будинок обстежив А. Александров, керівник Черкаського окружного товариства пам’яток. Він взяв на облік деякі речі, які перебували в синагозі. Зокрема, старий мідний підсвічник «з чеканими левами і стилізованим рослинним орнаментом». Вага його була – 12 фунтів (5,5 кг).

Згодом будинок реконструювали і зробили 11 квартир, де понині живуть черкащани.

Читайте також на сайті vikka.ua

  • У Черкасах за понад 4 млн грн був проданий аварійний спортивний зал, який розташовується на території колишнього військового містечка по вулиці Надпільній. Стартова ціна була 1,1 млн. грн. Хто став власником?

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version