НовиниЧеркащинаУ Черкасах відкрили виставку про кахляне виробництво XVII –...

У Черкасах відкрили виставку про кахляне виробництво XVII – XХ століття

-

- Advertisment -

Виставку про кахляне виробництво XVII – XХ століття відкрили у Черкасах. Вона знайомить з колекцією кахлів, котрі зберігаються у фондах обласного краєзнавчого музею.

Кахлі вперше представлені єдиним масивом, котрий характеризує матеріальну культуру міського населення регіону у пізньому середньовіччі та ранній модерний час, пише "Музейний простір".

На виставці експонуються окремі кахлі та повні пічні комплекси кін. XІX – поч. XX ст. Серед них є типові вироби поширеної форми з найбільш вживаними орнаментальними композиціями та рідкісні знахідки з оригінальними зображеннями. Загалом на виставці представлено близько 50 зразків кахлів періоду XVII – початку XXстоліть.

"Як відомо, пічні кахлі використовувались здавна. З часом ця будівельно-керамічна галузь удосконалювалась як технічно, так і естетично. Пічні кахлі виступають яскравим проявом декоративно-прикладного мистецтва. Попри свої утилітарні функції – спорудження опалювального пристрою, кахлі слугували важливою складовою декорування житлового приміщення й відображали естетичні вподобання, звичаї, вірування та певні історичні події. Завдяки різнохарактерній орнаментиці піч була не лише джерелом тепла, а й головною окрасою останього зі складною архітектурою, вибудуваною лицевими, кутовими, поясковими, карнизними та увінчуючими кахлями", – розповідає старший науковий співробітник сектору археології ЧОКМ Тамара Кургіна-Коваленко.

Навіть короткий огляд вибірки кахель представляє свого роду галерею керамічної пластики, яка, з одного боку, відображає творче мислення тогочасних гончарів, а з іншого – виступає яскравим відбитком матеріальної культури регіону.

Як повідомляв сайт vikka.ua, на Черкащині створять 3D-модель ландшафту Трахтемирівського півострова.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Учасникам ДФТГ надаватимуть виплати з міського бюджету Черкас (ВІДЕО)

Кожному учаснику формування з міського бюджету цьогоріч виділять матеріальну виплату в розмірі 30 тис. грн. Про це повідомляє власний...

Черкащан попереджають про небезпечні пориви вітру

Завтра, 24 квітня, в місті Черкаси та на території області очікуються небезпечні пориви вітру. Про це повідомляє Черкаський обласний...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x