НовиниЧеркащинаУ Черкасах відкрили виставку "Зневажений геноцид" (ФОТО)

У Черкасах відкрили виставку "Зневажений геноцид" (ФОТО)

-

- Advertisment -

Виставка "Зневажений геноцид", присвячена трагічній долі ромів у зоні німецької окупації України у Другій світовій війні, відкрилась за підтримки Українського центру вивчення історії голокосту 8 листопада у Черкаському обласному краєзнавчому музеї.

Про це інформує пресслужба Черкаської ОДА.

Виступаючи від імені організаторів, Михайло Тяглий заявив, що виставка є своєрідною формою увічнення пам’яті про ромів, загиблих від Геноциду в період в часі Другої світової війни. Наше спільне завдання сприяти поверненню пам’яті про ті страшні події до свідомості українського суспільства .

В.о. директора Департаменту культури та взаємозв’язків з громадськістю Черкаської ОДА Людмила Товстопят підкреслила у своєму виступі значимість події та наголосила: доки ми не забуваємо свою історію, своє минуле – доки й пам’ять про всіх загиблих жива.

Також 8 листопада в Черкаському обласному краєзнавчому музеї пройшов освітній семінар, присвячений трагічній долі ромів у зоні німецької окупації України (1941 – 1944 рр.).

Довідково:

Упродовж кількох років Український центр вивчення історії Голокосту спрямовує зусилля на вивчення та викладання історії різних груп жертв национал-соціалістичного режиму та порівняння їх доль в роки Другої світової війни і в повоєнний час. Проти ромів Третій рейх також проводив політику переслідувань та "викоренення" з суспільства, яка довгий час залишалася невивченою й витісненою на узбіччя академічних досліджень та суспільної пам’яті. Особливо це стосується трагічного становища ромських громад на теренах окупованого у 1941-1944 рр. СРСР, – зокрема, України.

З 2013 р. Український центр вивчення історії Голокосту за підтримки німецького фонду "Пам’ять, відповідальність та майбутнє" розпочав трирічний дослідницький та освітній проект "Геноцид ромів (циган) в добу окупації України (1941-1944): дослідження, викладання, увічнення пам’яті". Науково-дослідна мета проекту полягала у сприянні пошуку та уведенню у науковий обіг документальних джерел, фіксації усноісторичних свідчень з проблематики долі ромів на теренах окупованої під час Другої світової війни України, стимулюванні дослідження цього напряму вітчизняними істориками. Освітньо-педагогічна складова проекту передбачала співпрацю науковців з викладачами навчальних закладів, залучення учнів до пошукової роботи, запис спогадів очевидців геноциду ромів, уточнення місць масової загибелі ромів під час Другої світової війни та їхнього сучасного стану, розробку вчителями методичних матеріалів для викладання даної теми та підготовку учнями шкільних дослідних робіт для представлення на щорічному конкурсі "Історія і уроки Голокосту".

З 2018 року проект відновлено під назвою "Зневажений геноцид. Доля ромів у зоні німецької окупації України під час Другої світової війни". Проект передбачає міжнародну співпрацю німецьких та українських неурядових установ. У рамках цього проекту пройшли і заходи в Черкасах.

Як повідомляв сайт vikka.ua, Черкащина – лідер з аномально теплої погоди.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкащан попереджають про можливість підтоплення

Черкаські синоптики попереджають жителів Черкаської області про можливість підтоплення з 18 до 23 квітня. Про це повідомили у пресслужбі...

Неподалік Умані вантажівка зіштовхнулася з легковиком

Неподалік Умані сталася дорожньо-транспортна пригода. Вантажний автомобіль зіштовхнувся з легковиком Renault Duster. Про це повідомляє Уманське районне управління поліції. За...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x