НовиниЧеркасиУ Черкасах відкрили пам’ятну дошку видатному композитору Пашкевичу

У Черкасах відкрили пам’ятну дошку видатному композитору Пашкевичу

-

- Advertisment -

У Черкаській обласній філармонії відкрили пам’ятну дошку-присвяту біля робочого кабінету народного артиста України Анатолія Пашкевича. Про це повідомляють в Управлінні культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА.

facebook.com/culture.ck.oda.gov.ua

Днями відомому композитору, художньому керівнику, головному диригенту-хормейстеру Черкаського народного Хору в 1965-1973 роках, народному артисту України Анатолію Максимовичу виповнилося б 85 років.

Ноти, робочі матеріали, світлини, книги, записи, зроблені рукою Анатолія Максимовича. Усе це нині зберігається в кабінеті композитора. І саме тут віднині розміщена дошка у пам’ять про великий вклад народного артиста. Дошку відкрили начальник Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА Олександр Шабатін разом із дочкою Анатолія Пашкевича пані Оксаною.

facebook.com/culture.ck.oda.gov.ua

– Анатолій Пашкевич, який пов’язав своє життя і творчість з нашою Черкащиною, своєю творчістю славить Україну в усьому світі. Приємно, що і зараз маємо змогу насолоджуватися творами у виконанні Черкаського народного хору, – сказав Олександр Шабатін.

Директор філармонії Юрій Федоряка наголосив, що великою честю є виконувати твори видатного генія українського народного мистецтва Анатолія Пашкевича: «Він віддав свою душу Україні. І це відчутно в кожній ноті, мелодиці, яка звучить нині у виконанні народного хору в Україні та за кордоном».

facebook.com/culture.ck.oda.gov.ua

Понад 80 пісень, які є народними, написані Анатолієм Пашкевичем на Черкащині. «Степом, степом», «Мамина вишня», «Синові», «Чебреці», «Їхав козак з України», «Україна кохана», «Черкащино, краю мій». Ці та ще десятки інших відомих співають в усій Україні й не лише.

Анатолій Пашкевич родом із села Довбиш Баранівського району, що на Житомирщині. Але творив він переважно на Черкащині. Саме тут Анатолій Максимович збирав, записував та аранжував народні пісні черкаського краю і писав власні твори для народного хору.

Близько 80 авторських творів композитора на слова відомих поетів Василя Симоненка, Дмитра Луценка, Тараса Шевченка, Миколи Негоди, Василя Гея, Йосипа Струцюка, Миколи Луківа, Леоніда Федорука набули популярності в усьому світі.

Пісні, що стали пісенними візитівками мистецької Черкащини, й сьогодні продовжують виконувати Черкаський народний хор, ансамбль “Росава” під керівництвом заслуженого артиста України Володимира Локтєва.

facebook.com/culture.ck.oda.gov.ua

Читайте також:

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Табурець показав наслідки ракетного удару по Смілі (ФОТО)

Нині триває ліквідація наслідків ракетної атаки по Смілі. Нагадаємо, зранку ворог вдарив по околицях міста з «Іскандеру». «Спершу про потерпілих....

Міграційна служба виявила двох нелегалів із США у Черкасах

Міграційники виявили двох нелегалів із США у Черкасах і прийняли рішення про їхнє повернення додому. Про це повідомляють на...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x